31 Ιουλ 2007

Να καταργηθεί δια νόμου η εκτός σχεδίου δόμηση

Λίγα λόγια και σταράτα σήμερα.
Επειδή βαρέθηκα να διαβάζω αναλύσεις επί αναλύσεων για τις πυρκαϊές, την διάλυση της πυροσβεστικής , τα ρώσικα αεροπλάνα , τον Πούτιν και τον Καραμανλή , τις "επιτροπές" και τις "εγκυκλιους" του ΠΑΣΟΚ, τις εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ , του Παυλόπουλου, τους λόγους του Πολύδωρα, τους μύθους των εμπρηστών (αυτό με την 80χρονη ξεπερνάει κάθε φαντασία) και την οικολογική καταστροφή της χώρας, έχω να πω μια κουβέντα.


Η λύση είναι μια και όποιος τη λησμονεί υποκρίνεται.

Να καταργηθεί δια νόμου η εκτός σχεδίου δόμηση στο σύνολο της χώρας.

Χωρίς κανένα "παραθυράκι" , χωρίς καμιά εξαίρεση και για κανένα λόγο. Ισως να διευρευνηθεί και η περίπτωση να προστεθεί στο άρθρο 24 του συντάγματος. Και να εκτελεστούν όλες οι τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων παντού (2000 μόνο στην Ανατολική Αττική π.χ.)

Σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι αυτό θα καταστρέψει το real estate , προτιμώ να το καταστρέψει παρά να καταστραφεί η χώρα. Και επειδή ούτε το real estate θα καταστρέψει , ας πιέσει η αγορά να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες επέκτασης των σχεδίων πόλεων, και εκεί με συμμετοχικές διαδικασίες και με ενημέρωση των πολιτών και όχι στην βάση του μικρορουσφετιού του κάθε εν δυνάμει ψηφοφόρου. Και ας υλοποιηθεί τέλος στο σύνολο του το κτηματολόγιο και το δασολόγιο.

Πάψτε να εθελοτυφλείτε επιτέλους όλοι ...πολιτικοί , "ειδικοί" και δημοσιογράφοι ... πάψτε να κάνετε τους ξερόλες ...υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας βάναυσα.

7 σχόλια:

Kapetanios είπε...

Η κάκιστη και σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενη ενημέρωση φέρνει ακριβώς τα επιθυμητά, για αυτούς που την ενστερνίζονται, αποτελέσματα.
Και αυτά είναι ένα πλατύ πέπλο καπνού ( ίσιο ή και μεγαλύτερο απ αυτό της εκάστοτε φωτιάς) μέσα στο οποίο η "ορατότητα¨" του κόσμου βρίσκεται στο μηδέν. Γι αυτό κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Η αγανάκτηση είναι και αυτή ένας τρόπος να οδηγήσει κανείς ένα πλήθος στην ποθητή κατεύθυνση μιας και είναι εύκολα ελέγξιμη.
Τα λέω αυτά θέλοντας να σου δείξω την κατανόηση μου για το δίκιο που σε πνίγει
(και όχι μόνο εσένα) αλλά εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιφύλαξη μου για το μέτρο που προτείνεις. Εγώ θα πρότεινα το ακριβώς αντίθετο και το γιατί δεν είναι του παρόντος.
Απλά θα επισημάνω τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου( ή ζώνης) περιοχές και αυτός δεν είναι άλλος από την αποφυγή δημιουργίας πόλεων τεράτων.
Θα μου πεις , αυτό κατέστη δυνατόν?
Όχι είναι η απάντηση αλλά απ αυτό μέχρι του να απαγορεύσουμε την ανοικοδόμηση(με τους όρους που ισχύουν σήμερα) σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Και δεν είναι φρόνιμο να πιστεύει κάποιος ότι τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που καίγονται σε ετήσια βάση προορίζονται για ανοικοδόμηση!
Να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για μια αστεία προπαγάνδα που δυστυχώς , επειδή διεξάγεται πολλές δεκαετίες τώρα, έχει περάσει στον λαό ο οποίος έλκεται από θεωρίες συνομωσίας και ίντριγκας.
Καλησπέρα :))
( και να με συγχωρείς για το μακροσκελές του σχολίου μου)

spallantzas είπε...

Καπετάνιε με απογοήτευσες. Αν σκεφτούμε όλοι έτσι, καλύτερα να ...γίνουμε όλοι βαρκάρηδες. Γιατί στην ξηρά δεν βλέπω μέλλον.

btw ωραίο σκάφος !!!

Σοβαρά τώρα.

