12 Φεβ 2008

Πρώτες Διαπιστώσεις

Κάποιοι βιάστηκαν να αποφανθούν ότι βάζοντας χθες τη γελιογραφία περί ΣΥΝ δεν είχα επιχειρήματα για το "φαινόμενο Τσίπρα". Ας παραθέσω λοιπόν σήμερα τις πρώτες πολιτικές διαπιστώσεις μου κι ας συζητήσουμε.

  • Μέχρι τώρα η λέξη "Καραμανλής" είναι άγνωστη λέξη για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αντιπολιτευτικός του λόγος εξαντλείται στην άσκηση κριτικής στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον πρόεδρο του, με περιορισμένες αναφορές στην κυβέρνηση της ΝΔ και απολύτως καμία απέναντι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Αναρωτιέμαι αν έχει λόγους να «προστατεύει» τον Καραμανλή και για πόσο ακόμη θα μονολογεί εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Α.Παπανδρέου. Προφανώς αντιλαμβάνεται πως για να είναι καλοδεχούμενος στα κανάλια θα πρέπει να έχει τον Καραμανλή στο απυρόβλητο. Έτσι δικαιώνεται και ο χαρακτηρισμός της Παπαρήγα περί καιροσκοπισμού
  • Ο τρόπος που ασκείται η κριτική στη ΝΔ αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις Τσίπρα και ΣΥΝ. Εμφανώς ο στόχος δεν είναι να χτυπηθεί στον πυρήνα της η πολιτική της ΝΔ, πολύ περισσότερο να έχει εκλογικές απώλειες η τελευταία αλλά στο όνομα της κριτικής σε αυτήν να εκτεθεί ο μεγάλος αντίπαλος, το ΠΑΣΟΚ .
  • Ο Αλέξης Τσίπρας κληρονομεί απο τον πνευματικό του πατέρα και ονειρεύεται και αυτός τη μεγάλη αριστερά. Ωστόσο, τόσο η συνθηματολογία- "η αριστερά δεν είναι στο τσεπάκι του ΠΑΣΟΚ" - όσο και η αγαστή σύμπραξη με συγκεκριμένους κύκλους θυμίζουν έντονα το ʼ89. Είναι οι ίδιες δυνάμεις του δημόσιου βίου που έχουν «εργαλειοποιήσει» τον Τσίπρα ώστε να καταφέρουν να βγάλουν από το παιχνίδι τον ΓΑΠ. Η ιστορία, όμως, μας διδάσκει πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ θα έχει την τύχη της στυμένης λεμονόκουπας, άπαξ και επιτευχθεί ο στόχος των διαπλεκομένων.
  • Η νέα πλειοψηφία, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στη χθεσινή συνέντευξη Τσίπρα στον Alpha, θέτει ένα θεμελιακό ερώτημα, που ο πρόεδρος του ΣΥΝ αρνείται πεισματικά να απαντήσει: Μπορεί αυτή η εναλλακτική κυβερνητική λύση να υπάρξει χωρίς το ΠΑΣΟΚ; Γιατί ο Τσίπρας δεν δίνει την ρεαλιστικά προφανέστερη απάντηση; Μα γιατί αυτή θα καταδείξει τις μύχιες σκέψεις του, δηλαδή την ανάγκη διάσπασης του ΠΑΣΟΚ .
  • Παρότι ανώριμος δείχνει, εντούτοις, διατεθειμένος να παίξει το ρόλο που του προσδίδουν οι διαπλεκόμενοι. Ως εκ τούτου, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι προτάσσει το προσωπικό του συμφέρον (και την ευκαιριακή άνοδο των ποσοστών του κόμματος του) έναντι αυτού της χώρας. Άραγε, πόσο «αριστερό» είναι αυτό; Και πόσο προοδευτικό, πολλώ δε μάλλον για ένα νέο άνθρωπο;
  • Το διαρκές πολιτικά υπαρξιακό και αμείλικτο ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΝ παραμένει : Αυτοί που σας φουσκώνουν τα μυαλά (και εν μέρει τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις), τι αλήθεια νομίζετε ότι επιθυμούν;

