24 Μαρ 2008

Με αφορμή δυο ποστς του Στάθη Χαϊκάλη

Ο Στάθης Χαϊκάλης δημοσίευσε στο blog του δυο αλλεπάλληλα ποστς για τα social media και τη σχεση τους με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με εξέπληξε αρνητικά ο τίτλος του πρώτου και πήρα αφορμή να συμμετάσχω στη συζήτηση. Και αυτό διότι ενώ αναφερόταν στον ΓΑΠ, στο κείμενο δεν υπήρχε λέξη για τη σχέση ΓΑΠ- new media και τη δραστηριότητα του στον τομέα αυτό.
Μπορώ να πώ πως ο Στάθης Χαϊκάλης , παρότι γνώστης του χώρου του διαδικτύου δεν είναι καλά ενημερωμένος για τη σχέση ΠΑΣΟΚ - social media, και πολύ περισσότερο για τη σχέση ΓΑΠ - social media. Και το χειρότερο είναι ότι μπλέκει αυτά τα δύο, που δεν θάπρεπε. Παρουσιάζει επίσης μια εικόνα ακτιβισμού στο διαδίκτυο την οποία προωθεί ή καρπούται ο ΣΥΡΙΖΑ !
Διαφώνησα γενικά με τα ποστ αυτά που μπορείτε να διάβασετε εδώ και εδώ.
Παρακάτω αναδημοσιεύω τα σχόλια μου, ώστε να συζητήσουμε το θέμα και εδώ.


" Δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχουν τα όσα γράφεις στο ποστ σου , με τον τίτλο! Τι εννοείς ως "αμερικάνικη" προσέγγιση ΓΑΠ και αντιστοιχα "νοτιοευρωπαϊκή" Τσίπρα? Παρακάτω τι σημαίνει ακριβώς ότι "η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ "στερείται τελικής αναγνώρισης"? Απο που εξάγεται το συμπέρασμα ότι "κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ" δεν θέλουν δραστηριότητα στα social media ? Και καλά στο ΠΑΣΟΚ . Για τον ΓΑΠ απο που συμπεραίνεται αυτό?
Εγω βλέπω στην ιστοσελίδα του "στέκι των blogs" με άρθρα πολλές φορές κριτικής στο ΠΑΣΟΚ , βλέπω αλλεπάλληλες (πάνω απο 15 τον τελευταίο καιρό)συνεντεύξεις με bloggers - πολίτες και μάλιστα με κυριο θέμα τη δράση τους και στις τοπικές τους κοινωνίες. Αντίθετα , εκτός απο κάποια blogs οργανώσεων του ΣΥΝ που αναπαραγουν ανακοινώσεις τους κόμματος, δεν βλέπω καμια μεταβολή στην ελληνική μπλογκόσφαιρα , που να αναδεικνύει έντονη παρουσία μπλόγκερς του ΣΥΝ στο προσκηνιο! Ακόμη και το μερικώς αναξιόπιστο sync.gr να πάρουμε , η παρουσία μπλόγκερς που δηλώνουν οι ιδιοι ότι κινούνται στο χωρο του ΠΑΣΟΚ είναι καταλυτική! Και θα πω πως δεν βλέπω καμια ανελευθερία στην έκφραση τους! Θα ήθελα αυτες τις διευκρινίσεις για να έχει νόημα οποιοσδήποτε περαιτερω διάλογος."

