8 Φεβ 2008

Η ιστορία πάντα διδάσκει ...

Όπως κάθε Πέμπτη , σας δίνουμε σήμερα μια πρόγευση του τι γράφει ο Νίκος Κοτζιάς στο τακτικό άρθρο του στην Αξία του Σαββάτου. Η συνέχεια στην εφημερίδα το Σάββατο και στο blog από βδομάδα.

" ... Το 1989 πολλοί εκτίμησαν ότι είχε διαμορφωθεί μια μεγάλη δυνατότητα μετεξέλιξης του συνολικού πολιτικού σκηνικού. Η ΝΔ πίστευε ότι μπορούσε – και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τις σημερινές εξελίξεις – να μετεξελιχθεί σε ένα ηγεμονικό κόμμα. ...
.
..
Από την άλλη, η αριστερά που είχε προχωρήσει σε μια σημαντική για τα μεγέθη της αλλαγή, είχε συνενωθεί στον Συνασπισμό και πίστευε ατράνταχτα ότι με το νέο της όχημα θα μπορούσε να αποδιοργανώσει το ΠΑΣΟΚ και να «φάει» μεγάλη πίττα από την ηθική ήττα που προσπαθούσε να επιφέρει το κατεστημένο στον Α.Παπανδρέου. ...
...

Αυτό που συγκράτησε η ιστορία από εκείνη την προσπάθεια αλλαγής του κομματικού συστήματος είναι η επίθεση «διάλυσης» του ΠΑΣΟΚ από αριστερά και δεξιά, με διαφορετικούς στόχους και προσδοκίες, αλλά μέσα από κοινή δράση, καθώς και η προσπάθεια του κατεστημένου να επιφέρει μια μεγάλη ήττα στον Α.Παπανδρέου, διότι δεν τον ήλεγχε, προκειμένου να σταθεροποιήσει στην εξουσία μια κομματική εξουσία με την οποία διέθετε ειδικές ιστορικές διασυνδέσεις. Ακόμα η ιστορία συγκράτησε μια ελληνική ιδιομορφία: Η αριστερά θεώρησε την ΝΔ ως έναν πιο συνενοήσιμο εταίρο και το ΠΑΣΟΚ ως κύριο εχθρό. Επιλογές που παραμένουν ζωντανές μέχρι σήμερα, έστω και με ιδιαιτερότητες..."

10 σχόλια:

tractatus είπε...

περιμένω τη συνέχεια...;)

katerina είπε...

Και εγώ περιμένω τη συνέχεια. Όχι του άρθρου. Του άρθρου η συνέχεια είναι αναμενόμενη. Του Νίκου Κοτζιά τη συνέχεια περιμένω. Αν και αυτή ανμενόμενη είναι.
Διαβασα πρόσφατα ένα από τα πιο παλιά βιβλία του Κοτζιά "ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ".
Το αφιερώνω εξαιρετικά σε όλους τους φίλους του!!!
Πόσο πιο ευκολη θα ήταν η ζωή για αρριβίστες αν ο Γουτεμβέργιος δεν είχε ανακαλύψει την τυπογραφία......

spallantzas είπε...

@katerina
Εξαιρετικά "κακό" το σχόλιο σου κατερίνα για έναν πολιτικο διανοούμενο επιστήμονα που είναι απο τους πολύ λίγους που έχουν κάνει πραγματικά αυτοκριτική.
Σεβαστή φυσικά η άποψη σου. Αλλά τα αποτελέσματα της ανακάλυψης του Γουτεμβέργιου (συνολικά, διαχρονικά και όχι αποσπασματικά με τη λογική του τσιτάτου της αριστεράς του προηγούμενου αιώνα) άλλα αποδεικνύουν

spallantzas είπε...

@katerina
θα ειχε πάντως ενδιαφέρον να αναδημοσιεύσουμε αποσπάσματα απο το συγκεκριμενο βιβλιο, να δουμε την πραγματικότητα σήμερα, πιο νηφάλια και πιο αποστασιοποιημένα.

katerina είπε...

Αν ως πολίτες είμασταν «κακοί», τότε πίστεψε με η κοινωνία θα είχε αναπτύξει μηχανισμούς αυτοπροστασίας από διάφορους «αστέρες».
Δυστυχώς όλοι μας ξεχνάμε και παραγράφουμε πολύ εύκολα.
Ασφαλώς και η Αριστερά από τη φύση της εξελίσσεται. Αυτό που χθες ήταν πρωτοποριακό, καινοτόμο σε συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και ιστορικά χρονική συγκυρία, σήμερα μπορεί να είναι αναχρονιστικό ή και αντιδραστικό. Αυτή είναι και η γοητευτική ιδιαιτερότητα της Αριστεράς.

