4 Ιουλ 2007

Aπαίτησε δράση ΤΩΡΑ!

8/7 - 19.00 Μαζική διαμαρτυρία έξω από την Βουλή.Απαιτήστε την αναδάσωση όλων των καμμένων εκτάσεων μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.
Aπαίτησε δράση ΤΩΡΑ!

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΠΑΡΝΗΘΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ.

Σημείο συνάντησης : Αγία Τριάδα, 9.00 π.μ.
Σημείο Εκκίνησης : Τελεφερίκ / Μον Παρνές , 9.00 π.μ. Πούλμαν : Πλατεία Ομονοίας (Hondos), 8.00 π.μ.


Η πρόσφατη, ολική σχεδόν καταστροφή της Πάρνηθας, του τελευταίου εκτεταμένου πράσινου δασικού πνεύμονα της Αθήνας και οι ταυτόχρονες πυρκαγιές στο νότιο Πήλιο, στον Κίσσαβο και σε δεκάδες άλλες δασικές περιοχές, αποτελούν την τελευταία πράξη μιας τραγωδίας που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, αμέτοχοι οι περισσότεροι από μας. Πέρσι ήταν η Χαλκιδική, η Μάνη, πριν λίγα χρόνια η Πεντέλη ο Υμηττός , η Εύβοια , η Σάμος και όσα άλλα νησιά είχαν ακόμα διαφυλάξει τον δασικό τους πλούτο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι : γιατί καίγονται τα δάση ;

Κατά τη γνώμη μας , πέραν των τυχαίων περιστατικών που οφείλονται στην αμέλεια κάποιων και στην αδράνεια και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών οφείλεται στην προσπάθεια ιδιοποίησης δημόσιας δασικής γης από ιδιώτες με στόχο την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή της.

Των πυρκαγιών προηγείται συνήθως η διαδικασία καταπάτησης, εκχέρσωσης και εξαφάνισης των δασικών χαρακτηριστικών μιας δασικής περιοχής, η μετατροπή της σε δήθεν λειτουργικό «αγρόκτημα» μέσω της φύτευσης ελιών κ.λ.π., η οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίησή της με την κατασκευή κάθε είδους κτιριακών εγκαταστάσεων , αυθαίρετων και νομότυπων.

Τεράστια ευθύνη γιʼ αυτή την εξέλιξη έχουν οι πολιτικές όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων , οι οποίες με τη νομοθεσία που προωθούν καλύπτουν ουσιαστικά το συντελούμενο έγκλημα, διευκολύνοντας και επιβραβεύοντας τους αυθαιρετούντες και τους καταπατητές της δημόσιας δασικής γης. Μέρος της ευθύνης έχουν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κατά κανόνα ανέχονται ή στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές για ψηφοθηρικούς λόγους.

Απέναντι σʼ αυτή την πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που απομένει σε όσους πολίτες δεν θέλουν να συναινέσουν στις κυρίαρχες πολιτικές και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δασικό πλούτο της χώρας μας , είναι η αυτόνομη οργάνωση και αντίσταση.

· Για να μην ολοκληρωθούν τα σχέδια καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος

· Για να μην αλλάξουν χρήση τα δάση και οι δασικές εκτάσεις μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος

· Για να καταργηθεί ο νόμος 3208/2003

· Για να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες καταπατητές η δημόσια δασική γη και στις εκτός σχεδίου περιοχές κατά το πρότυπο των παραχωρήσεων που έγιναν το 2003 στις εντός σχεδίου

· Για να μην επανέλθουν από τη σημερινή κυβέρνηση οι τροπολογίες που απαλλάσσουν τους αυθαιρετούντες, παγώνοντας τα πρόστιμα, και ωθώντας στη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων

· Για να μην περάσει το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» που θα μετατρέψει τα βουνά και τις παραλίες όλης της χώρας σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα

· Για να γίνουν εκτεταμένες αναδασώσεις

· Για να ανασυγκροτηθούν, στελεχωθούν και συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην προστασία του δάσους, στις προϋποθέσεις αποτροπής πυρκαγιών και στην καταστολή τους εφʼ όσον εκδηλωθούν

· Για να μην οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο περιαστικού ή αστικού πράσινου χώρου

· Για να ενισχυθεί το εθελοντικό κίνημα ενεργών πολιτών που παίρνουν στα χέρια τους την προστασία του δάσους

Οργανωτική Επιτροπή : Φορείς και πολίτες που συμμετέχουν στο «Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών». Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974775279, 2109954362, 2103453877, 6932377721

8 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Για δες ομως και ποιοι ηταν αυτοι που εβαλαν τη φωτια σε ενα πρωτοδελιδο ντοκουμεντο...

spallantzas είπε...

@πρεζα tv
συμφωνώ και επαυξάνω. αυτό άλλωστε λέει και το κείμενο που επέλεξα να αναρτήσω.

" ... Τεράστια ευθύνη γιʼ αυτή την εξέλιξη έχουν οι πολιτικές όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων , οι οποίες με τη νομοθεσία που προωθούν καλύπτουν ουσιαστικά το συντελούμενο έγκλημα, διευκολύνοντας και επιβραβεύοντας τους αυθαιρετούντες και τους καταπατητές της δημόσιας δασικής γης. Μέρος της ευθύνης έχουν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κατά κανόνα ανέχονται ή στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές για ψηφοθηρικούς λόγους... "

Και θα προσθέσω εγώ :

Το πολιτικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες εξαρτά την επιβίωση του στην "οικοδομή". Και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Σύμφωνα με στοιχεί μελετών που έχει παρουσιάσει και η greenpeace, τα επόμενα 35 χρόνια θα χτιστούν στην Αττική περισσότερα κτίσματα από όσα έχουν κτιστεί από την εποχή του Παρθενώνα !!!

