13 Φεβ 2008

Το φαινόμενο Press-GR

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι ... Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ."

Αυτό το σλόγκαν υπάρχει κάτω απο το λογότυπο του γνωστού "blog" που τον τελευταίο χρόνο έχει κάτσει για τα καλά στις οθόνες μας. Σλόγκαν ειρωνικό (φυσικά) για την ενημέρωση (ειρωνικό απένατι σε ποιούς άραγε?) και προκλητικό για τους πολίτες (αν είναι δυνατόν να είναι αυτό δημοσιογραφία!).

Τη στιγμή που όλοι μας -και κύρια εμείς οι "πολίτες του διαδικτύου" - αντιδρούμε στην ζούγκλα της κατευθυνόμενης ενημέρωσης των συμβατικών μέσων (ηλεκτρονικών και έντυπων), αλλά και στην πελατειακή και εξαρτημένη σχέση πολιτικών, κομμάτων και ΜΜΕ, φαινόμενα σαν το συγκεκριμένο "ιστολόγιο" έρχονται να περάσουν την ίδια (και πολύ χειρότερη) λογική και στην εναλλακτική ενημέρωση του διαδικτύου, εκμεταλλευόμενοι μάλιστα εδώ στον μέγιστο βαθμό - πλην κάποιων επώνυμων άρθρων - την ανωνυμία που τους προσφέρεται.

Προσωπικά θα αδιαφορούσα (όπως έκανα και μέχρι σήμερα) παντελώς για ότι επιχειρούν να πετύχουν οι "διαχειριστές" του Press-gr και άλλων παρόμοιων blogs που τελευταία όλοκαι περισσότερο κάνουν την εμφάνιση τους, αν δεν παρατηρούσα όλο και πιο συχνά τελευταία - και αυτό είναι πασιφανές στα άρθρα που δημοσιεύονται - ότι κάποιοι μέσα απο το χώρο της πολιτικής και των κομμάτων διοχετεύουν συστηματικά παραπολιτικά σχόλια - συχνά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, παρά μόνο τόνους λάσπης - προς το εν λόγω ιστολόγιο με μοναδικό σκοπό την ίντριγκα και την αλληλοεξόντωση. Και επειδή ανήκω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, οφείλω να πω ότι αυτό γίνεται και από αυτό χώρο ( για να μην πω ότι είναι ο βασικός τροφοδότης!!!)

Μέχρι και στη Βουλή βουλευτές αναφέρονται πλέον σε άρθρα του συγκεκριμένου ιστολογίου για να καταθέσουν επερωτήσεις ή να διαβάλλουν συναδέρφους τους , ή άλλα πολιτικά πρόσωπα εκ του ασφαλούς. Ξέρω αρκετά γραφεία τύπου αλλά και πολλούς δημοσιογράφους, που μόλις ανοίξουν το πρωί τον υπολογιστή τους , τρέχουν κατευθείαν στο rss feed του press-gr!!

Αγαπητοί μου Σύντροφοι ! Πότε λέτε να βάλετε μυαλό επιτέλους ? Καταφέρατε και γίνατε home pets των παράθυρων και του κάθε Πρετεντέρη, Μάκη, Καμπουράκη και Παπαδάκη. Τρέχετε να αποφανθείτε - ανάμεσα στο παραλήρημα του κάθε αστέρα και τα πανακριβα 5λεπτα διαφημίσεων - για τα dvd του κάθε αυτόχειρα, για την ανεντιμότητα του κάθε κουμπάρου, για την προοδευτικότητα του κάθε υποκλέπτοντος. Κάνατε τους σκεπτόμενους πολίτες να κλείνουν την τηλεόραση από αηδία. Δίνετε στον Λαζόπουλο υλικό να σας σατυρίζει για 2,5 ολόκληρες ώρες κάθε βδομάδα! Δε βαρεθήκατε? Δεν καταλαβαίνετε ότι λαθεύετε? Και δεν σας φτάνουν τα παράθυρα , τώρα βάζετε το χεράκι σας να αλωθεί και το διαδίκτυο από το σκουλίκι του "δημοσιογραφισμού"?

Ρε σείς ! Πότε θα καταλάβετε ότι το "πολιτική=ΜΜΕ= ίντριγκα" το απορρίπτει ο προοδευτικός πολίτης? Πόσο πρέπει να πέσουν ακόμη τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για να το καταλάβετε? Ναι τα ΜΜΕ μας επιτίθενται. Αλλά ΜΜΕ χωρίς είδηση δεν υπάρχουν. Κι όταν την είδηση , την κακή είδηση, την σκάρτη είδηση , τη δινουμε εμείς οι ίδιοι, τότε δεν μας φταίνε τα μέσα μόνο!

Και εσείς αγαπητοί μου συμπολίτες του διαδικτύου. Μην επιτρέψετε αυτό το μικρόβιο να φάει σαν σαράκι το χώρο μας. Μην αναπαράγετε τέτοια φαινόμενα. Καταδείξτε αυτούς (επώνυμους και ανώνυμους ) που τα συντηρούν, απο όπου κι αν προέρχονται! Ας βρούμε μαζι τρόπους να αντιδράσουμε. Γιατί στο διαδίκτυο και ειδικά στην blogoσφαιρα υπάρχει πάντοτε ο τρόπος της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου, αλλά και της αυτορρύθμισης και αντίστασης στην παραπληροφόρηση.