Πρώτα πρώτα την πρόταση δεν την κάνω ούτε από απογοήτευση, ούτε επειδή με πνίγει το δίκιο. Σαν Μηχανικός θα είχα κάθε συμφέρον για το αντίθετο.

Δεύτερον, δεν αντιλαμβάνομαι, επειδή οι πόλεις και οι διοικήσεις τους αδυνατούν εδώ και δεκαετίες να φτιάξουν σχέδια ανθρώπινων πόλεων, να πρέπει να καταστρέψουμε και την ύπαιθρο? Επειδή το κράτος εξακολουθεί να είναι το μοναδικό μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη που δεν έχει κτηματολόγιο, πρέπει να μην αφήσουμε στρέμμα γης άχτιστο?

Εγώ δεν είπα να σταματήσουμε την οικιστική ανάπτυξη της χώρας. Είπα να σταματήσει η εκτος σχεδίου δόμηση όπως γίνεται τώρα, δηλαδή ανεξέλεγκτα, αρκεί να έχει κάποιος τέσσερα στρεμματάκια.

Αν γίνει κτηματολόγιο, αν απλουστευτούν οι διαδικασίες δημιουργίας οικισμών, αν καταργηθούν οι νόμοι της δεκαετίας του 70 περι χαρακτηρισμου δασικών εκτάσεων, αν γίνουν σωστές εφαρμογές και επεκτάσεις σχεδίων πόλης, τότε δεν θα υφίσταται πλέον ούτε καν ο όρος "εκτός σχεδίου". Επειδή δεν είμαστε ικανοί για τίποτα , δεν σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να μην αφήσουμε τίποτα όρθιο.

Και τέλος, δεν κατάλαβα, τώρα που κτίζουμε εκτός σχεδίου δεν έχουμε πόλεις τέρατα? Απαντάς βέβαια μόνος σου. Την "απόσταση" δεν κατάλαβα.
Ακόμη και με το σημερινό νομικό καθεστώς, έχουμε διαδικασίες για δόμηση μέσα σε πλαίσια και όχι ανεξέλεγκτα (π.χ. οικισμοί κλπ). Η απόσταση είναι μόνο ένας νόμος , μια πρόταση, και τρεις υπογραφές υπουργών.

Δεν υπάρχει ενόχληση απο το μέγεθος των σχολίων σε αυτό το ιστολόγιο. Καθε γνώμη καλοδεχούμενη και σεβαστή.

Kapetanios είπε...

stefan μακάρι να γινόμασταν βαρκάρηδες ( μερικοί τουλάχιστον σαν του λόγου μου) αλλά δεν κατάλαβα γιατί!
Όπως δεν κατάλαβα γιατί εσύ σαν μηχανικός(πολιτικός?) θα είχες κάποιο συμφέρον να υποστηρίξεις το αντίθετο !
Εδώ εγώ σαν εργολάβος και δεν υποστηρίζω την πρόταση , που ( σου υπενθυμίζω) η αθρόα ένταξη νέων περιοχών ( γιατί αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η άποψη που εκφράζει ο αρμόδιος υπουργός) κρύβει ΜΕΓΑΛΗ υπεραξία για τον κλάδο μου!
Τα "τέσσερα στρεματάκια" που αναφέρεις που συνάδουν με την "ανεξέλεγκτη δόμηση δηλαδή??
Και τι σημαίνει "ανεξέλεγκτη" δόμηση δηλαδή για να το καταλάβω μπας και καταλάβω και τις θέσεις που εκφράστηκαν στο σύνολο τους!
Δεν "θα μείνει τίποτε όρθιο" εάν επιτέλους εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις κατασκευές εκτός σχεδίου?
Πως οδηγείσαι σε αυτό το συμπέρασμα?
Γιατί κατά την γνώμη μου ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΧΑΛΟ γίνεται ( και μια ματιά γύρω σου θα σε πείσει γι αυτό) ΜΕΣΑ στις περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως και ΟΧΙ στις εκτός.
Θεωρείς ότι πληθυσμιακά αλλά και οικονομικά μπορούμε να μην "αφήσουμε στρέμμα γης άχτιστο"??
Λοιπόν για να ασχοληθούμε και λίγο με την ταμπακέρα ο περιορισμός της δόμησης μέσα στα όρια του σχεδίου πόλεως ( ούτε καν εντός ζώνης δηλαδή!!!) θα οδηγήσει εκ του ασφαλούς σε ακόμη μεγαλύτερες πόλεις τέρατα και κρύβει σημαντικά υπερκέρδη για τους έχοντες. Αυτός είναι ο στόχος?
Και εάν θέλεις μου εξηγείς γιατί και πώς, ένας ( αραιοκατοικημένος, έτσι όπως προστάζει σήμερα το καθεστώς δόμησης για τους εκτός πόλεως) οικισμός μέσα σε μια δασική έκταση είναι κάτι κακό?
Μήπως θα καίγονται περισσότερα δάση απ ότι σήμερα ή μήπως θα μειώνουν το οξυγόνο απ τους συμπαθείς ( όσοι απέμειναν) κατά τα άλλα πνεύμονες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης?