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνώ με όλα όσα κάνει και λέει η σημερινλη ή η προηγούμενη ηγεσία του ΣΥΝ (όπως διαφωνώ με πολλά από αυτά που κάνει και λέει το ΠΑΣΟΚ).
Πριν απ' αυτό όμως, διαφωνώ με την αντίληψη -απ' όπου και αν εκπορεύεται- που βλέπει τους πολίτες ως ψηφοφόρους που ανήκουν σε κάποιο κόμμα -αντίληψη που οδήγησε την παραδοσιακή αριστερά να αντιπαρατίθεται με το ΠΑΣΟΚ και την ΕΚ παλιότερα θεωρώντας ότι της έκλεψαν την πλειοψηφία του ΕΑΜ ή των Λαμπράκηδων ή της γενιάς του Πολυτεχνείου και οδηγεί τώρα το ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται στο ΣΥΝ γιατί του κλέβει, λέει, ψηφοφόρους. Δεν βγάζει πουθενά αυτή η κουβέντα επιπέδου ποιος έκλεψε ποιον, ποιος έγινε πρώτος, τ' αυγό ή η κότα.
Οι πολίτες έχουν την κοινωνική τους θέση, έχουν (λιγότερο ή περισσότερο) μια ιδεολογική ή απλά τρέχουσα πολιτική αντίληψη, έχουν τη ζωή και τα συμφέροντά τους, παρακολουθούν και επιλέγουν. Και ας αφήσουμε επιτέλους την επίκληση των διαπλεκομένων -που είναι ακριβώς τα ίδια με την περίοδο που τπο ΠΑΣΟΚ ανέβαινε και ανέβαινε (και η ΝΔ μιλούσε για διαπλεκόμενα). Φυσικά και έχουν άποψη, φυσικά και δίνουν κατευθύνσεις, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πέφτουν για δικούς τους λόγους, το ΠΑΣΟΚ αν διασπαστεί θα διασπαστεί γιατί δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο κοινό παρανομαστή στον πολυσυλλεκτισμό του. Αν θες, τα όποια διαπλεκόμενα δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε αν δεν υπήρχε εύφορο έδαφος.
Κάθε κόμμα, και μιλώ κυρίως για τις δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς, οφείλει να επεξεργαστεί πειστικές εναλλακτικές πολιτικές -ειδάλλως ό,τι και να λέει δεν έχει μέλλον.

deGreece είπε...

Όσο το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να προβάλει ένα πειστικό μοντέλο διακυβέρνησης και δεν θέτει το ίδιο την πολιτική ατζέντα της κάθε χρονικής συγκυρίας, τόσο το ενδιαφέρον θα μετατοπίζεται σε μιντιακού τύπου γεγονότα όπως αδιαμφισβήτητα είναι η εκλογή Τσίπρα και πιο πριν ήταν η ζαχουπουλιάδα (που δεν προσφέρει τίποτε τελικά στο ΠΑΣΟΚ, στην κοινωνία, ίσως). Εξ άλλου τι άλλο μας έμεινε από το συνέδριο του ΣΥΝ πέρα από την εκλογή του αρχηγού; Η αύξηση των ποσοστών κάνει το ‘Ρεύμα’ προς το παρόν ανίκητο, άρα το να μιλάμε για συνεργασίες είναι τουλάχιστον άκαιρο. Θυμίζει απατημένες συζύγους σε απόγνωση.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προκαλέσει τους όμορους πολιτικούς χώρους και όχι να τους ‘παρακαλέσει’. Άσε που το παιχνίδι παίζεται στο κέντρο, κι εκεί ετοιμάζεται η όχι και τόσο ‘μικρή’ Ντόρα.

