26 Ιουλ 2007

Στάχτη στα μάτια ...

Γυρίζοντας χθες το βράδυ - γύρω στις 10 - από την Αθήνα, στρίβοντας στην Ακροκόρινθο για Τρίπολη, έζησα ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. Κάποια στιγμή οδηγώντας άναψα ένα τσιγάρο και άνοιξα μια χαραμάδα στο παράθυρό του αυτοκινήτου μου για να φεύγει ο καπνός.

Αντί να φύγει όμως ο καπνός του τσιγάρου άρχισε να μπαίνει από έξω. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, στους προβολείς μπροστά έβλεπα στάχτες να πέφτουν. Σταμάτησα σε ένα πάρκινγκ να δω τι συμβαίνει, αν έχει φωτιά κοντά. Τίποτα ορατό, αλλά μια ατμόσφαιρα γκρίζα, ουρανός δεν φαινόταν, και η στάχτη έπεφτε παντού. Ανοίγοντας το ραδιόφωνο άκουσα για την καταστροφή στην Αιγιαλεία.

Σήμερα το πρωί αντίκρισα τις εικόνες στα πρωινά δελτία. Καμμένα σπίτια , νεκροί , θαυμάσια δάση της περιοχής στάχτη. Αίγιο, Βαλιμίτικα, Μελίσσια, Πυργάκι, Νικολαίικα, Ροδιά, Ελαιώνας, Διακοφτό, Δερβένι, Μαμουσιά, Ζαχλωρού... Κι ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο άνεμος δυναμώνει και πάει λέγοντας.

Δεν ξέρω πως να αντιδράσω πια σαν πολίτης, νοιώθω απογοητευμένος και κουρασμένος από τη μια να φωνάζω για τα ίδια και τα ίδια, εξοργισμένος από την άλλη για το ότι κανείς δεν μας ακούει (ίσως και κανείς να μην έχει κουράγιο πια να ακούσει).

Πιστεύω (κι ας με συγχωρήσουν οι συμπολίτες μου, που κινητοποιούνται για την Πάρνηθα) πως αυτή η φωτιά της Αιγιαλείας είναι πιο καταστροφική αλλά και πιο άξια της προσοχής μας. Και αυτό γιατί στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας πολύ δύσκολα θα υπάρξει αυθαιρεσία, αν και στην Ελλάδα για τίποτα να μην είσαι σιγουρος. Στην Αιγιαλεία και στην ορεινή Κορινθία όμως, στις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που καίγονται, οι καταπατητές και οικοπεδοφάγοι είναι παραταγμένοι σαν σε πανηγύρι και περιμένουν να πάρουν το "νόμιμο" μερίδιο τους. Κι αν στην Πάρνηθα πρέπει να κινητοποιηθούμε μια φορά , εδώ στην ορεινή Πελοπόννησο πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επαγρυπνούμε 100!

Γιατί το λέω αυτό? Για τους εξής απλούς λόγους.

Η περιοχή αυτή από το Ξυλόκαστρο μέχρι το Αίγιο, καταλαβαίνει και ο πιο αφελής, ότι είναι το "φιλέτο" για μέσου κόστους δεύτερη κατοικία για τους κατοίκους (κύρια τα μεσαία κοινωνικά στρώματα) τόσο της Πάτρας , όσο και της Αθήνας και της Κορίνθου. Μια περιοχή που συνδυάζει καταπληκτικά και μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα , περίπου όπως το Πήλιο (αλήθεια τι σύμπτωση και εκεί φωτιές έχουμε). Ήδη οι περιοχές αυτές αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια οικιστικά με ταχύτατους ρυθμούς, η αυθαιρεσία στη δόμηση σχεδόν κυριαρχεί παντού και οι αλλαγές των ορίων των οικισμών για την ένταξη και νέων οικοπέδων σε αυτούς είναι στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν επίσης πολλοί αγρότες των περιοχών αυτών που δεν έχουν πλέον κανένα πρόσοδο από τις καλλιέργειες τους και αρχίζουν και σκέφτονται να τις αξιοποιήσουν οικιστικά. Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση ήδη είναι η προβλεπόμενη αναβάθμιση του εθνικού δρόμου (ή καλύτερα της εθνικής καρμανιόλας) Κορίνθου Πατρών σε αυτοκινητόδρομο, γεγονός που θα διευρύνει την ακτίνα των ενδιαφερόμενων περιοχών και κατοίκων για σχετικά φτηνή δεύτερη κατοικία.

