3 Νοε 2007

Η πραγματική εικόνα... ένα ερώτημα και μια συμβολική πράξη

Γιώργος Παπανδρέου 2/11/07
" ... η μάχη για την αυτονομία της πολιτικής, δεν είναι μια μάχη προσώπων. Είναι μάχη πολιτικών για το καινούργιο, το ανανεωμένο, το ριζοσπαστικό, το δίκαιο. Το ερώτημα είναι: Θα τη δώσουμε τη μάχη; Η απάντηση είναι: Και θα την δώσουμε, και θα την κερδίσουμε!
Γι' αυτό, χρειαζόμαστε το Κίνημα, με δημόσιο ήθος. Χρειαζόμαστε την ψυχή, που δεν παραδίδεται σε καθεστωτισμό. Χρειαζόμαστε τη θέληση, που δεν αλλοτριώνεται από τον κυβερνητισμό, το νεοπλουτισμό και την αλαζονεία. Γι' αυτό, χρειάζεται μια νέα πολιτική ικανότητα. Ως Κίνημα, να δημιουργήσουμε τους θεσμούς, τις αντιλήψεις και τις άμυνες, για να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο πολιτικής και πολιτικού..."
Ευάγγελος Βενιζέλος 2/11/07
" ... Αλλά ξέρετε, η σύγκρουση με τα συμφέροντα δεν γίνεται όταν έχουμε ανάγκη. Η σύγκρουση με τα συμφέροντα γίνεται την κρίσιμη στιγμή.
Όταν ασκείς εξουσία, όταν μπορείς πράγματι να συγκρουστείς μαζί τους και ο
καθένας μας έχει μια προσωπική διαδρομή κι έχει δώσει δείγματα.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι από δικής μου πλευράς δόθηκαν τα πιο συγκεκριμένα δείγματα και νομοθετικά και συνταγματικά. Όταν δεχόμουν σκληρές προσωπικές επιθέσεις από συμφέροντα, δεν είδα να έχω συμπαράσταση. Έμεινα μόνος. Ίσως με εξαίρεση τον Απόστολο Κακλαμάνη, που τον τιμώ ιδιαίτερα για τη στάση του αυτή.
Γιατί όλοι παρεπιδημούμε την Ιερουσαλήμ και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και καλό είναι να σταματήσει το καλαμπούρι περί συμφερόντων και περί εκλεκτών των συμφερόντων. Γιατί τα θέματα αυτά δεν προέκυψαν στις 18 Σεπτεμβρίου του 2007 μετά την ήττα, υπήρξαν εξίσου καλά και μέσα στη συγκυρία της διαδοχής του 2004. Γιατί εκείνη η διαδοχή έγινε υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και των Μέσων Ενημέρωσης κι έχουν εκφραστεί πολλοί γύρω από το θέμα αυτό εκείνη την εποχή.... "
Αν κάποιος διαβάσει τις χτεσινές ομιλίες των δύο υποψηφίων προέδρων (και φυσικά και του τρίτου) , θα καταλάβει φυσικά ότι τα παραπάνω γραφόμενα δεν είναι το "ζουμί" των ομιλιών αυτών, που σήμερα θέλουν (μέχρι μανίας , βλ. ΒΗΜΑ) να μας παρουσιάσουν οι εφημερίδες και να το ονοματίσουν "μετωπική σύγκρουση" με μια φωνή.

Η ομιλία του ΓΑΠ είχε (ομολογουμένως μετά απο πολύ καιρό) μια στόχευση προς τα εμπρός, αλλά το βασικότερο απευθυνόταν στην ελληνική κοινωνία, στον μέσο έλληνα πολίτη. Ο Γαπ έκανε χτες αυτοκριτική (και αυτό μέχρι σήμερα κανείς άλλος δεν το έχει τολμήσει) και για την εικοσαετία ΠΑΣΟΚ και διακήρυξε "πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την μεταπολίτευση και το πολιτικό της σύστημα και να προχωρήσουμε μπροστά (αλήθεια πόσο καιρό πριν σε αυτό το blog έχουμε γράψει για το τέλος της μεταπολιτευσης). Αυτά ίσως να μην άρεσαν και σε κάποιους παρευρισκόμενους υποστηριχτές του (έγινε αντιληπτό ακόμη και στην τηλεοπτική εικόνα), αλλά η κοινωνία τα άκουσε με ανακουφιση και ελπίδα.

