7 Ιαν 2008

Μίμης Ανδρουλάκης : Φως στο τούνελ ή ανησυχία για μια απο τα ίδια?


" ...Όσον αφορά εμένα ως υπευθύνου των Θέσεων θα κάνω τα πάντα ώστε το τελικό κείμενο να αποφύγει τη συνήθη μοίρα των κομματικών κειμένων. Δηλαδή τα επάλληλα επίπεδα «στρογγυλοποίησής» του που οδηγούν σε κείμενα στο χαμηλότερο κοινό παρονομαστή του λεγόμενου «groupthink». Έτσι η βάση του κόμματος σπάνια ακούει αυθεντική στρατηγική σκέψη και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν παρά μόνο άχρωμα, άγευστα, αμφίσημα κείμενα που τελικά αναπαράγουν το στάτους κβο και επιβεβαιώνουν όλα τα στρώματα της κεντρικής κομματικής γραφειοκρατίας. Η «συμμετοχική δημοκρατία» γίνεται τότε «συμμετοχική αφασία» και αδιαφορία..."


Όταν ο υπεύθυνος πολιτικών θέσεων για το επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ γράφει δημόσια κάτι τέτοιο πρέπει όλοι μας - όσοι γράφουμε στην blogoσφαιρα για πολιτική - να δώσουμε τη δέουσα προσοχή.

Όποιος δεν κατάλαβε, ο Μίμης - όταν γράφει για "χαμηλότερο κοινό παρονομαστή" - αναφέρεται σαφέστατα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αυτό με το οποίο έχασε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Όποιος δεν κατάλαβε ,ο Μίμης λέει με απλά λόγια τα εξής :

" Το ΠΑΣΟΚ , όπως το ξέραμε μας τελείωσε. Πάμε για το νέο ΠΑΣΟΚ".

Αυτή την φράση ας την ερμηνεύσει ο καθένας μας (δημόσια επιτέλους ) όπως κρίνει προσφορότερα. Και πρέπει να ξεκινήσει ο καθένας μας ορθολογικά. Όταν επαναθεμελιώνεις έναν πολιτικό σχηματισμό στην κοινωνία, το πρώτο που κάνεις είναι να αφουγκράζεσαι την ίδια την κοινωνία. Και αφού την ακούσεις, να προσδιορίσεις την πολιτική στρατηγική σου. Αυτό για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει απλά μια νέα συγχρονη διακήρυξη τύπου 3ης Σεπτέμβρη.

Μετά τη διακήρυξη μελετάς τις δομές που μπορούν να υποστηρίξουν την στρατηγική που επέλεξες. Επιλέγεις δηλαδή πως θα διατάξεις τις δυνάμεις σου , ώστε να προσεγγίσεις εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που θα υποστηρίξουν (και όχι με μια ψήφο μόνο , αλλά με πραγματική συμμετοχή) τη στρατηγική που επέλεξες. Αυτό για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει σήμερα πραγματικά ανοιχτό κόμμα, πραγματική συμμετοχή και εσχάτως και μορφές αυτοοργάνωσης των πολιτών σε όλους τους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας.

Και αφού καταλήξεις και στις δομές, τότε πρέπει αναπόφευκτα να επιλέξεις και τα κατάλληλα πρόσωπα που θα στηρίξουν τη στρατηγική σου και θα επανδρώσουν παραγωγικά τη δομή σου. Αυτό για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει επιλογή των έμπειρων , των ικανών , των ηθικών, των αρίστων.

Είμαι βεβαιος ότι θα μου πείτε : " μα πάλι γράφεις τα αυτονόητα!" Ελάτε όμως που αυτά τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα για το ΠΑΣΟΚ! Γιατί πως αλλιώς εξηγείται ο "σαϊτοπόλεμος" ονομάτων εδώ και 2, 5 μήνες για τις ΚΟΕΣ και ΝΕΑ? Πως εξηγείται ότι δεν έχουμε δει πουθενά λέξη για τις καταστατικές αλλαγές? Πως εξηγείται ότι οι όποιες σκόρπιες προτάσεις έχουν διατυπωθεί εδώ και εκεί, θεωρούν ως δεδομένη μια δομή του κόμματος από τα παλιά με ελάχιστες αλλαγές του τύπου "ποσόστωση στους νέους" (είδαμε και την ποσόστωση των γυναικών, που κατέληξε το α στέλεχος να βάζει τη γυναίκα του, την αδερφή του και την κόρη του σε επιτροπές για να πιάσει το ποσοστό!)?

Και τώρα μετά από όλα αυτά έρχεται και ο Μίμης και ανησυχεί (ουσιαστικά εκφράζει απαισιοδοξία) μήπως τα κείμενα του καταλήξουν και αυτά σούπα μέσα απο την "επεξεργασία του κοινού ελάχιστου παρονομαστή"!