Άκουγα λοιπόν σήμερα το πρωί δήμαρχο της περιοχής ότι θα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις για τα καμμένα. Εννοούσε φυσικά ότι ανάμεσα στις καμένες εκτάσεις υπήρχαν και καλλιεργούμενες οι οποίες θα πρέπει να αποζημιωθούν. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει καταγραφή των καλλιεργούμενων εκτάσεων και να δοθούν τα χρήματα στους αγρότες. Σωστά μέχρι εδώ.

Και εδώ θα αρχίσει το μεγάλο πάρτι !!!

Τι έγραφα προχτές? Ξέρουμε πια πως χαρακτηρίζονται μη δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα του 2007 ! Όλοι σας θα έχετε δει συχνά μέσα σε δάση να ξεφυτρώνουν ελιές , αμπέλια και διάφορα άλλα "άγρια φυτά". Και τώρα που έρχονται και εκλογές , και η Αχαία δεν είναι και μια περιοχή που η κυβέρνηση (από παράδοση) πάει καλά... καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει.

Αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις που πραγματικά υπάρχουν (και θα υπάρξουν) καλλιεργούμενες εκτάσεις που καταστράφηκαν και οι δικαιούχοι πάρουν τις όποιες αποζημιώσεις , πιστεύει κανείς ότι ο κάθε αγρότης (μεσήλικας κατά κανόνα) θα έχει το κουράγιο να ξαναστήσει το χωράφι του από το μηδέν? Και να περιμένει κάμποσα χρόνια να ξαναέχει (αν ξαναέχει) έσοδα? Ή θα υποκύψει στους "καρχαρίες" που θα έρθουν και θα του το πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί και μετά παίρνοντας μέχρι και επιδότηση για δήθεν ανάπτυξη του αγροτουρισμού απο προγράμματα τύπου Leader , θα γεμίσουν το βουνό με βίλες?

Να γιατί λοιπόν εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και πολύ πιο αναπόφευκτα από ότι σε μια Πάρνηθα. Και προβληματίζομαι ποιος θα αντιδράσει εδώ. Ποιος θάχει τη δύναμη να αντισταθεί. Ποιος θάχει το κουράγιο να πείσει τους κατοίκους της περιοχής για το καλό τους. Μιας περιοχής που ζει συχνά φυσικές καταστροφές τόσο απο φωτιές όσο και απο σεισμούς και που παλεύει με νύχια και με δόντια να σταθεί στα πόδια της ...και εκεί που πάει να σταθεί όρθια δέχεται το επόμενο χτύπημα. Ποιος θάχει το κουράγιο πια?

Βλέποντας λοιπόν τις εικόνες αυτού του καλοκαιριού (και ακόμη λείπει ο Αύγουστος και τα μελτέμια του) να είναι ίδιες και χειρότερες από τις περσινές της Μάνης και της Χαλκιδικής , και παίρνοντας αφορμή από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των πυρκαγιών ( που εμένα κάτι σαν τελετουργικό κηδείας μου ακούγεται) δεν αντέχω παρά να πω την άποψη μου την πολιτική για όσα ακούω και διαβάζω.

Αξιότιμοι κύριοι πολιτικοί όλων των κομμάτων.

Και το 12χρονο γυιό μου να ρώταγα φέτος το χειμώνα με την απίστευτη ανομβρία τι θα γινόταν φέτος το καλοκαίρι με τις φωτιές , θα μου απαντούσε απλά : " μπαμπά θα γίνει της π.......ας". Δεν θα χρειαζόταν καν να ρίξει κάποιος ένα μπετόνι με βενζίνη ή ένα γκαζάκι...η φωτιά θα άναβε από μόνη της...τους αρχαίους στύλους της ΔΕΗ , στις ανεξέλεγκτες χωματερές σκουπιδιών....

Εσείς λοιπόν κύριοι - και πρώτα πρώτα η κυβέρνηση - τι κάνατε και πως προετοιμάσατε τη χώρα για αυτό που ήταν ηλίου φαεινότερο? Τίποτα απολύτως. Αντιθέτως προωθούσατε αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος και τροπολογίες αποχαρακτηρισμού εκτάσεων και νομιμοποίησης αυθαιρέτων , ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την όρεξη των λαμόγιων. Αποδεκατίζατε την πυροσβεστική από το άγχος σας να ξαναστήσετε το γαλάζιο κράτος. Κόβατε κονδύλια από παντού για να μειώσετε το έλλειμα.

