24 Απρ 2008

Φράουλες και (πράσινο) αίμα Part 2

Το ΠΑΣΟΚ πήγε στην Νέα Μανωλάδα. Τελικά καλύτερα να μην πήγαινε. Γιατί όπως έλεγε σωστά προχτές μια φίλη " η μη θέση είναι χειρότερη απο τη θέση". Και το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ σήμερα στην καθημερινή του πρακτική είναι η ανικανότητα κωδικοποίησης και έμπρακτης χρήσης των γενικών του πολιτικών θέσεων (όταν και εφόσον αυτές υπάρχουν) στα καθημερινά προβλήματα κάθε πολίτη, κάθε συλλογικότητας, κάθε τοπικής κοινωνίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα!

Φοβάμαι πως επιβεβαιώνεται με τον πιο οδηνυρό τρόπο ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να λειτουργεί στη λογική " της μοιρασιάς μίας επερχόμενης εξουσίας που λαχταράνε πίσω εκείνοι που δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί τους άξιζε να τη χάσουν."

Γιατί είναι τουλάχιστον προκλητικό για τους πολίτες να λες "δεν υπάρχει κράτος" (όσο κι αν όντως δεν υπάρχει) εσύ που ήσουν κράτος 20 χρόνια και φέρεις μεγάλο (αν όχι το μεγαλύτερο) μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο αγροτικό ζήτημα της χώρας και να μην την παίρνεις ούτε στοιχειωδώς πάνω σου!

Γιατί είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάς για το πρόβλημα της τιμής , της διακίνησης και των μεσαζόντων, όταν εσύ ο ίδιος άφησες τους συνεταιρισμούς στη μοίρα τους, έκανες τα στραβά μάτια για τον ποταμό χρημάτων επιδοτήσεων που πήγαν σε Μερσεντές και βίλλες , αντί να πάνε σε τρακτέρ, σύγχρονα θερμοκήπια και κόμβους διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Γιατί είναι επίσης τραγικό να μιλάς για την ακριβή τιμή της φράουλας στο σουπερ μάρκετ, όταν εσύ ο ίδιος διέλυσες κυριολεκτικά, όταν ήσουν στην κυβέρνηση το καταναλωτικό κίνημα, που θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο αντίστασης των πολιτών, έδωσες χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό και πρόγραμμα, αβέρτα άδειες για μεγάλα σουπερμαρκετ παντού και ουσιαστικά ενίσχυσες το καρτέλ στα τρόφιμα!

Και βέβαια γιατί είναι απογοητευτικό να λες ότι "αυτό το προϊόν πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί" ότι λίγα μέτρα πιο κάτω αυτό το προϊόν συλλέγεται από ανθρώπους που τους εκμεταλλεύονται απίστευτα και τους συμπεριφέρονται σαν ζώα οι ντόπιοι, που συχνά συμβαίνει να είναι και σύντροφοί σου τοπικά στελέχη!

Και μην πει κανείς τώρα : "μα μιλάς σαν Νεοδημοκράτης. Ρίχνεις νερό στο μύλο του Καραμανλή και των νταβατζήδων". Μπα ? Και τι κάναμε 4 χρόνια τώρα σαν κόμμα για να μην μπορεί η ΝΔ να λέει "το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα" ? Πόσα συνέδρια πρέπει να κάνουμε ακόμη και πόσες εκλογές πρέπει να χάσουμε ακόμη για να μιλησουμε και μεταξύ μας και με τους πολίτες για το γιατί μας μάυρισαν και μας ξαναμαύρισαν και τι πρέπει να αλλάξουμε στις πολιτικές μας, πως πρέπει να προωθήσουμε τις αξίες μας , ποιό πρέπει να είναι το όραμα μας ? Πως θα αφήσουμε πίσω μας κριτικά το κακό μας παρελθόν και θα χτίσουμε το καινούργιο μας μέλλον?

Τελικά στο ΠΑΣΟΚ αυτό που λείπει είναι το θάρρος και η ειλικρίνεια!

Είχα πιστέψει - και το είχα γράψει - ότι μετά τις εκλογές θα "μαζεύαμε τα χαλιά" και θα είμασταν τουλαχιστον ειλικρινείς με τους πολίτες. Τελικά φαίνεται ότι τα χαλιά ... τα πλύναμε σε νεροτριβή (σπατάλη νερού και εκεί), σκουπίσαμε τη "σαβούρα " και τα ... ξαναστρώσαμε. Και εξακολουθούμε να σπρώχνουμε τα "δυσάρεστα" από κάτω!

Κρίμα ...

15 σχόλια:

tractatus είπε...

Στέφανε, και η μη θέση -είναι θέση....
Κατά τα άλλα ποιός δεν θα συμφωνήσει μαζί σου οτι το να είμαστε σε μια συνεχή διαδικασία εσωτερικών εκλογών δεν ενδιαφέρει κανέναν...ακριβώς γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνει το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του αλλά στην πραγματική ζωή που είναι έξω στην κοινωνία....έλα, όμως, που επειδή ακριβώς "της μοιρασιάς μίας επερχόμενης εξουσίας που λαχταράνε πίσω εκείνοι που δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί τους άξιζε να τη χάσουν"....δεν φτάνει ο διεκπεραίωση της πολιτικής μέσα απο διαπιστώσεις....

Περιμένω κι εγω την ομάδα των αρμοδίων για το καταναλωτικό κίνημα...ακόμα

Περιμένω ακόμα την γεναία ανασύνταξη με πράξεις ορατές και στους απέξω

Περιμένω το άλλο ήθος και όχι απλά την αντικατάσταση των παλιών απο άχρωμους ή φωνασκούντες 'νέους'

Περιμένω την αλλαγή των ανθρώπων μέσα στα κτίρια και όχι οδό και αριθμό...