Αντίθετα ο ΒΒ μίλησε ουσιαστικά αποκλειστικά στο "ΠΑΣΟΚ των στελεχών" , όπως ο ίδιος είπε στην αρχή της ομιλίας του. Προσπάθησε να τους πείσει ότι δεν πειράξει το "μαγαζάκι" κανενός, αλλά και ότι μόνο αυτός τους εξασφαλίζει και το επόμενο κυβερνητικό "σουπερ μάρκετ". Τίποτα , μα τίποτα , άλλο δεν υπήρχε στην ομιλία του. Δεν έχω ξανακούσει τον ΒΒ , να μιλάει τόσο μονότονα , τόσο μονόπλευρα, τόσο απολίτικα και δεν έχω ξανακούσει το ΒΒ να μιλάει τόσο φανερά εκνευρισμένος. Ο Βαγγέλης αποδεικνυεται ως ο ηγέτης "υψηλής παστερίωσης" : αν δεν τον "καταναλώσεις" σε μια βδομάδα, τον πετάς!

Αλλα ας επανέλθουμε στο "καλαμπούρι" (όπως το χαρακτηρίζει ο ΒΒ θεωρώντας ανύπαρκτο το θέμα) της αυτονομίας της πολιτικής.

Αν ρίξετε μια ματιά , όσοι χθες είσασταν στο Φάληρο, αλλά και όσοι παρακολουθησατε τις ομιλίες από την τηλεόραση, στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, θα νομίσετε ότι εσείς είσασταν αλλού!! Θα νομίσετε ότι μάλλον άλλους ακούσατε, άλλα είπαν, σε άλλο κόμμα ήσασταν. αν αυτό δεν συνιστά παρέμβαση εξωθεσμική τότε τι συνιστά? Και φυσικά είναι πλέον εύλογο και τι σκοπό έχει: την απαξίωση της διαδικασίας στο σύνολο της και την αποδυνάμωση του επόμενου Προέδρου. Γιαυτό και επιμένω, η απάντηση πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Και μια και το "καλαμπούρι" του ΒΒ (να υπερασπίζεται ξεδιάντροπα τους "εργοδότες" του) έχει αρχίσει και με εκνευρίζει, θα βάλω ένα ερωτηματάκι και θα κάνω και μια πρόταση.
Το ερώτημα είναι το εξής :
Ποιοί ήταν αυτοί που την επομένη της "γκάφας Γεννηματά" συμβούλευαν τον Παπανδρέου " να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Μπόμπολα" ?
Και η πρόταση είναι η εξής :
Ας κάνουμε κράτει στις συγκεκριμένες κυριακάτικες εφημερίδες αύριο. Ας πάρουμε ρε άνθρωπε μια κυριακή μόνο αθλητική. Δεν είναι κακό. Ας κρατήσουμε τα 3 ευρώ , να τα δώσουμε την επόμενη , εκτός απο τα δύο που έτσι κι αλλιώς θα δώσουμε, στο κόμμα μας. Ας είναι αυτό μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας και συνάμα στήριξης του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούμε αύριο. Ας το κάνουμε αυτήν ή την άλλη Κυριακή.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ! Ας προσθέσουμε 3ευρώ, της εφημερίδας που δεν θα διαβάσουμε αυτή ή την άλλη Κυριακή, στα 2ευρώ για τη διαδικασία της εκλογής.
- ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνουμε...πλουσιότερη τη συμμετοχή μας και τη φωνή μας.
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των χθεσινών ομιλιών η έκπληξη δεν είναι για τον Παπανδρέου,που απελευθερωμένος πιά βρίσκεται στην καλίτερή του ώρα για μεγάλες τομές, αλλά στον υψηλών λιπαρών και υψηλής παστερίωσης " μελλόντικό ηγέτη " που κυριολεκτικά και αυτοκτονικά μας άφησε χρόνους. Αυτός ο άνθρωπος, τελικά, δεν ξέρει ούτε τον ίδιο τον εαυτό του να υπερασπίσει!

αντωνης είπε...

εγω ηδη εχω σταματησει εδω και καιρο να αγοραζω κυριακατικες εφημεριδες, εκτος απο μια που την διαβαζω απο την αρχη που κυκλοφορησε και ειναι το ΠΑΡΟΝ.