Είναι δυνατόν το σχήμα πολιτική --> δομές --> πρόσωπα να λειτουργήσει ανάποδα? Στο ΠΑΣΟΚ επιλέγουν πρόσωπα , αναπαλαιώνουν λίγο τις δομές και την πολιτική την αφήνουν για αργότερα. "Άλλωστε", όπως διατυμπανίζουν πάλι (το έχουν ξανακάνει τον Νοέμβριο του 2004) μεγαλοστελέχη, " ο Καραμανλής πέφτει οσονούπω και γινόμαστε κυβέρνηση!!".

Ποιοί είστε ρε μάγκες εσείς που "γίνεστε κυβέρνηση" ? Για κάντε μας μια αναλυτική λίστα να δούμε, σας γουστάρουμε? Πως αυτο - ανακηρυχθήκατε πάλι "ηγέτες"? Ποιος σας επέλεξε? Μήπως βιάζεστε πάλι? Πότε επιτέλους θα καταλάβετε ότι το καλαμοκαβαλίκεμα δεν είναι πλέον της μόδας? Πότε θα αντιληφθείτε ότι οι πολίτες αδιαφορούν για το δικό σας (πολιτικό) μέλλον και τους ενδιαφέρει το μέλλον των παιδιών τους? Έχετε πρόταση γιαυτό? Πρόταση προοδευτική , καινοτόμα, ανατρεπτική, πρόταση για πορεία στον 21ο αιώνα? Πείτε τη τη ριμάδα να δούμε άσπρη μέρα ! Όχι μόνο εμείς στο ΠΑΣΟΚ , αλλά ολόκληρη η κοινωνία.

Δημιουργείστε επιτέλους το ασφαλές πολιτικό περιβάλλον για να συμμετέχει ισότιμα ο κάθε πολίτης! Αφήστε τον να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Και κοιτάξτε : δεν βιαζόμαστε. Κυβέρνηση "από τα ίδια" δεν τη θέλουμε.

ΑΛΛΑΓΗ θέλουμε ... και τον πολίτη βασικό συστατικό της!

6 σχόλια:

tractatus είπε...

τελικά όταν τα πέρνουν στο κρανίο κάποιοι ακούμε αλήθειες. Συμφωνώ απόλυτα με όσα λές κι επαυξάνω μ' ενα νέο πόστ που σκέφτομαι για τις επόμενες ημέρες. Νασαι καλά!
Α! κι ευχαριστώ για την επικοινωνία...;)

vagnes είπε...

Φιλε stefan χαθηκαμε και δεν ανταλαξαμε και ευχες.
Ας δωσω την πρωτη ευχη,
Να γραφεις παντα οπως τωρα και να μη μπορω να διαφωνησω πουθενα ουτε εγω ουτε αλλοι
Δευτερη
Να νευριαζεις συχνοτερα γιατι κανει καλο στην υγεια σου και στην υγεια τους
Διαπιστωση πρωτη
Δεν γνωριζω αν επιθυμουν την υγεια τους...

Ανώνυμος είπε...

Σιγαααα- σιγααααά....
δε βιαζόμαστε.....
και ... έτσι στο σιγανό
δε θα ξυπνήσουμε και τα παιδιά.....
σιγάαααααα- σιγααααααά σήυντροφοι
νάνι.... νάνι....
το παιδί μου νάνι.......

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπαμε να πάμε για νάνι, ούτε και να μπούμε στη νέα φάση με ...υπνοπαιδεία.Οχι όμως στα κουκουλώματα, στις τρικλοποδιές,στις στρογγυλοποιήσεις, στις αναρριχήσεις και στα άλλα ευγενή σπορ. Το όνειρο,η εξουσία έναντι παντός τιμήματος, είναι εχθρός, είναι εφιάλτης. Ο Ανδρουλάκης ξέρει καλά τι λέει, τι υπερασπίζεται και τι προσπαθεί να αποτρέψει.ΑΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΜΙΖΕΡΙΕΣ.

NdN είπε...

Υπογράφω και εγώ! Εξάλλου τα έχουμε ξαναπεί, εμείς ονειρευόμαστε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Δίκιο έχει ο Ανδρουλάκης, ας τον στηρίξουμε τουλάχιστον ακόμα και αν χάσουμε να έχουμε να λέμε ότι προσπαθήσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Ανακούφιση για Stefan και Παπανώτα, αυτό είναι το αρχικό μου αίσθημα.Εκ δευτέρου,που λένε,με ζώσαν τα φίδια.Πού πάτε ωρέ παλληκάρια ??? Κάντε ό,τι μπορείτε,σας αγαπάμε και χρειαζόμαστε τα ζόρια σας, για τώρα και για αύριο.Βαστάτε γερά!