Επιμένω, το ΠΑΣΟΚ -πόσο μάλλον εν όψει συνεδρίου- θα πρέπει να εισάγει πολιτικά γεγονότα και όχι να τ’ ακολουθεί. Το ασφαλιστικό το έριξε ο Καραμανλής, την ανανέωση προσώπων ο Αλαβάνος, τα εξωτερικά τ’ αφήνουμε όπως τα βρήκαμε (είδες ο Σημίτης, τουλάχιστον αυτός ξέρει να παράγει αναταράξεις), το εκκλησιαστικό βρήκε απάγκιο, το εκλογικό σύστημα το έφαγε η μαρμάγκα και η πολλή αναμονή, τι θα έλεγες να ξανανοίξουμε –στα σοβαρά όμως- το θέμα ‘παιδεία’ (θα τσινίσει ο Βενιζέλος;) με πρόταση για άμεση κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων κλπ…;

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηθεί γύρω από ένα δυνατό κεντρικό πολιτικό μήνυμα που να αφορά ολόκληρη την κοινωνία και να την πείσει κιόλας ότι το εννοεί. Η ‘διαφθορά’ δεν τραβά, η ‘νέα αλλαγή’ και τέτοια μας τέλειωσαν, ‘μαζί κλπ’ κάνει για τράπεζες, οι ‘μεταρρυθμίσεις’ έχουν copyright, ίσως να πρέπει να βρεθεί κάτι που να παραπέμπει σε ‘αξιοκρατία’ ή ‘δημιουργικότητα’. Δεν είναι εύκολο αλλά η επόμενη επιλογή για ν’ ακουστεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ν’ αλλάξει κι αυτό αρχηγό…

spallantzas είπε...

@all
όλα αυτά που λέτε και γνωστά είναι , και σωστά είναι και χιλιοειπωμένα είναι. Μην κρίνετε όμως εξ ημών την συμπεριφορά και των υπολοίπων πολιτών. Σκεφτείτε λίγο τους 65ρηδες και πανω, αυτούς που δεν έχουν προσβαση στο διαδίκτυο, τους κατοίκους των χωριών της περιφέρειας. Είμαστε πολύ λίγοι εμείς που ενημερωνόμαστε απο το ιντερνετ (πολύ λιγότεροι από όσους έχουν προσβαση στο ιντερνετ και διατηρούν στις πρωτες θέσεις τις τσοντες , τα καζίνο, και το press-gr.
Είδατε το σημερινό show Τσίπρα στον ΟΤΕ? Τι έδειξε η τηλεόραση 9θα το δείτε σε λίγο και στο activ των 8.00μμ)? Ότι δεν άφησαν να μπουν τα τηλεοπτικά συνεργεία μαζι του! Το τι είπε , η τι θα έλεγε στους εργαζόμενους, δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία. Πέταξε και μια "στρακαστρούκα" περί ζήμενς έτσι για να πούμε ότι κάνουμε και πολιτική, και αυτό ήταν.

Αυτά ακούει και βλέπει ο μέσεος πολίτης κύρια στην επαρχία φίλοι μου! και γιαυτά δεν φταίει δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ! Ούτε ο οποιοσδήποτε αρχηγός του!

Κι όσο κι αν συμφωνω μαζι σας, δυστυχώς η εμπειρία που βιώνω τις τελευταίες μερες σε κομματικές διαδικασίες , με κάνει να γίνομαι πιο σκληρός σε τετοιες καταστάσεις, ακούγοντας συντρόφους να αναμασανε τα δελτία των 8.00 για να μου πουν αντεπιχειρήματα , ότι δήθεν "η ηγεσία και ο Γιωργάκης" κοιμάται!!
Όταν τα μελη μας λενε ακόμη "ο γιωργάκης" και κάποια άλλα πίσω στο βαθος τρίβουθν τα χέρια τους , τότε η προπαγάνδα του "λεγε , λεγε κατι θα μείνει" έχει πετύχει το στόχο της.

