16 Οκτ 2007

Re-public : Ανοιχτό Κόμμα


Εξαιρετικά κείμενα στο Re-public για το ανοιχτό κόμμα. Ενδιαφέρουσες αφορμές για ουσιαστικό διάλογο. Και επιτέλους ανοιχτά και τα σχόλια.

Ξεχωρίζω ένα κομμάτι :

" ... Ο βασικός κίνδυνος ενός ανοικτού κόμματος είναι όμως να αλλοιωθεί σταδιακά η φυσιογνωμία του και οι αρχές του από μια, χωρίς κανένα περιορισμό, εισδοχή ετερόκλητων κοινωνικών ομάδων και ατόμων που μόνο στόχο θα έχουν την κατάληψη και νομή της κρατικής εξουσίας. Το ανοικτό κόμμα πρέπει μέσα απο τις διαδικασίες του να επιτρέπει το γόνιμο διάλογο των πολιτών, τη σύνθεση απόψεων και τη διαμόρφωση νέων πολιτικών. Ομως η σύνθεση πρέπει να κινείται μέσα σε ένα δεδομένο εύρος κατευθύνσεων, πρέπει δηλαδή να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά, αλλά πάνω σε αυστηρές βασικές αρχές. Η άσκηση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη..."
αλλά και ιδιαίτερα συναρπαστική θα συμπλήρωνα ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που αναφέρεται ως βασικός κίνδυνος για ένα ανοιχτό κόμμα κατά τη γνώμη μου ήδη συμβαίνει στο πασοκ εδώ και πολύ καιρό.Το καρκίνωμα του πασοκ είναι αυτό το αμοραλιστικό,αριβίστικο,κρατικοδίαιτο κομμάτι του,που ενυπάρχει από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.Αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι συνδυάζει και άλλα στοιχεία όπως συντηριτισμός,πατριδοκαπηλεία,χριστιανικός φονταμεταλισμός και εν γένει μια συμπεριφορά που αποκρούει οποιεσδήποτε αλλαγές που θίγουν τα συμφέροντά του(άμεσα ή έμμεσα).
Μπορεί το πασόκ να κερδίζει μερικά ψηφαλάκια από αυτούς, όμως χάνει πολλούς περισσότερους ψήφους και ειδικά από υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.
Ο Γιώργος είναι ο μόνος (δυστυχώς) που μπορεί να απελευθερώσει το πασοκ από αυτά τα βαρίδια.

spallantzas είπε...

@epicurus
τόπιασες ! γιαυτό το ξεχώρισα