" Να διευκρινίσω κι εγώ ότι δεν εξέλαβα ως αρνητικούς τους χαρακτηρισμούς στον τίτλο. Απλά δεν έγιναν για μένα κατανοητοί στο ποστ. Με τις διευκρινίσεις του Στάθη, μπορώ να πω πως κατάλαβα κάπως καλύτερα. Εξακολουθώ όμως να επιμένω, και ο vrypan το επιβεβαίωσε , ενώ ο dzach δεν το ενστερνίζεται (πιθανώς δεν το γνωρίζει), ότι η εικόνα των blogs δεν είναι ακριβώς αυτή που εμφανίζεται στο ποστ, σε σχέση με τη δραστηριότητα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Και δεν είναι αυτή γιατί στο θέμα ΠΑΣΟΚ , περιορίζεται η καταγραφή της δραστηριότητας στο λεγόμενο "επίσημο ΠΑΣΟΚ". Δεν υπάρχουν όμως μπλογκς του επίσημου ΠΑΣΟΚ (πλην ίσως του kalimera.pasok.gr, που δεν είναι ακριβώς μπλογκ) όπως δεν υπάρχουν και μπλόγκς του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν μπλογκς πολιτών γενικά. Και αυτό ειναι και το σωστό κατά τη γνώμη μου.
Τα κόμματα δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να χειραγωγήσουν την μπλογκόσφαιρα. Τα κόμματα πρέπει να την στηρίξουν με άλλους τρόπους,αλλά να την αφήσουν να αναπτυχθεί και να δράσει ελευθερη. Τα κόμματα πρέπει να έχουν λειτουργικές , ενημερωτικες και διαδραστικές ιστοσελίδες. Έχουν και τα μέσα και τους ανθρώπους να το κάνουν. Το κάνουν? Είναι ένα ερώτημα. Κατα τη γνώμη μου,και όσο αφορά το ΠΑΣΟΚ, όχι επαρκώς.
Αντίθετα οι πολίτες του διαδικτύου , με μόνο όπλο το blogging, κάνουν πολύ περισσότερα, ειδικά τον τελευταίο καιρό.ΤΟ παράδειγμα του dzach είναι εξαιρετικό και με βρίσκει σύμφωνο σ ε όλα ,εκτός απο το ότι θεωρεί ότι την επιλογή την κάνει το ΠΑΣΟΚ και όχι οι πολίτες. την επιλογή κατα τη γνώμη μου την κάνουν οι πολίτες και το ΠΑΣΟΚ , το κάθε ΠΑΣΟΚ, πρέπει απλά να το στηρίξει. Κι ένα παράδειγμα τέτοιας λογικής είναι η πρωτοβουλία ενάντια στο λιθάνθρακα , η οποία έχει ξεκινήσει απο τα μπλοκγς και απο κινήσεις πολιτών και τώρα τη στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ (ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν προχτές στο Μαντούδι).
Το ζητούμενο για μένα είναι ο ενεργός πολιτης του διαδικτύου - blogger να ειναι ενεργός και στην τοπική του κοινωνία και αυτή να γνωρίζει ότι είναι ενεργός και στο διαδίκτυο. Αυτό θα δημιουργήσει νέες συλλογικότητες , νέα συμμετοχή , νέα δράση που πρέπει να αναγκάσει τα (προοδευτικά τουλάχιστον) κόμματα να ανταποκριθούν. Το κατά πόσο αυτό το τελευταίο είναι "αμερικάνικο" ή "μεσογειακό" δεν νομίζω ότι είναι το πρωτεύον ζητούμενο!
Και τέλος πάντων, για να μην κουράζω, ας μην χρησιμοποιούνται εκφράσεις και χαρακτηρισμοί που δημιουργούν εύλογους συνειρμούς και ρίχνουν νερό στο μύλο της "tsipromania". Συγνώμη για την πολυλογία μου!"