9 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δεν ξερω αν ειναι φαινομενο ΄κατι υποκεινουμενο...παντως οτι και να ειναι απο πισω....εχει κανει πολυ καλα τη δουλεια του...

spallantzas είπε...

@PREZA
Και ο πληρωμένος δολοφόνος όταν σκοτώνει, καλά την κάνει τη δουλειά του ! Και ο Πρετεντέρης το ίδιο ... (αυτός κι αν πληρώνεται..)

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Και γω σκεφτόμουν να γράψω κάτι για το press-gr. Η γνώμη μου για αυτούς είναι παρόμοια με αυτήν για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Είναι σκανδαλοθήρες, παραβιάζουν τη δεοντολογία, δεν είναι επαρκώς προσεκτικοί, κτλ, αλλά καλύπτουν ένα κενό και για αυτό η παρουσία τους είναι μάλλον θετική.

vagnes είπε...

Τα blogs αργα ή γρηγορα θα αλωθουν απο αυτους τους τυπους που εχουν και ολη την τεχνολογια με το μερος τους, περισσοτερο απ' οτι εμεις.

Αφου υπαρχουν αποψεις και μεταξυ μας οτι "παντως οτι και να ειναι απο πισω...εχει κανει πολυ καλα τη δουλεια του..." θα βρεθουν και αλλοι που θα ξανακανουν καλα τη "δουλεια τους" (οπως και η TV αλλωστε!!!) και θα τη χασουμε εμεις που δεν την κανουμε τοσο καλα

dalhia είπε...

Με δεδομένη την έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης καθένας αναζητάει τρόπους και μέσα για να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά του. Ζήτημα για μένα είναι ότι από τότε που γίνανε φίρμες πετούν λάσπη προς κάθε κατεύθυνση και αξιώνουν αλάθητο. Να κάτι σαν τον μέγα Πρετεντέρη. Αυτόματα δηλαδή γίνονται αναξιόπιστοι γιατί ο σκοπός τους δεν είναι η ενημέρωση αλλά η αυτοπροβολή και τα παλαμάκια.

Και πάλι φτάνουμε στο ίδιο σημείο. Δεν μπορεί κανείς να ενημερωθεί με ακρίβεια και αντικειμενικά (όσο είναι αυτό εφικτό).

spallantzas είπε...

@θεμη λαζαρίδη
κενό κάλυπτε και ο μάκης κάποτε, και στην τηλεόραση και στον τύπο. Και σήμερα ... καλύπτει τα πάντα η λάσπη.
Και αυτοί είναι χειρότεροι γιατί είναι ανώνυμοι.

@vagnes
δεν συμφωνώ. δεν έχουμε πουθενα στον κόσμο παράδειγμα τέτοια blogs να κυριαρχούν. το αντίθετο, έχουμε συντονισμένη δράση των bloggers για την απομόνωση τους. Και αυτό προτείνω να κάνουμε και εδώ.

@lmpg
δεν είναι οι ίδιοι που ζητουν την αυτοπροβολή και τα παλαμάκια, αλλά αυτοί που τους τροφοδοτούν με τη λάσπη. Και αυτοί είναι οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά πρόσωπα - υπηρέτες τους.

Ανώνυμος είπε...

Αν οι πολιτικοί τηγς ευρύτερης κεντροαριστεράς έκαναν "απεργία" και επί μία βδομάδα δεν εμφανιζόταν κανένας σε κανένα παράθυρο, σε κανένα μαρκούτσι, και άφηναν κατά μέρος τις διαρροές κάτω από τη μέση, μήπως θα άρχιζε κάτι να κινείται;...
Συμφωνώ μαζί σου και ελπίζω να μη σε ενοχλεί να σε παραπέμψω σε δυο παλιότερα κείμενα: ένα για την "τέχνη της πολιτικής ψευδολογίας" (κείμενο του 1733): http://lexidia.pblogs.gr/2007/10/h-tehnh-ths-politikhs-psefdologias-shmera.html και ένα με αφορμή μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ένα γερμανό blogger: http://lexidia.pblogs.gr/2007/03/ayto-prepei-na-to-grapsw-ma-kai-na-to-diabasw.html

spallantzas είπε...

@λάμπρο
δεν ξέρω αν αυτό είναι λύση.
για τα λινκ, κανένα πρόβλημα, αλλωστε το δεύτερο ήταν η τελευταία μου δουλειά στο diablog.gr και θα την βρεις και εδώ

Ανώνυμος είπε...

Λύση; Προφανώς όχι, δεν έρχονται τόσο απλά οι λύσεις. Θα ήταν όμως ένα πρώτο μήνυμα, προς τα ΜΜΕ και προς τους πολίτες, ότι δεν δέχονται να παίξουν σε αυτό το παιχνίδι, ότι δεν γίνονται παράθυρα