Khlysty είπε...

Νομίζω ότι αδικείς και τον Τσίπρα, και το ΣΥΝ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζω πώς θα τα πάει ο Τσίπρας κι αν ο ΣΥΝ θα καταφέρει κάτι διαφορετικό με αυτόν πρόεδρο, όμως θεωρώ τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ σπασμωδικές και φοβικές. Και δεν ανήκω στην κατηγορία των πολιτών που μιλάνε για "Γιωργάκη", τουναντίον συνεχίζω να πιστεύω στις ικανότητές του. Όμως, αυτό που πρέπει να προβληματίσει το ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι για πολύ κόσμο δεν είναι ελκυστικό -όπως βλέπεις, από τη συζήτηση εξαιρώ εντελώς το ΚΚΕ, η δράση του οποίου είναι γνωστή και δεδομένη. Άρα, ας δει το ΠΑΣΟΚ τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει τον εαυτό του και ας αφήσει το ΣΥΝ να ακολουθήσει τη δική του πορεία. Τακτικές τύπου Πάγκαλου δεν νομίζω ότι κάνουν καλό...

Ανώνυμος είπε...

stefan, αυτό που αναφέρεις για τους 65 και άνω πάντα ίσχυε -η επίσημη αντίληψη της κομμουνιστογενούς αριστεράς είναι ότι κάπως έτσι τους πήρε το ΠΑΣΟΚ (με την "πράσινη" ΕΡΤ του Μαρούδα ή με τα διαπλεκόμενα του ΠΑΣΟΚ). Αν πάμε στο σήμερα, όμως, θα δούμε ότι ο ΣΥΝ έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στις νεαρές ηλικίες που και ίντερνετ βλέπουν και τα πάντα. Επιμένω: μη δίνουμε στα ΜΜΕ μεγαλύτερη ισχύ απ' όση πραγματικά έχουν. Βιώνουμε μια κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος συνολικά, μια κρίση που τείνει να αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά και από την οποία δεν θα οφεληθεί ούτε όποιος δείχνει να κερδίζει αν δεν παράγει πολιτική. Και απ' αυτή θα βγούμε μόνο πολιτικά, ούτε με σώου ούτε με επικοινωνιακά κόλπα.

deGreece είπε...

stefan, δεν τα έχω βάλει με κανέναν αρχηγό, το αντίθετο! Δεν πιστεύω σε πολιτικούς "μεσσίες", ούτε βέβαια σε πολιτικούς "παρίες". Ίσως να μην ήταν κατανοητό το χιούμορ μου.

Στην πολιτική ατζέντα προσπαθώ να επιδράσω με τις μικρές μου δυνατότητες και γι αυτή, ότι κι αν λένε τα μέσα, κάτι μπορεί ακόμα να γίνει.

Οι πολίτες, όπως λες, διψούν για εντυπωσιασμό (ή κάτι ανάλογο). Ότι κι αν πιστεύουμε, είμαστε (είναι)υποχρεωμένοι να τους τον δώσουμε (δώσουν)...

Η πολιτική είναι η τέχνη του αποτελεσματικού...

Κατά τα άλλα εκτιμώ βαθειά την προσπάθεια που κάνεις και των άλλων μαζί σου και όσο μπορώ, προσπαθώ να βοηθήσω...

spallantzas είπε...

@Khlysty
Συμφωνώ απόλυτα. Αυτό λέω και εγώ. Αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε και την πραγματικότητα των ΜΜΕ, και μέσα στο διαδίκτυο, που είναι πιο ευκολο, αλλά και μέσα στην ελληνική κοινωνία που είναι σαφώς πιο δύσκολο. Όσο και μέρος του κεντρικού ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι το πολιτικό παιχνίδι παίζεται 100% στα ΜΜΕ, θα εχουμε σοβαρότατο πρόβλημα.
@degreece
Δεν κατανόησα το χιούμορ και ζητώ συγγνώμη. Είναι προφανές ( και απο παλιότερα) ότι συμφωνούμε. Και συνεχίζουμε ... στα δυσκολα που έρχονται ...
@λαμπρο
Δεν είμαι εγω αυτός που δινω ισχύ. Και αν παρατηρήσεις, τα επιχειρήματα μου δεν είναι του στυλ Πάγκαλου και άλλων. Και είναι προφανές ότι διαφωνώ, όχι τόσο με το τι λέει ο Παγκαλος π.χ., αλλά γιατι το λεει ο Πάγκαλος. you know what i mean !!!