" Ενδιαφέρον και το Μέρος Β' για το θέμα. Να διευκρινίσω ότι δεν είπα , ότι ΔΕΝ πιστεύω ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ΔΕΝ πιστεύουν στην αξία και τη χρησιμότητα των social media. Ίσα ίσα είπα (κομψά) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αξιοποιεί την τεχνολογική υπεροχή που έχει στο διαδίκτυο όσο θα έπρεπε και όσο θα μπορούσε πολιτικά.
Εγω εκείνο που θέλω να ειναι καθαρό, και σε αυτό επιτρέψτε μου να είμαι κάθετος, είναι να μην θεωρούμε ότι social media = blogoσφαιρα. Και επομένως μην θεωρούμε ότι το κόμμα, το κάθε κόμμα, άρα και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει με τα blogs.Αλλό η δημιουργία κομματικών διαδραστικών σελίδων, άλλο η στήριξη και δικτύωση, άλλο η χειραγώγηση και η καθοδήγηση των blog των πολιτών.Τα να φτιάξει blogs των οργανώσεων του το έχει κάνει σε κεντρικό επίπεδο, αλλά ελάχιστες ενημερώνονται, κι αν ενημερώνονται, κάνουν copy paste των ανακοινώσεων που τους στέλνει το γραφείο τύπου και λίγες ασχολούνται με τοπικά θέματα. Κεντρική πλατφόρμα blogging υπάρχει επίσης στη διάθεση όλων των τομέων του κινήματος, όλων των βουλευτών, όλων των στελεχών. Επίσης κάθε μέλος του κινήματος μπορεί να έχει μαιλ Myname@pasok.gr. Υπάρχουν επίσης φορουμ, λίστες αλληλογραφίας κλπ.Ολα αυτά υπάρχουν. Το θέμα είναι αν αξιοποιούνται στο μεγιστο βαθμό πολιτικά. Η απάντηση μου είναι πως όχι.
Αντίθετα οι bloggers που οι ίδιοι δηλώνουν ότι κινούνται πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα οι bloggers, έχουν πετύχει πολύ περισσότερα απο πολιτική άποψη, τόσο στην αυτο-οργάνωση και δικτυωση τους, όσο και στη σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες.
Πρέπει εδώ να σε πληροφορήσω ότι στο πρόσφατο συνέδριο, εκτός απο τον Aravosis , είχαν κληθεί και συμμετείχαν και άλλοι bloggers που δεν είναι ΠΑΣΟΚ , όπως οι ίδιοι δηλώνουν, όπως π.χ. ο e-lawyer και άλλοι. Συμμετείχαν στο συνεδριο, μίλησαν σε πάνελς και εξ όσων ξέρω έμειναν ικανοποιημένοι απο την εμπειρία.Και πέρα απο αυτό όμωςστο συνέδριο βρέθηκαν και δεκάδες άλλοι bloggers, κύρια στο περίπτερο του www.eforum.gr, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, κουβέντιασαν πολλά ζητήματα και ετοιμάζουν πολυ περισσότερα πράγματα για το μέλλον.
Κάτι που ηδη ανακοινώθηκε είναι η συνεργασία με το Znet και τον Νοαμ Τσόμσκυ. Αλλά θα επακολουθησουν και άλλα, πολύ πιο "ελληνικά".Τώρα , ξαναλέω αυτά δεν είναι επίσημα ΠΑΣΟΚ , και δεν ξέρω αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα τα στηρίξει. Είναι προφανές ότι δεν είναι το πρωτεύον για μας. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, το χόμπυ μας, όπως το αντιλαμβανόμαστε, στοχεύοντας στη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών και δεχόμενοι τη βασική αρχή ύπαρξης του διαδικτύου και των social media που είναι πριν απο όλα και πανω απο όλα η αμφισβητηση και ο έλεγχος της κάθε λογής εξουσίας."