Οσο για τα χθεσινα, αν και δεν τα παρακολουθησα γιατι ειχα μια σοβαρη υποχρεωση, θεωρω οτι ο Βενιζελος εχει βαλει τοσα πολλα αυτογκολ που εχει χασει πριν απο τη σεντρα. Μια παρατηρηση που εχω να κανω ειναι οτι αν παλευαν με τον ιδιο τροπο ολοι τους και για τις εθνικες εκλογες ισως τωρα να ηταν στην κυβερνηση. Αλλά μαλλον δεν ηθελαν καποιοι να ειναι ο Παπανδρεου πρωθυπουργος σημερα. Εκει καταληγω.

spallantzas είπε...

Είναι απίστευτα τα όσα γράφονται στα σημερινά φύλλα. διάβασα όλες τις γνώμες στα ΝΕΑ , που δεν είχα διαβάσει το πρωι, όταν έγραφα το Post. Από το κεντρικό άρθρο του Π.Καψή , μέχρι τη γνώμη του Τζανάκη στην τελευταία σελίδα.
Δεν σας κάνει εντπωση ή απίστευτη εθνική "ομοψυχία"? Και μιλάμε για δημοσιογράφους που φημίζονται για το θάρρος της γνώμης τους! Κρίμα. Ειλικρινά κρίμα!

αντωνης είπε...

ειδικα καθημερινες εφημεριδες εχω να διαβασω πολλα χρονια, θεωρω οτι δεν εχουν κατι να μου προσφερουν οσον αφορα την ενημερωση μου. Προτιμω το ραδιοφωνο και φυσικα το ιντερνετ.

αντωνης είπε...

5.39 ειναι η ωρα :)))

vagnes είπε...

Υπαρχει ενα δεντρο με πολλα και γερα κλωναρια . Τα κλαδια του ειναι γεματα κοσμο και χωραει κι' αλλους πολλους. Καποιοι ενω επανω στο δεντρο καθονται πριονιζουν τα κλαδια.
Πως λεγεται το δεντρο;

ritsmas είπε...

Θελω να πιστεύω ότι ολα τελικά θα πάρουν το δρομο τους. Τον σωστό ή τον λανθασμένο, μονον η ιστορία θα δείξει και όχι εμείς. Εχει σημασία όμως να τελειωσει ομαλά αυτή η μεγάλη περιπέτεια ενός πραγματικά μεγαλου κόμματος. Αλλιώς ;

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ….

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΑΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟς 2ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟΝ………
ΚΑΤΙ ΑΡΡΩΣΤΑ ΜΥΑΛΛΑ ΤΟ ΕΚΛΑΒΑΝ ΩΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ…..

ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ …ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ?

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ¨:
ΝΙΚΗΤΗΣ Η ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!!!!!!!!

ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ!!!

spallantzas είπε...

Αξίζει τον κόπο λίγες μέρες πριν την 11η Νοεμβρίου να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας πως εξελίχθηκε η επιχειρηματολογία του Μεγάλου Καναλιού:
- Στην αρχή μας έλεγαν: «ο Βενιζέλος σαρώνει παντού».
- Μετά, όταν ο Βενιζέλος έχανε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από τον Παπανδρέου, είπαν ότι «ο Βενιζέλος κερδίζει στην κοινωνία».
- Και τώρα που ο Βενιζέλος χάνει και στο ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία από τον Παπανδρέου, λένε ότι «κερδίζει τον Καραμανλή»!!! Και το πιο ανησυχητικό είναι πως έπεισαν και τον Βενιζέλο για αυτό ή τουλάχιστον ο ίδιος προσποιείται πως πείσθηκε.
- Πέραν του οξύμωρου αυτός που χάνει στις εσωκομματικές να κερδίζει στις εθνικές εκλογές, στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα είδαμε μία απέλπιδα προσπάθεια υποτίμησης του γεγονότος πως ο ΓΑΠ, πάνω από κάθε προσδοκία, αποθεώθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Η εξήγηση που έδωσαν για την ατμόσφαιρα που επικράτησε ήταν πως οι 1000 (άραγε τους μέτρησαν έναν-έναν τα λαγωνικά του Μεγάλου Καναλιού;) «κλακαδόροι» ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά. Όπως τότε που ο ψυχικά άρρωστος Ρέλλος, που έριξε τον καφέ, για τους δημοσιογράφους του Mega ήταν ο εγκάθετος της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως και είναι περίπου βέβαιο πως κάτι καινούργιο θα σκαρφιστουν την τελευταία εβδομάδα για να προκαταλάβουν το αρνητικό για τον εκλεκτό τους αποτέλεσμα. Όπως και κάτι «ανατρεπτικό» θα ειπωθεί για να αμφισβητηθεί η νίκη Παπανδρέου. Όπως και την επόμενη Κυριακή θα είναι η πιθανώς μειωμένη προσέλευση σε σχέση με το 2004 που θα αναδείξει τον ΓΑΠ πρόεδρο του Πασοκ, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδήμονες, αυτό το αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Όπως και αν είναι περισσότεροι από το 2004, θα είναι οι δεξιοί που πήγαν να ψηφίσουν για να βγάλουν τον «εύκολο» Παπανδρέου. Όπως και είναι βέβαιο πως ευθύς αμέσως μετά την 11η Νοεμβρίου θα φροντίσουν να ρίξουν σκιές στο αποτέλεσμα και να αρχίσουν εκ νέου να υπονομεύουν τον ΓΑΠ... Όπως και να’χει, ο Παπανδρέου θα επανεκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ κάποιοι θα έχουν καταφέρει μόλις σε εφτά εβδομάδες να πλήξουν το κύρος, την αξιοπιστία και την απαραίτητη, για ένα δημοσιογράφο, αντικειμενικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Όπως και κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν πως οι απευθείας αναθέσεις αφορούν τα δημόσια έργα αλλά όχι τον αρχηγό του Πασοκ. Όπως και δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως ότι γράφει δεν ξεγράφει...