Αλλά εγώ δεν μιλάω για την εξελικτική πορεία ιδεολογικών προσεγγίσεων. Αυτό είναι όχι μόνο θεμιτό, αλλά και αναγκαίο.
Μιλάω για ανθρώπινες πρακτικές. Μιλάω για ιδεολόγους a la carte.
Γιατί ξέρεις, η Αριστερά έχει και άλλη μια γοητευτική παράμετρο. Δημιουργεί παράγωγα συναισθήματα. Τέλος πάντων, δεν έχει έννοια ίσως να δει κανείς το βιογραφικό του νέου(;;;;;;) αστέρα.
Ποιος νοιάζεται πια;;;
Μπορεί απλά να δει το τι γίνεται σήμερα στο ΙΣΤΑΜΕ.
Αν δεν το ξέρεις ζητήθηκαν οι παραιτήσεις όλων των μελών του Δ.Σ. και επίσης ζητήθηκαν οι παραιτήσεις από όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες και η αποπομπή όλων των αποσπασμένων υπαλλήλων.
Μόλις πριν ένα μήνα είχε αξιολογηθεί το έργο των εργαζομένων και είχε προταθεί η ανανέωση της σύμβασης τους.
Κάποιοι δεν παραξενευόμαστε καθόλου........
Λυπάμαι αλλά δεν θέλω να ξανασχοληθώ με τον κ. Νίκο Κοτζιά, Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή - Σύμβουλο Α Διδάσκοντα στο Π.Π..

katerina είπε...

Καμμια απάντηση στην κακιά;;;;

spallantzas είπε...

@katerina
όχι γιατι θα γινω και εγω κακός και δεν θέλω. Σε παραπέμπω παντως στο ποστ της 12.11.07 για τον καφετζή! ...ας πουμε ως απάντηση!

spallantzas είπε...

@katerina
και για να είμαι ειλικρινής ,κανονικά θα έπρεπε να διαγραψω τα σχολια σου γιατί είναι απαράδεκτο να σχολιαζεις το συγγραφέα και μάλιστα έτσι και όχι το κείμενο!
Κίτρινη κάρτα!!! Ο.Κ.?

katerina είπε...

Το διάβασα το post σου με τον καφετζή. Λυπαμαι stefan, απλά λυπάμαι. Δεν τον βοηθάς έτσι. Αλλά το σημαντικό και ενθαρυντικό για όλους εμάς που εκτμούμε τον ΓΑΠ είναι ότι τέτοιες πρακτικές είναι παντελώς έξω από το profile και τη λογική του ίδιου του ΓΑΠ.
Τώρα αν μου βγάζεις κίτρινη κάρτα; Αν θα διαγράψεις το σχόλιο μου και για αυτό λυπάμαι stefan, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα.
Και ξέρεις γιατί; Γιατί ενίοτε η ιστορία δεν διδάσκει

spallantzas είπε...

@katerina
Η πολιτική δεν γίνεται με φιλίες και φίλους. Ουτε γίνεται στο στυλ "σε βοηθάω για να με βοηθήσεις". Η πολιτική γίνεται με θέσεις και απόψεις δημόσια διατυπωμένες και τελικά με δράσεις ...έργα. Κύρια στο χώρο που βρισκόμαστε , στο διαδίκτυο.
Το τι λεω (ή καλύτερα γράφω) εγώ κι αν αυτό βοηθάει τον ΓΑΠ, είναι κάτι που θα κριθεί απο τα γεγονότα αργά η γρήγορα.
Το αν εσύ κρίνεις ότι "βοηθάς" τον ΓΑΠ καλύτερα απο μένα, με το να επικρίνεις έναν συνεργάτη του (χωρίς καν να έχεις δει ακόμη ένα ελάχιστο δείγμα γραφής του στη νέα του θέση), όχι για τις απόψεις του, αλλά για κουτσομπολιά που διαβάζεις εδω και εκεί (γιατί για το βιβλίο τάπαμε, και επιπροσθέτως ευχαρίστως να φιλοξενήσω στο blog κείμενο απο αυτό, που θα μου υποδείξεις εσύ και θα αποδεικνύει τα όσα λές)είναι φυσικά δικαίωμα σου.
Εγώ "διαμαρτυρήθηκα" απλά γιατι θεωρώ πως σε ένα ιστολόγιο πολιτικού διαλόγου πρέπει να συζητάμε και να συμφωνούμε ή διαφωνούμε πάνω στις απόψεις ενός προσώπου (δηλαδή στο ποστ που δημοσιεύεται) και όχι κρίνοντας άστοχα και άδικα το ίδιο το πρόσωπο.
Τα υπόλοιπα επι της ουσίας στο σημερινό ποστ