10 σχόλια:

Khlysty είπε...

Έκανα ένα σχόλιο στο blog του Σ. Χαϊκάλη για το ζήτημα που έθεσε και είπα, μια και επιθυμείς να ανοίξει η συζήτηση κι εδώ, να πω μια κουβέντα. Κατά βάση, έχεις δίκιο (αν καταλαβαίνω σωστά το νόημα των γραφομένων σου): η κοινωνία των πολιτών δεν είναι, ούτε και μπορεί να είναι ζήτημα ενός κομματικού σχηματισμού, αλλά να προκύπτει μέσα από τη συνεργασία πολιτών με παρόμοιες ή και αντικρουόμενες ιδέες, οι οποίες, μετά από επεξεργασία και συζήτηση, μπορούν να μετατραπούν σε "κίνημα" (με την ευρεία έννοια του όρου). Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι ο Αλαβάνος, όταν μιλά για το "κίνημα των bloggers" κάνει ένα εσκεμμένο λόγικό άλμα, παραλληλίζοντας μια φρακταλική (η μόνη λέξη που μού'ρχεται τώρα, έχω ζαλιστεί από το πρωί...) δραστηριότητα με την πιο συγκροτημένη και οργανωμένη δράση του κόμματός του. Ωστόσο, κι αυτό είναι που θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται, ακριβώς λόγω του χαρακτήρα που ο Αλαβάνος έχει δώσει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί, έστω και σε επίπεδο θυμικού, να επιτύχει μια ταύτιση των δύο, ενώ, παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν τους καπελώνει, αλλά απλώς στηρίζει τους bloggers (...γενικά και αόριστα). Αντιθέτως, έχω την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά την user-friendly τακτική του έναντι του Web 2.0, λόγω του προτέρου βίου του, προκαλεί την εντύπωση ότι το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να επιτύχει να προσεταιριστεί την "κοινωνία των πολιτών", με στόχο την επαναφορά του στην εξουσία. Στο post του Σ. Χαϊκάλη ανέφερα ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια των ψηφοφόρων γίνεται brand (με σαφείς και συγκεκριμένες ιδιότητες), ενώ το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν brand, έχει χάσει τη σαφήνειά του. Γι' αυτό και συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι, πέρα και πάνω από τις -σωστές- κινήσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση της παρουσίας του στην κοινωνική δικτύωση, χρειάζεται και μια νέα στρατηγική, νέα μηνύματα, νέες προοπτικές. Αναγνωρίζω ότι η πολιτική συγκυρία δεν είναι εύκολη, όμως κατά τη γνώμη μου είναι ο μόνος τρόπος να επανακτήσει το συγκριτικό του πλεονέκτημα στο χώρο των ανένταχτων προοδευτικών πολιτών.

tractatus είπε...

Αγαπητέ Στέφανε, διάβασα με πολύ προσοχή τα κείμενα του κ. Χαικάλη αλλά και τα σχόλιά σου, όπως, επίσης, το πολύ καλό σχόλιο του/της khlysty(μάλλον του...ξέρεις όλα τα θέματα που τίθενται στο τραπέζι και αφοούν το ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνονται με αυτή τη 'πατίνα'΄που έχει αφήσει ο χρόνος σ΄ενα κόμμα εξουσίας που φθίνει...και, δυστυχώς, ακόμα και το όποια μικρά ή μεγάλα βήματα που κάνει πράγματι το ΠΑΣΟΚ είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα μέσα απο bloggers στο διαδίκτυο είναι ή φαίνονται 'κατευθυνόμενα' για λόγους ψηφοθηρικούς...μην ξεχνάς οτι τα παραδοσιακά ΜΜΕ ασχολούνται περισσότερο τον τελευταίο χρόνο με μια σειρά απο ψηφοφορίες και ανταγωνισμούς μέσα στο κόμμα που θα βγάλει πάντα πρόσωπα στο προσκήνιο και όχι καινοτόμες πολιτικές. Οταν, μάλιστα, το επίσημο ΠΑΣΟΚ είτε στο επίπεδο οργανώσεων(που δεν λειτουργούν) είτε στο επίπεδο συμμετοχής σε κινήματα ή συλλόγους δεν έχει παρουσία, το διαδίκτυο πώς να φανεί; Εγω ξέρω-εσύξέρεις και κανα-δυο άλλοι επίσης, αλλά το συλλογικό, ακόμα και σε μεμονωμένο επίπεδο, δεν εκφράζεται και δεν καταγράφεται ως δυναμική όταν την ίδια στιγμή στην κοινωνία βρισκόμαστε σε άμυνα..Αυτά γίνονται συνδυασμένα για να πετυχαίνουν. Θα σου πώ ένα παράδειγμα...γράφεις εσυ για το διαχωρισμό κράτους -εκκλησίας ή για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφύλων....μάλιστα! Τι παρέμβαση και εκπροσώπηση της άποψής σου έχεις ως Πασόκος μέσα στην κοινωνία; Σε ποιά ομάδα εκφράζεσαι; Πριν απο μέρες μίλησες για το Περιβάλλον...δυστυχώς κι αυτό έχει γίνει, εκτός απο δουλειά των ειδικών σε στερεότυπα τραπέζια(χωρίς παρέμβαση στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αγρότες π.χ.) σε ποιά ομάδα (ΜΚΟ, σύλλογο) είχες΄, θα έχεις άμεσα παράλληλη δράση...οπότε τοπες εδω και τελείωσε.