leon είπε...

Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναλυθεί με ιδιαίτερη προσοχή, είναι το φαινόμενο αυτού του ευρύτατου πλέον ρεύματος του "αντιπασοκισμού", που τείνει να σαρώσει ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Δεν νομίζω ότι πρόκειται μόνο για τον σχεδιασμό κάποιων Μ.Μ.Ε. και κάποιων οικονομικών συμφερόντων.
Νομίζω ότι πρόκειται για μια πεισματική εμμονή μεγάλης πλειοψηφίας του λαού στα παρωχημένα συνθήματα του μεταπολιτευτικού κύκλου και μια άρνηση να κοιτάξουμε ψύχραιμα και ρεαλιστικά το παρόν και το μέλλον χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Για μένα αυτό το μέλλον ψηλαφεί ο ΓΑΠ και μια ολοένα και ευρυνόμενη τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται υπομονή αλλά και τόλμη πολλές φορές.

Όσο για τον Τσίπρα και τον ΣΥΝ...
...αυτά τα παίγνια τα έχει παίξει και στο παρελθόν η "κρατικιστική" αριστερά και έχει αποτύχει οικτρά.
Γι άλλη μια φορά, θα γίνει το ίδιο...
Απλά τώρα συγκεντρώνει τους "θυμωμένους ακόμα" ρέκτες των μεταπολιτευτικών μας "χαμένων" ονείρων...

spallantzas είπε...

@leon
όντως έτσι είναι τα πράγματα. και επαναλαμβάνω , τα δυσκολα είναι μπροστα μας. γιαυτό συμφωνώ ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

vagnes είπε...

Ας μη ανησυχουμε
Δεν φταιει το Πασοκ ουτε ο αρχηγος του.
Το 2004 εφταιγε η πολιτικη Σημιτη
Το 2007 εφταιγαν οι υπονομευτες
Μετα τις εκλογες φταινε τα ΜΜΕ που δεν προβαλλουν το εργο(;) και τις θεσεις του Πασοκ.
Στις επομενες εκλογες θα φταιει ο Τσιπρας και η προωθηση της εικονας του απο τα αμαρτωλα ΜΜΕ.
Κουραγιο καποτε θα φταιξει και το Πασοκ.

spallantzas είπε...

@vagnes
νομίζω πως συμφωνούμε ότι ισχύει μια βασική αρχή, όχι μόνο στην πολιτικ, αλλά στη ζωή γενικότερα.
Παρατηρώντας τις θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις του "περίγυρου" απέναντι στη συμπεριφορά σου, το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κάνεις είναι να συμπεράνει αν λειτουργείς σωστά ή όχι. Πρέπει φυσικά να διακρίνεις και το αν οι "αντιδράσεις" είναι καλοπροαίρετες , αντικειμενικές ή υποκειμενικές.
Αλλά πάντοτε τελικά πρέπει να καταλήγεις στο ότι αυτό που λες και κάνεις , το κάνεις σωστά η όχι.
Αυτό φυσικά δεν μπορεί να σημαίνει ΠΑΝΤΟΤΕ ότι ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΓΙΑ ΟΛΑ. Ειδικά στην πολιτική. Πρέπει όπως πάντοτε να περιλαμβάνει και το ΦΤΑΙΩ ΚΙ ΕΓΩ.
Επομένως συμφωνούμε!