15 Οκτ 2007

Δωδεκάλογος για μια καλή αρχή ...


Προσυπογράφω το κείμενο "για ένα νέο ξεκίνημα"! που δημοσιεύει σήμερα ο Mike και καλεί όσους συμμερίζονται αυτές τις απλές αλήθειες να κάνουν το ίδιο...

Πρόκειται για μια "καλή αρχή", μια "ευκαιρία" που δίνει στην κεντροαριστερά η εσωτερική αναμέτρηση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Μια αναμέτρηση που αφορά όμως όλη την κοινωνία.

Υπάρχουν ΔΩΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ για μια διαφορετική και καλύτερη ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ:
  1. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου ειδώθηκε μέχρι σήμερα σαν κρίση, αλλά μπορεί να είναι ή να γίνει μια ευκαιρία.
  2. Ο ρόλος του Προέδρου και σε περίπτωση νίκης και σε περίπτωση ήττας είναι καταλυτικός, δεν είναι όμως αποκλειστικός. Γιαυτό πρέπει να επιμεριστούν οι ευθύνες στο συνολικό ‘προϊόν ΠΑΣΟΚ’ με ειλικρίνεια και πολιτική γενναιότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική διαδρομή, την κυβερνητική του περίοδο και την σύγχρονη εσωτερική και διεθνή συγκυρία.
  3. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του ‘νικηφόρου’ ΠΑΣΟΚ, να αναζητηθούν οι αιτίες της σταδιακής κοινωνικής στροφής προς το συντηρητισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και παντού, να καταδικαστούν έμπρακτα οι καθεστωτικές πρακτικές, η διαφθορά στελεχών που ήταν ενδεχομένως ταυτόχρονα αξιωματούχοι στο κόμμα και το κράτος.
  4. Η λογική που θεωρεί πως όλα ήταν καλά μέχρι το 2004 που ο λαός έπαψε να εμπιστεύεται στο ΠΑΣΟΚ την εξουσία, δεν είναι μόνο ρηχή, απλουστευτική και επιπόλαιη αλλά αποκρύπτει τον ολέθριο για πολιτικό σχηματισμό κίνδυνο της ταύτισης της ύπαρξής του με την εξουσία.
  5. Η ανάληψη της ευθύνης της εξουσίας, οφείλει να είναι η φυσική συνέπεια της έκφρασης πλειοψηφικών κοινωνικών ρευμάτων, να είναι δηλαδή το αιτιατό και όχι το αίτιο ύπαρξης ενός κόμματος.
  6. Η κοινωνία συντηρητικοποιήθηκε :
  7. - γιατί οι διεθνείς συνθήκες, με την οικονομική παγκοσμιοποίηση και την κυριαρχία του οικονομικού φιλελευθερισμού δημιούργησαν το κατάλληλο γι’αυτή την εξέλιξη πλαίσιο,
    - γιατί ένας ισχυρός πυρήνας 'κυβερνητικής' λογικής του ΠΑΣΟΚ, απορροφημένος από την διαχείριση της εξουσίας, υποτίμησε τα σημάδια της φθοράς και των νέων προκλήσεων,
    - γιατί αυτό το παράλληλο με το Κίνημα, προσωποπαγές ΠΑΣΟΚ, δεν αντιστάθηκε στην καθιέρωση ελιτίστικων ομάδων στο κόμμα και το κράτος, που το μόνο που τις ενδιέφερε ήταν η επιβίωση και αναπαραγωγή τους,
    - γιατί δεν ανανέωσε το πολιτικό του δυναμικό με αποτέλεσμα γενεές ολόκληρες από την κοινωνία να μην αντιπροσωπεύονται,
    - γιατί υστέρησε στην αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου προς τους ασθενέστερους,
    - γιατί κάποιοι λειτούργησαν σαν μεσίτες κρατικών υπηρεσιών, διαφθείροντας έτσι την ίδια την κοινωνία,
    - γιατί ενώ απομάκρυνε τον πολίτη από την παραγωγή πολιτικής, στο τέλος κάποιοι αποφάνθηκαν ότι οι πολίτες είναι αδιάφοροι, ειδικά οι νέοι,
    - γιατί κάποιοι ενοχοποίησαν τελικά αυτούς που δεν είναι αδιάφοροι, αλλά διαφορετικοί,
    - γιατί εκείνο το ΠΑΣΟΚ γύρισε σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας την πλάτη.