Ξέρεις οτι δεν είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος...ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμολυθεί καιέχει μαζί του και Πασόκους συνδικαλιστές σήμερα και μαζεύει υπογραφές...γιατί το κάνει, πέρα απο το θόρυβο; Γιατί δείχνει οτι έτσι έχει δράση και σ' ενα βαθμό την έχει....

Στέφανε, κουράστηκα να περιμένω τα αυτονόητα....
Το Β μέρος πάντως του κ. Χαϊκάλη έχει και προτάσεις και μου άρεσε πιο πολύ...ποιός πάρει και που θα πάει τις προτάσεις μετά απο τους επίσημους bloggers;

Ακόμα και η αυτο-οργάνωση έχει τα όριά της...

spallantzas είπε...

@khlysty
συμφωνω απολύτως στα όσα λες για το πασοκ , εχω κάποιες ενστάσεις στα όσα λες για ΣΥΡΙΖΑ.Εχω γραψει και παλιότερα ότι κινημα bloggers δεν υπάρχει, κι ούτε πρόκειται. Θεωρώ πως η ιδιότητα του blogger δεν ειναι η πρωτεύουσα για κανεναν πολίτη και επομένως η κινηματική του δραστηριότητα δεν εξαρτάται πρωτιστα απο αυτό. Απλά μπορεί να ενισχυθεί από αυτό.
@tractatus
η αφορμη για την παρεμβαση μου στον Χαϊκάλη ήταν η άστοχη κατά τη γνώμη μου αναφορά στον ΓΑΠ στον τίτλο του ποστ με τον όρο "αμερικάνικη προσέγγιση" , ενώ στο κείμενο δεν αναφερόταν καθόλου το τι κάνει ο ΓΑΠ για το διαδίκτυο και τα social media,παρά μόνο οι κακές δράσεις του ΠΑΣΟΚ , ενω παράλληλα παρουσιαζόταν μια ανυπαρκτη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας την άποψη ότι σχεδόν όλα τα blogs ειναι φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. ΝΟμίζω πως είναι και Χαϊκάλης ένα ακόμη θύμα της "tsipromania" που κάποιοι αντεληφθησαν ότι πρέπει να διεισδύσει και στήν blogoσφαιρα (δείτε και γεγονότα Καβάλας, για τα οποία θα αναφερθώ εκτενέστερα σε νέο ποστ.)
Νομίζω πως την καλύτερη απάντηση στον κ.Χαϊκάλη την έδωσε ο Nickstyl.

Khlysty είπε...