Εν κατακλείδι και επι του θέματος.
Η βασική μου ένσταση για το ποστ σου ( γι αυτό και έγραψα ότι δεν είναι του παρόντος μια συζήτηση περί ανοικοδόμησης) είναι ότι οδηγεί τον αναγνώστη στο συμπέρασμα ότι οι φωτιές είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους εμπρησμοί και ότι πίσω τους κρύβονται συμφέροντα ανοικοδόμησης ( συμφέροντα που θα περιοριστούν τάχατης με την πρόταση του συμπαθεστάτου υπουργού) , γνώμη που είναι θα έλεγα αρκετά ( κατά το «λίγο έγκυος») αυθαίρετη και αντιεπιστημονική.
Γνώμη όμως που πολλάκις εκφράζεται από τα μέσα ενημέρωσης προς άγραν τηλεθέασης.

Ευχαριστώ :)))
( για το σκάφος και για το βήμα που μου έδωσες )
ΥΓ. Δεν χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους!!
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η εφαρμογή των υπαρχόντων
Όλα τα άλλα που εκφράζονται από επίσημα χείλη της σημερινής κυβέρνησης είναι για κατανάλωση και τίποτε άλλο.
ΥΓ.2 Ελπίζω να μην σε απογοήτευσα ξανά …
…και χάσουμε το προξενιό :)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα.
Πρέπει να εκλείψει το κίνητρο για τους εμπρησμούς.

spallantzas είπε...

Καπετάνιε, μέ έχεις παρεξηγήσει τελείως κατ' αρχήν.
Πρώτον ,εγώ δεν υποστήριξα καμιά δήλωση κανενός υπουργού (ουτε την ξέρω καν).
Δεύτερον , εγώ δεν υποστήριξα ότι πίσω απο τις φωτιές στο σύνολο τους κρυβονται εμπρηστές οικοπεδοφάγοι. Ειδικά για φέτος (χτες μονο 4 στις 10) οι φωτιές οφείλονται στην ξηρασία και τις υψηλες θερμοκρασίες και παρα πολλές ανάβουν στις ανεξέλεγκτες χωματερές (άλλη γάγγραινα αυτή).
Τρίτον εγώ δεν υποστήριξα να περιοριστεί η δόμηση μέσα στα σχέδια πόλεων με το υφιστάμενο καθεστώς κάλυψης και συντελεστών δόμησης. Αν δεν θέλουμε πόλεις τέρατα ας μειώσουμε τους συντελεστές, ας μην αποχαρακτηρίζουμε χώρους πρασίνου, λόγω αδυναμίας απαλλοτρίωσης, άς κάνουμε σχέδια βιώσιμων πόλεων. Στον υπόλοιπο κόσμο πως μπορούν δηλαδή και εμείς όχι?

Και πάμε στην ταμπακιέρα.
λες : " .... Και εάν θέλεις μου εξηγείς γιατί και πώς, ένας ( αραιοκατοικημένος, έτσι όπως προστάζει σήμερα το καθεστώς δόμησης για τους εκτός πόλεως) οικισμός μέσα σε μια δασική έκταση είναι κάτι κακό? ... "

πολύ ευχαρίστως λοιπόν...