Αλλά όπως λένε πολλοί φίλοι στις διαδικτυακές συζητήσεις των ημερών με αφορμή την Πάρνηθα : " όταν φτάνουμε στην κάλπη, αυτούς ψηφίζουμε" ...καλά να πάθουμε ...

Ανώνυμος είπε...

Τεράστια ευθύνη έχουμε...μόνο εμείς οι πολίτες.Γιατί απλά δε θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα ,γιατί είμαστε μαζόχες ,γιατί μας αρέσει να μας δουλεύουν κι εμείς να χειροκροτάμε,γιατί μας αρέσει να βλέπουμε δέκα είκοσι να τρώνε και να τρώνε κι εμείς να τους κοιτάμε,γιατί έχουμε κι εμείς ένα ψιλοπαράνομο ή μια ψιλοπαράνομη επέκταση,γιατί δε μας αρέσει να είμαστε σωστοί επαγγελματίες κοντολογίς να κάνουμε σωστά και απλά τη δουλειά μας και τίποτε παραπάνω (αυτό μόνο αν κάναμε η χώρα μας θα ήταν παράδεισος), γιατί μια ζωή μας έφαγε που βρήκε τα χρήματα ο διπλανός ,γιατί στηρίζουμε τη Ν.Δ αλλά η καρδιά μας πάντοτε είναι στο σοσιαλισμό ή γιατί παλαιότερα στηρίζαμε το ΠΑΣΟΚ αλλά η καρδιά μας ήταν δεξιά και χίλια άλλα τόσα γιατί.
Τώρα οι ... άλλοι μας πήραν χαμπάρι τι βλήματα είμαστε και μας δουλεύουν κανονικά τρωγοπίνουν από τον ιδρώτα μας ,μια ζωή όχι εγώ αλλά εσύ και η ζωή συνεχίζεται.
Καλέ μου φίλε το 90% του εκλογικού σώματος ψηφίζει τον α ή το β.Σήμερα ο α αύριο ο β μετα ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια .
Αρα καλά να πάθουμε να τα κάψουν όλα μπορούν; Ας τα κάψουν κι όταν κάψουμε τα πάντα ας αρχίσουμε να καίει ο ένας το σπίτι ταλλουνού για να κάνουμε επέκταση.κιοταν γίνει κιαυτό ας αρχίσει ο ένας να καίει τον άλλο.

spallantzas είπε...

@alex

από ότι καταλαβαίνω, μας λες να ...πάρουμε τα βουνά!!! Μήπως είσαι πολύ απαισιόδοξος?

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ. ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ με ΜΑΥΡΗ ΜΠΛΟΥΖΑ και σφυρίχτρες

"Mαύρη, μαυρη, μαυρη μου εχεις κανει τη ζωη μου μαυρη, μαυρη...σαν καμενη γη"

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μαυρόασπρα έγιναν τα όνειρα των Αθηναίων, αλλά φοβάμαι ότι σε λίγο που θα σταματήσει η όποια διαμαρτυρία και θα αρχίσουν οι εναλλακτικές καλοκαιρινές ειδήσεις κι εκείνα θα γίνουν τελικά έγχρωμα. Καλό να αναζητάμε ευθύνες -και αν θες πρώτος εγώ- αλλά πρέπει κάποτε να αναρωτηθούμε και ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες, ποια είναι η οικολογική μας συνείδηση και πως καθημερινά την εκφράζουμε (με την κίνηση με το παραμικρό του αυτοκινήτου, με την αδιαφορία προς ανακύκλωση, με τα πεταμένα σκουπίδια στο δρόμο).

Ναι στη διαμαρτυρία και την αναζήτηση ευθυνών στην κυβέρνηση και το ψευτο-δημοκρατικό Κράτος, αλλά εμείς τελικά σε τίποτα δεν ευθυνόμαστε;

σ.σ. Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες κανενός, αλλά αναζητώ αφορμή να τονίσω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας μέσα στο φυσικό περιβάλλον, έστω και σε μία τόσο κακή στιγμή.

Στάθης Χαϊκάλης είπε...

Σωστό stefan, πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ανάδειξη της διάθεσης πολλών πολιτών ως προς την αποκατάσταση της Πάρνηθας.

spallantzas είπε...

@δείμος του πολίτη

Συμφωνώ απολύτως τα είχα γράψει και πέρυσι με αφορμή τη Μάνη και την Χαλκιδική. Η πρώτη ευθύνη πέφτει σε μας. Η Κύρα Αδάμ είπε από την πρώτη στιγμή ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια μπορούσε να σβήσει αμέσως, χωρίς να έλθει η πυροσβεστική, αν κάποιος έβγαινε από την αυλή του με ένα λάστιχο. Δεν βγήκε όμως κανείς !!!

@ Στάθη

Έτσι είναι, αλλά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις απόψεις των απολύτως (και το εννοώ αυτό) ειδικών και όχι να τρέχουμε σαν τρελοί να φυτεύουμε δενδράκια, όπως κάναμε πριν χρόνια στην Πεντέλη και τελικά δεν έμεινε κανένα.
Ενδιαφέρον για παράδειγμα έχει σημερινό άρθρο του καθηγητή Νίκου Μάργαρη στα ΝΕΑ