@stefan
Μα, ακριβώς αυτό λέω: ότι ο Αλαβάνος (και όσοι άλλοι μιλούν για "κίνημα των bloggers") διαπράτουν μια -συνειδητή, κατά τη γνώμη μου- "λαθροχειρία", μιλώντας για κάτι που δεν υπάρχει επί της ουσίας. Το ότι εγώ κι εσύ μπορεί να συμφωνούμε σε κάτι, δε σημαίνει ότι γίναμε και "κίνημα", έλεος πια με τα κινήματα και τα "μέτωπα". Απλώς, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, διαχειριζόμενος σωστά κάποιες καταστάσεις, εκμεταλλευόμενος την πολιτική ρευστότητα και εργαζόμενος σωστά και ακάματα με βάση τη στρατηγική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα "ρεύμα" και μεταξύ των bloggers. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμώ ότι θα μπορούσε να μάθει κάτι από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να απαλλαγεί από το "βάρος" του "δελφίνου της εξουσίας". Για να μιλήσω και λίγο ποδοσφαιρικά -και να ελαφρύνω λίγο το κλίμα- αν το ΠΑΣΟΚ άκουγε τον πρόεδρο της ΑΕΚ Ντ. Νικολαΐδη και καταλάβαινε τι εννοούσε όταν χαρακτήρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος ως "εφήμερη χαρά", θα μπορούσε να προχωρήσει με άλματα και να ξανακερδίσει -πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα- τη χαμένη του αξιοπιστία...

spallantzas είπε...

" Απλώς, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, διαχειριζόμενος σωστά κάποιες καταστάσεις, εκμεταλλευόμενος την πολιτική ρευστότητα και εργαζόμενος σωστά και ακάματα με βάση τη στρατηγική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα "ρεύμα" και μεταξύ των bloggers."

@Khlysty
από που βγαίνει αυτό? αυτό Φωνάζω απο το πρωι! δεν ισχύει κάτι τετοιο! και όποιος ισχυρίζεται (δεν λεω εσενα) οτι ισχύει ή δεν ξερει τι του γινεται η το κάνει επίτηδες ! "Λεγε Λεγε κατι θα μείνει." Γνωρίζετε πως λέγεται αυτό!Και κάτι θα σας θυμίζει ...δεν μπορει

tractatus είπε...

Τα blogs σίγουρα δεν είναι φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ και επίσης δεν γίνεται λόγος για κίνημα...
ωστόσο, επιμένω οτι αν μένει το πολύ πες-πες για το ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ απουσιάζει απο κινήματα στην κοινωνία και απο άλλες συλλογικές δράσεις...Οσο για το αμερικάνικο στύλ που λέει ο Χαϊκάλης δεν συμφωνώ φυσικά...βολεύουν οι ταμπέλλες...

Khlysty είπε...

Αγαπητέ μου Stefan, δεν θα τσακωθούμε γι' αυτό, άλλωστε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και την κόντρα για το νόμο-πλαίσιο και το άρθρο 16, εν γνώσει του ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις προήλθαν από αριστεριστές φοιτητές εκτός του χώρου του και μεγάλο μέρος της σπουδάζουσας του ΠΑΣΟΚ... Αυτό που λέω, για να μην το παρατραβάω είναι ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την υποδομή και την τεχνογνωσία που το ΠΑΣΟΚ έχει στο χώρο του social networking, έχει κατορθώσει να γίνει "πρώτο θέμα" σε πολλά blogs. Θες με τον Τσίπρα, θες με τις μαγκιές -με την καλή έννοια- του Αλαβάνου, θες με τον εξαιρετικό λόγο του Παπαγιαννάκη, έχει γίνει la belle du jour. Γι' αυτό και λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει σε άλλη λογική, σε άλλη στρατηγική, σε άλλους δρόμους. Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει word-of-mouth, πέραν των εσωκκομματικών του. Θες ένα απλό παράδειγμα; Ο ΓΑΠ στο συνέδριο έκανε μια κίνηση (έξω οι "βαρόνοι" από το Πολιτικό Συμβούλιο) που κανονικά θα έπρεπε να συνταράξει το πανελλήνιο, καθώς, νομίζω, αποτελεί το πρώτο έμπρακτο βήμα για το "άλλαξέ τα όλα". Πού περιορίστηκε η κουβέντα -κι όχι μόνο στα παραδοσιακά media; Στο αν αυτή η κίνηση αφήνει έξω όλους τους Βενιζελικούς...