vagnes είπε...

Ειπες:
"ενώ κάποιοι θα έχουν καταφέρει μόλις σε εφτά εβδομάδες να πλήξουν το κύρος, την αξιοπιστία και την απαραίτητη, για ένα δημοσιογράφο, αντικειμενικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των αφεντικών τους"

Μονον αυτες τις 7 εβδομαδες, κατα την αποψη σου, πληττεται η αξιοπιστια κλπ των ΜΜΕ;

Εκεινο που δεν μπορω να καταλαβω μονον, ολες αυτες τις εβδομαδες, ειναι οτι το μονο ελλατωμα του ΒΒ ειναι οτι τον υποστηριζουν τα ΜΜΕ και αυτο ειναι αρκετο για να του κανουμε αυτη την σκληρη κριτικη ή υπαρχουν κι' αλλα που δεν αναδειχτηκαν 25 χρονια τωρα και ηρθε η ωρα (γιατι αραγε;) να αναδειχτουν σημερα;
Αν ο Σκανδαλιδης "επαιζε" πιο δυναμικα για Προεδρος παλι θα ξεσκαβαμε συνωμοσιες για να τον αποδυναμωσουμε ή θα εφαρμοζαμε γι' αυτον αλλη τακτικη πιο πολιτική;
Οι αναποδεικτες απολίτικες κριτικες, τα κουτσομπολια κοινως, εχουν μεγαλυτερη απηχηση σε πληθος πολιτων, αλλωστε γι αυτο εχουν επιτυχια οι πρωϊνες-μεσημεριανες εκπομπες των ΜΜΕ, και γι αυτο το λογο προτιμωνται εναντι των αλλων.

Ειναι ομως αυτο ενδειξη οτι βαδιζουμε σωστα σε τουτο το κομμα που θελει να λεγεται σοσιαλ-δημοκρατικο;;

Επιτρεπεται αντι η κριτικη να οδηγει ολους σε χρησιμα πολιτικα συμπερασματα, να σερνεται στο επιπεδο της απαξιωσης προσωπων με τη βεβαιοτητα οτι η ζημια που συντελειται, απ'αυτη την τακτικη, στο κομμα ειναι μεγαλη;

Μπορουμε εμεις απο τουτο το σπουδαιο βημα να απαιτουμε, λυσεις και να υποβαλλουμε προτασεις για το μελλον το δικο μας και του κομματος ή μας εχουν συνηθισει πια στις τακτικες των κουτσομπολικων κριτικων;

Το συμφερον του πολιτη του κομματος της χωρας δεν κινδυνευει ουτε απο το Γιωργο ουτε απο το Βαγγελη ουτε απο τον Κωστα, κινδυνευει απο τη δικη μας αδρανεια και την οπαδοποιημενη και αποπροσανατολισμενη κριτικη μας.
Αν μπορεσουμε αυτο να διορθωσουμε, εχουμε ελπιδες, αν οχι...