πρώτα πρώτα ποιος μίλησε για "οικισμό" ? εγώ μίλησα για μενονωμένη δόμηση εκτός σχεδίου στα 4 στρέμματα. Μιά δόμηση που , πέρα απο το ότι τα 200μ² καταστρατηγούνται από όλους ανεξαίρετα, οδηγούν και σε πυκνή δόμηση χωρίς υποδομές (δρόμους , πλατείες , χώρους πρασίνου κλπ κλπ) . και μη μου πεις τώρα ότι δεν χρειάζονται αυτά "στην φύση" που φτιάχνουμε τις βιλίτσες μας. Γιατί δε νομίζω να θέλουμε να περάσουμε το ακριβό μας 4Χ4 μια ζωή απο χωματόδρομο. θέλουμε και το δρομάκο μας , θέλουμε μετά και το δημοτικό φωτισμό μας για να γλυτώσουμε τις κολώνες της ΔΕΗ, θέλουμε και την αποχέτευση μας και παει λέγοντας.
Το μεγάλο "πάρτυ" βεβαια σε περιοχές όπως η αιγιαλεία γίνεται στις διορθώσεις των οριων οικισμών των χωριών και στους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων μετά απο φωτιές , και αυτό βασικά αποτέλεσε την αφορμή για την πρόταση μου.
Με τη διαδικασία της "επέκτασης " ορίων οικισμών (κύρια για ψηφοθηρικούς λόγους) ο δήμος , δηλαδή η πόλη, χάνει έσοδα απο την εισφορά σε γή ή σε χρήμα του κάθε ιδιοκτητη που θα πλήρωνε ,αν το ακινητο του εντασσοταν κανονικά σε σχέδιο (θυμίζω εδώ , ότι ο οικισμός δεν είναι σχέδιο πόλης).
Απο την άλλη ο περίφημος νόμος του 79 διευκολύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση με την διαδικασία αποχαρακτηρισμού.

Συμπερασματικά και νομίζω πως τελικά θα συμφωνήσεις, εγώ προτείνω :

1. κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στο σύνολό της όπως εφαρμόζεται σήμερα.
2. Αλλαγή του τόμου του 79 για τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων.
3. αλλαγή του καθεστώτος οικισμών με ένταξη τους στα ολοκληρωμένα σχεδια πόλης με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των συντελεστών δόμησης στα αστικά κέντρα.
4. αλλαγή φιλοσοφίας αντιμετώπισης των σχεδίων πόλης με την εφαρμογή συμμετοχικών διαδικασιών και σύγχρονων μεθόδων πολεοδόμησης.
5. αλλαγές στον ΓΟΚ με καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων για προστασία περιβάλλοντος και φυσικών πόρων και ενέργειας.
Και τέλος:
Κτηματολόγιο Δασολόγιο παντού. Και εκπόνηση ρυθμιστικών σχεδίων ευρύτερων περιοχών με βασικές αρχές σχεδιασμού υποδομων και διαχείρισης φυσικών πόρων.

Ποτέ δεν ήταν το πρόβλημα μου ποιοι βάζουν τις φωτιές. Το πρόβλημα μου ήταν απο την αρχή ποιοι κάνουν πάρτι πάνω στα αποκαΐδια.

Κι αν - όπως πάμε - η ορεινή Αιγιαλεία δεν γεμίσει σπίτια τα επόμενα χρόνια , τότε εμένα θα με λένε "καπετάνιο" και εσένα ...."αστροναύτη"

Unknown είπε...

Προσωπικα δεν καταλαβαινω την αδιαφορια καποιων συμπολιτων μου για το νομιμο δικαιωμα αυτων που αγοραζουν κατι νομιμα οικοδομησιμο.
Για παραδειγμα, εγω αγορασα με οικονομιες μιας ζωης 4 στρεμματα εντος Αττικης. Δεν εκαψα τιποτα, δουλεψα και αγορασα κατι που συμφωνα με το επισημο κρατος μπορω να οικοδομησω. Φυσικα πληρωσα το αναλογο αντιτιμο για αυτο το δικαιωμα. Δεν καταλβαινω λοιπον πως ολοι οι συγχρονοι Ιπποδαμοι με πρωτο τον Σουφλια κανουν το μαγκα με τα λεφτα και τις οικονομιες του κοσμου. Ειναι τουλαχιστον φασιστικο να λεγεται οτι θα πρεπει να απαγορευθει η δομηση χωρις να λεμε τι θα γινει με τους ιδιοκτητες.
Ισως αγαπητοι κυριοι Αινσταιν θα επρεπε να εφαρμοσει το αλλο σκελος των μετρων ο κ. Σουφλιας στα σπιτια σας. Δηλαδη να τα κατεδαφισει και φυτεψει μουριες στη θεση τους και να σας αποζημιωσει με την αντικειμενικη αξια. Μονο τοτε θα καταλαβετε τι λετε...

Politis Messenias είπε...

http://politis-oikodomisi.blogspot.com/
Δεν θυμάμαι (Μηχανικός Αρχιτέκτονας)καλά τον όρο του Δοξιάδη Οικουμενο_πολις - μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει.
Άραγε υπάρχει (έχει απομείνει βούληση) σήμερα στην Ελλαδική φιλοσοφία(Επιστημονική - Πολιτική) για τον Τοπο - Χώρο?..... ή ΟΛΑ (χωροταξία - Πολεοδομία) έχουν θυσιαστή στην (οικονομική)παστρική διαχείριση της φθηνής πολιτικής.
s.a.