Nick Styl είπε...

Σ΄ευχαριστώ που έφερες υπ΄όψιν μου αυτά τα κείμενα. Για να είμαι ειλικρινής δεν παρακολουθούσα το blog του Στάθη Χαϊκάλη, αν και βλέπω ότι είναι αρκετά αξιόλογο και γίνεται πολύ καλή συζήτηση.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι εσείς οι φίλοι/μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα που προσπαθείτε καθημερινά στα blogs και στις αυτο-οργανώσεις δέχεστε πολλαπλές αδικίες... Πρώτον, διότι χρεώνεστε τα άσχημα ποσοστά και την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, για την όποία δεν είστε υπεύθυνοι (αντίθετα, εσείς προσπαθείτε να την αλλάξετε). Δεύτερον, γιατί πολλοί θεωρούν ότι το κάνετε από προσωπική προβολή και από μανία διεκδίκησης αξιωμάτων (ω! τι τρόπος να διεκδικήσεις καρέκλα...με το να πολεμάς στην τρικυμία, όταν αυτοί που οδήγησαν το πλοίο εδώ που βρίσκεται, λουφάζουν περιμένοντας υπομονετικά να τελειώσει η καταιγίδα και να βγούνε και πάλι έξω...) Τρίτον και σημαντικότερο, ενώ πραγματικά προσφέρετε ακτιβιστικό έργο σημαντικό, (με το να ελέγχετε την εξουσία, να ελέγχετε τα ΜΜΕ, με το να ακούγεται η φωνή σας κτλ) δέχεστε καθημερινά αυτές τις γροθιές στο ηθικό, με κείμενα τα οποία στην ουσία λένε οτι όσο και αν προσφέρετε, δεν θα είναι αρκετά...
Εμείς που είμαστε μακριά και δεν τα ζούμε στην καθημερινή μας ζωή, καταλαβαίνουμε απόλυτα πόσο γερά νεύρα πρέπει να έχει κάποιος να δέχεται αυτές τις αδικίες. Μην πτοείστε...Συνεχίστε με την ίδια ποιότητα και πάθος. Όταν όλα θα γκρεμιστούν, αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να δίνουν ελπίδα... Σε τελική ανάλυση, δεν θα είστε ποτέ συμμετόχοι στην κατάντια μιας Ελλάδας που αναζητεί τη σωτηρία της πάντα πρόσκαιρα και πάντα επιπόλαια...

spallantzas είπε...

@khlysty
συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σου σχόλιο. σε αυτη τη βάση ναι , έχεις δίκιο. Εδω βέβαια θα συμπληρώσω ότι και αυτη την εικόνα , πάλι δεν τη δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ αυτό καθ'αυτό. Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει επίσημα στην blogoσφαιρα,όπως δεν υπάρχει και ο ΣΥΝ.απλά η blogosfaira αντιδρά στην tsipromania. To αν αντιδρά σωστά ή λάθος, είναι ένα ζήτημα. Απο εκεί όμως μέχρι να ονοματίζουμε αυτό το αναμφισβήτητο γεγονός "υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ" ,όπως έκανε ο κατά τα άλλα συμπαθής Στάθης Χαϊκάλης, υπάρχει μεγάλη απόσταση και όχι (κατα τη γνώμη μου) καλή πρόθεση.

spallantzas είπε...

@nick styl
αγαπητέ Νίκο, τα λόγια σου έχουν ιδιαίτερη σημασία,μια και προέρχονται από έναν άνθρωπο της διασποράς.
Μην ανησυχείς ! Αντέχουμε ακόμη. Και έχουμε πολλά να κάνουμε... και μαζί!