27 Μαρ 2007

Μεγαλόπολη…”γιατί μαμά μαυρίζει ο ουρανός?”

Διοξείδιο του θείου: Αέριο άχρωμο και άοσμο σε χαμηλές συγκεντρώσεις, αλλά με έντονη μυρωδιά σε υψηλότερες. Οι ανθρωπογενείς και βλαβερές πηγές του είναι οι εκπομπές από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τις κεντρικές θερμάνσεις, τα διυλιστήρια πετρελαίου, τις χημικές βιομηχανίες και τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Επηρεάζει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα νεαρής και μεγάλης ηλικίας. Προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις στα οικοσυστήματα, καθώς συμβάλλει στο φαινόμενο της όξινης βροχής και προκαλεί τη νέκρωση ορισμένων φυτών. Μειώνει την οξύτητα λιμνών και ποταμών, δημιουργώντας ακραίες συνθήκες ακατάλληλες για την υδρόβια ζωή. Προκαλεί επίσης διάβρωση σε υλικά, όπως στο χάλυβα των σιδηροδρομικών γραμμών και στα μάρμαρα των αρχαίων μνημείων.

1el17a.gif

Το διοξείδιο του θείου είναι κάτι που μαθαίνουν στη Μεγαλόπολη οι κάτοικοι απο μικρά παιδιά. “Μαμά γιατί είναι έτσι θαμπός ο ουρανός?” είναι μια απο τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά μόλις καταφέρουν να συντάξουν μια πρόταση.

Στη Μεγαλόπολη η ΔΕΗ μετράει καθημερινά το διοξείδιο του θείου. Δεν θεωρεί όμως φαίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Ο τωρινός δήμαρχος ζήτησε από τη ΔΕΗ στοιχεία για τις μετρήσεις του προηγούμενου χρόνου και έλαβε ένα λαμπρότατο “όλα είναι ΟΚ”. Φυσικά δεν επαναπαύθηκε. Πήρε δικαστικά τα στοιχεία μέσω εισαγγελέα. Και τότε βρέθηκε μπροστά σε έναν εφιάλτη!

250 απο τις 365 ημέρες του προηγούμενου χρόνου τα επίπεδα του διοξειδίου του θείου κυμάνθηκαν στο επίπεδο (και πάνω από αυτό) συναγερμού! Και η ΔΕΗ εκώφευε! Και όχι μόνο αυτό. H Greenpeace καταγγέλλει ότι ο ποταμός Αλφειός, ο οποίος κάποτε έδινε ζωή στην περιοχή, «έχει μετατραπεί σε χαβούζα των αποβλήτων της ΔΕΗ, τα οποία με ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία πέφτουν στο ποτάμι και έτσι μεταφέρονται χιλιόμετρα μακριά, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα ακόμα και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων».

Τα παραπάνω λέχθηκαν σε συνάντηση δημοτικών κινήσεων απο όλη την Πελοπόννησο το περασμένο Σάββατο στην Τρίπολη με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων (θέμα που θα επανέλθω). Και έχει σημασία γιατί κάποιοι αετονύχηδες (Γερμανοί και Σουηδοί) προωθούν με πάσα μυστικότητα και σε συνεργασία με την περιφέρεια και άλλους αυτοδιοικητικούς εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην Μεγαλόπολη, δηλαδή περαιτέρω επιβάρυνση μιας περιοχής που ήδη βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο!!

Πρώτη δημοσίευση : diablogXpress

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η μεγαλοπολη ειναι οτι ειναι και οι κατοικοι της ΜΑΥΡΗ

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς δεν έχεις γνώσει τις ποιότητας των ανθρώπων της Μεγαλόπολης αλλά ούτε και για την ιστορία της περιοχής

Ανώνυμος είπε...

megalopoli city reeeeeeeeeee

Unknown είπε...

χαλαρής συνείδηση η πλειοψηφία των
κατοίκων.