  8. Η αναφορά σε μια κοινή ευθύνη για όσα έχουν συμβεί, το «εμείς» που φταίμε για όλα αυτά, είναι αναγκαστικά απλουστευτική. Στην πορεία και τη διαδρομή αυτή, υπάρχουν και ατομικές και προσωπικές ευθύνες. Δεν μοιραζόμαστε όμως όλοι ισότιμα τον προσανατολισμό και την εφαρμογή των πολιτικών, ούτε κατά συνέπεια και τις ευθύνες.
  9. Τίποτα δεν είναι πια εύκολο, γιατί χάθηκε σωρευτικά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το momentum της σταδιακής προσαρμογής στις νέες πραγματικότητες.
  10. Το πολιτικό κεφάλαιο της 3ης του Σεπτέμβρη έχει πλέον υποθηκευθεί. Ιστορικά, θα μένει πάντα εκεί για να μας διδάσκει πώς σε μια δύσκολη συγκυρία, εκφράστηκαν και ενοποιήθηκαν κοινωνικές, δημοκρατικές δυνάμεις, πώς απέκτησαν προγραμματική υπόσταση και πώς αξίωσαν την ευκαιρία για την υλοποίησή τους.
  11. Σήμερα, μια νέα διακήρυξη είναι απαραίτητη. Μια ιδεολογική επανίδρυση του κινήματος που θα επαναφέρει τους πάντες στην ίδια αφετηρία, καταργώντας στεγανά και επετηρίδες, αυλικούς και βαρόνους, κρατώντας το νήμα των πάγιων και διαχρονικών αρχών και αξιών του κινήματος, την αυτο-οργάνωση, την κοινωνία των πολιτών, τον κοινωνικό έλεγχο της εξουσίας, την κοινωνική λογοδοσία, τη συμμετοχή των πολιτών για να μην παράγεται η πολιτική ερήμην τους και εις βάρος τους, τη συμμετοχική δημοκρατία, επαναφέροντας και πάλι σε ισχύ, χαμένες αρχές όπως αυτήν της αλληλεγγύης των γενεών, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τις παλιές, με νέες αξίες και αρχές που προέκυψαν από την κοινωνική εξέλιξη, όπως της οικο-ανάπτυξης, της ψηφιακής επανάστασης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της αξιολόγησης προσώπων και διαδικασιών, με όρους ποιότητας, οριζόντια και κάθετα (ποιότητα παντού).
  12. Πάνω σε τέτοιες αρχές και αξίες θα σφυρηλατηθεί και θα εξασφαλιστεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και όχι πάνω σε ‘κατάλληλα’ πρόσωπα και στρατηγικές που εκπονούνται σε κλειστά γραφεία, εκφέρονται προνομιακά από τα ΜΜΕ και υποστηρίζονται από εξωπολιτικά, οικονομικά συμφέροντα.
  13. Για όλους εμάς που εκφραζόμαστε από τα ανωτέρω, η επιλογή στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου είναι προφανής. Είναι μια επιλογή συνεπής στην κοινή μας ιστορία και την επιθυμητή προοπτική που αντί για την εξουσία έχει να κάνει με το περιεχόμενο της, αντί για την φιλοδοξία έχει να κάνει με τις αρχές μας, αντί για τα πρόσωπα έχει να κάνει με τις δομές μιας ελπιδοφόρας πολιτικής λειτουργίας.
ΠΟΛΙΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://sakellion.blogspot.com/2007/10/blog-post_13.html

oi idees tou giorgou
kai o bagelhs
h pos alios otan den exoume idees
tis kleboume

Ανώνυμος είπε...

...proigoumene ..."anonyme", to sholio sou "peri klopis"!!! me ...evale na diavazo tin ekthesi ideon tou Sakeliona kai na ...haso kyriolektika ton hrono mou.
To 90% einai pragmata gnosta apo to programma tou PASOK kai to ypoloipo ...livanistiri ston BB.

Eytyhos pou o Sakelion den diapistonei oti :"...να καταδικαστούν έμπρακτα οι καθεστωτικές πρακτικές, η διαφθορά στελεχών που ήταν ενδεχομένως ταυτόχρονα αξιωματούχοι στο κόμμα και το κράτος"... "...- γιατί κάποιοι λειτούργησαν σαν μεσίτες κρατικών υπηρεσιών, διαφθείροντας έτσι την ίδια την κοινωνία,"...
...giati tote tha eiha meinei afonos apo tin klopi ton ideon ton anthropon tou BB!!!!

Ανώνυμος είπε...