Και εσείς κύριοι της αντιπολίτευσης ...ελέγξατε, ως οφείλατε , την κυβέρνηση για το αν προετοιμάζεται? Ενημερώσατε τους πολίτες για τον κίνδυνο που υπάρχει να γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπουρη? Όχι γενικά και αόριστα αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση, αλλά για το πολύ συγκεκριμένο θέμα . Καλέσατε έστω εθελοντές να οργανωθούν και να προετοιμαστούν να συμβάλλουν και αυτοί όσο μπορούν όταν έρθει το κακό? Εκείνες τις ρημάδες τις ΜΚΟ , που τόσο υποστηρίζετε , τις ακούσατε τι λέγανε? Συνεργαστήκατε μαζί τους ?

Γιατί δεν ζητήσατε "εθνικό συμβούλιο" τότε , στις αρχές της άνοιξης και το ζητάτε τώρα? Δεν είναι εύκολο να πιστέψει τώρα κάποιος ότι πρόκειται για υποκρισία και επικοινωνιακό παιχνίδι ? Δε λέω , χρειάζεται (και μακάρι να γινόταν) συναίνεση και συμμετοχή όλων για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι πια και αυτό ένα εθνικό θέμα, και έστω και τώρα έχει νόημα, αν οι προθέσεις όλων είναι "αγαθές" Αλλά είναι? Και θα πείσετε τους πολίτες? Τώρα μέσα στους καπνούς? Τώρα πάνω στις στάχτες να συσκεφτείτε και να πείτε τι? Να νομιμοποιήσετε μια ανίκανη και άχρηστη κυβέρνηση για ότι (δεν) έκανε μέχρι σήμερα?

Έχετε το κουράγιο να ψηφίσετε ομόφωνα ένα νόμο αύριο το πρωί, που να έχει μόνο μια πρόταση : " απαγορεύεται η κάθε λογής δόμηση στο σύνολο των εκτάσεων που κάηκαν"? Έχετε ακόμη την προνοητικότητα να συζητήσετε και να αντιμετωπίσετε ( γιατί ούτε σε αυτό έχει γίνει τίποτα) το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας? Την έλλειψη νερού? Τότε ναι , έχει νόημα η συναίνεση. Αλλιώς ... Να βρεθείτε για να διαφωνήσετε? Ο Καραμανλής να λέει ότι δεν τον πάει ο καιρός , ο Γιώργος να λέει να γίνουν εκλογές τώρα , η Αλέκα το χαβά της "για όλα φταίνε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ" , και ο Αλέκος να προσπαθεί να ισορροπήσει στις τάσεις του Σύριζα?

Είμαι τόσο "πυρ και μανία" με όσα συμβαίνουν γύρω μου που σταματάω εδώ, γιατί νοιώθω να μας ρίχνουν (τι ειρωνία) στην κυριολεξία στάχτη στα μάτια. Κλείνω με μια αισιόδοξη νότα συμμετοχής των πολιτών που μας θυμίζει ο φίλος ο Γιώργος απο την Ξάνθη ξαναλέγοντας όμως πως η Πάρνηθα είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση από ότι ζούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Υστρόγραφο : πριν λίγο ο Δήμαρχος Λέρνας ανακοίνωσε ότι έκλεισε τις αντλίες στις πηγές της Λέρνας, γιατί η στάθμη του νερού έπεσε κάτω απο το όριο ασφαλείας και υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει στην πηγή θαλασσινό νερό. Το Αργος και το Ναύπλιο δεν έχουν πλέον νερό... και η ζωή συνεχίζεται ... έχει κανείς πια αμφιβολία ότι το κλίμα αλλάζει και γιαυτό ευθύνη έχει αποκλειστικά και μόνο ο άνθρωπος? Εμείς?

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου τιποτε δεν ειναι ευκολο. Καθε ενας απο μας πρεπει να οργανωθει σε ομαδες για να αποτρεψει την περαιτερω οικοπεδοποιηση των δασων. Μπορουμε να φτιαξουμε ομαδες πολιτων με τετοια δραση. Χρειαζομαστε ομως οργανωση για να πετυχουμε κατι. Και νομικη υποστηριξη. Απο τους πολιτικους δεν μπορουμε να περιμενουμε τιποτε.