Προτάσεις για την οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Την πρότασή του για την οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τη Δευτέρα από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνεται η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών και φίλων του Κινήματος που περιλαμβάνονται σε εκκαθαρισμένο και πιστοποιημένο από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) ψηφιακό μητρώο. Η θητεία του προέδρου θα είναι τετραετής.

Η πρόταση συμπληρώνεται με την εκλογή του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από τακτικό Συνέδριο που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι ολιγομελές και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση Βενιζέλου προβλέπει συντονισμό της από πενταμελές εκλεγμένο προεδρείο που λειτουργεί με επικεφαλής τον γραμματέα της, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως επικεφαλής της, «δεν ασκεί το δικαίωμα διαγραφής βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά παραπέμπει κάθε παράπτωμα άξιο λόγου στην Επιτροπή Καταστατικού και Δεοντολογίας».

Επίσης, συγκροτείται Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει καθημερινά και η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τον γραμματέα του Πολιτικού Σχεδιασμού, τον εκπρόσωπο Τύπου και τα κατά περίπτωση αρμόδια στελέχη.

Συγκροτείται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που συνεδριάζει το αργότερο κάθε δίμηνο και αποτελείται από το Πολιτικό Συμβούλιο και άλλα 140 μέλη που εκλέγονται από το Συνέδριο.

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πρόταση Βενιζέλου, συγκροτείται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ομάδα των ευρωβουλευτών, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές
οργανώσεις, στην ΕΝΑΕ, στην ΚΕΔΚΕ, και σε κοινωνικούς φορείς, καθώς και εκπροσώπους της νεολαίας και τους γραμματείς των περιφερειακών επιτροπών. Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική σύνοδο κάθε τετράμηνο.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τη θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού δύο συνεχόμενων και τριών συνολικά θητειών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Βενιζέλος προτείνει επίσης τη συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης», ενώ τάχθηκε και υπέρ της κατοχύρωσης ρευμάτων και τάσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ με δυνατότητα παρέμβασης.

Παρουσιάζοντας την πρότασή του, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή είναι ανοιχτή σε διάλογο μέσα από τον οποίο θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν σε περίπτωση που εκλεγεί θα θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Καραμανλής ήδη με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στένεψε απελπιστικά τους ορίζοντες της κυβέρνησής του.

Έχουμε μια κυβέρνηση -σημείωσε- με οριακή αυτοδυναμία 152 βουλευτών που βλέπει κοινωνικούς κλυδωνισμούς και έρχονται, όταν έχουμε εξαγγελία αλλαγής εκλογικού νόμου, όταν έχουμε το προεκλογικό εκβιαστικό δίλημμα του Καραμανλή «ή αυτοδυναμία ή προσφυγή σε κάλπες» και όταν έχουμε Ευρωεκλογές σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς δεν διαθέτει απεριόριστο χρόνο και δεν είναι μόνο του στο πολιτικό σκηνικό.

Ό,τι κάνουμε ως τις 11 Νοεμβρίου έχει άμεση σχέση με τις εκλογές και την υπόσταση της παράταξης, καθώς δεν υπάρχει μέση λύση ούτε μπορούμε να κάνουμε βήμα σημειωτόν. Θα πρέπει αυτά που λέμε για νικηφόρο μεγάλο πατριωτικό ριζοσπαστικό και λαϊκό προοδευτικό Κίνημα να μετατραπεί σε πράξη και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Και αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα για τους πολίτες, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Eρωτηθείς για το αν φοβάται διάσπαση του κόμματος μετά την 11η Νοεμβρίου, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και όσοι το καλλιεργούν δεν γνωρίζουν την κομματική ιστορία του Kινήματος.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά από τις εκλογές και από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ο κ. Βενιζέλος, χρησιμοποίησε την αίθουσα των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη, για να παρουσιάσει τις πολιτικές του θέσεις.

spallantzas είπε...

θα παρακαλούσα τους διάφορους (ελάχιστους) ανώνυμους να μην αναπαράγουν ειδήσεις στα σχόλια του ιστολογίου, κουράζοντας τους αναγνώστες και μην προσφέροντας τίποτα στη συζήτηση. Θα προτιμούσα να ακούω γνώμες επ'αυτών (που θα μπορούσαν να υπάρχουν με ένα λινκ) και όχι copy-paste κατεβατα.
Δόξα το θεό διαβάζουμε όλοι μας εφημερίδες και βλέπουμε κανάλια.

dora είπε...

Πόσο εύκολο είναι να λες τη γνώμη σου με την κάλυψη της ανωνυμίας..
baronos