Ευτυχώς η κοινωνία που ακόμα ανήκω δεν περιμένει και εγω είμαι περισσότερο με την κοινωνία γι' αυτό και δεν είμαι θαμώνας για να περνάω την ώρα μου....

spallantzas είπε...

@tractatus
έχουμε , όλοι εμείς, φωνάξει εδώ και καιρό, μετά τις εκλογες του καλοκαιριού ότι η υπομονή μας εξαντλείται.
Σηκώσαμε το βάρος της στήριξης του ΓΑΠ, την ώρα που άλλοι τον λοιδωρούσαν, του έλεγαν να παραιτηθεί, η κρυβόντουσαν σαν τα ποντίκια!
Πιστέψαμε ότι ο καφετζής θα έκανε τη δουλειά του την επομένη της εκλογής! Απογοητευτήκαμε.
Κληθήκαμε ξανά , διορισμένοι (με ότι αυτό συνεπάγεται) να "τρέξουμε" το ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου. Και το "τρέξαμε" όσο δεν είχε τρέξει 4 χρόνια , μέσα σε ενάμιση μήνα! Ακούσαμε (ξανά) για αυτο-οργάνωση και τρέξαμε (σχεδόν εμείς μόνοι) και την κάναμε πράξη! Αφήσαμε οικογένειες , δουλειές, σκυλιά , γατιά , φίλους για να δούμε ένα άλλο μέλλον για τον τόπο μας, απο το κόμμα που πιστεύαμε πως είχε ακόμη τις προδιαγραφές να το κάνει.

και τι εισπράττουμε τώρα? μια από τα ίδια και χειρότερα!

να μην συνεχίσω , γιατί θα γίνω πολύ κακός και δεν θέλω ...ακόμα!

tractatus είπε...

Στέφανε, ευτυχώς που διατηρούμε τη κριτική μας σκέψη...θα μπορούσαμε να είμαστε οπαδοί...κι εμείς καλέ μου Στέφανε είμαστε πολιτικά όντα...τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγω. Επομένως μη σκάς...τα πολιτικά όντα αντιστέκονται, σκέφτονται, αποφασίζουν και δρούν πάντα με κριτήριο έξω απο ψηφοφορίες...κι όταν πέρνουν μέρος σε αυτές ξέρουν γιατί...Αυτό το γιατί είναι πολιτική...τα άλλα είναι η χρυσόσκονη του κάδρου :)

Ανώνυμος είπε...

Μόνο να συμφωνήσω και να πω ότι υπάρχει ελπίδα ακόμη

Καλή ανάσταση, Στέφανε. Παντού

spallantzas είπε...

@Παντελή
Αν δεν υπήρχε ελπίδα, δεν θα υπήρχαμε και εμείς. Καλό Πάσχα και σε σένα!

xristos είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΤΕΦΑΝΕ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ.ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΤΙ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ.ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΥΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ,ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΘΕΙΡΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΕΦΘΕΙΡΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ ΔΥΕΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΑΣ,ΔΕΝΜΕΓΑΛΟΠΙΑΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΠΡΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑΣ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.ΟΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ.
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

dzach είπε...

stefan, αν κοιτάς προς τα μέσα, τα πράγματα μάλλον είναι όπως τα λες.

Αν όμως κοιτάς προς τα έξω, ο κόπος και το φορτίο της (κομματικής/πολιτικής) δουλειάς συνοδευμένα από ειλικρινείς και καθαρές απόψεις, όπως εδώ, έχω την εντύπωση ότι δεν πάει καθόλου χαμένος.

spallantzas είπε...

@xristo
το ίδιο λέμε! καλό πάσχα
@dzach
ευχαριστώ. το αυτόν ισχύει και δι' υμάς! καλή ανάσταση!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω ελπίδες, διότι υπάρχουν πολίτες που βλέπουν τα πράγματα καθαρά σαν κι εσένα, χωρίς παρωπίδες αλλά χωρίς να απέχουν επίσης
Καλό Πάσχα με Υγεία και Καλή Παρέα.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συγχαρητήρια Στέφανε και Ελένη . Κατάφερατε μέσα σε λίγες λέξεις να συμπυκνώσετε αυτό που πραγματικά νοιώθουμε για την κατάσταση στο Πασοκ. Και δεν θα μπορούσατε να το κάνετε καλύτερα. Ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

Στέφανε,
Παρακολουθώ τη συζήτηση για τη Μανωλάδα και βλέπω ότι η έμφαση της συζήτησης είναι στο ΠΑΣΟΚ, στην αγροτική πολιτική και στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Για τη μεταναστευτική πολιτική ποιος θα μιλήσει; Η συζήτηση αγνοεί μια βασική παράμετρο: στη Μανωλάδα οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες είναι παράνομοι. Τόσο η μεταναστευτική πολιτική όσο και τα παράνομα κυκλώματα δημιουργούν συνεχώς παράνομους φτηνούς εργάτες που κρατούν χαμηλά το κόστος παραγωγής και αυξάνουν τα κέρδη των παραγωγών. Στη Μανωλάδα και στην ευρύτερη περιοχή κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία. Πάνω από το 90% της παραγωγής φράουλας της χώρας παράγεται εκεί. Το 60% εξάγεται από μεγαλοαγρότες, έχουν ανοιχτεί νέες αγορές και, όπως και αλλού, το θαύμα της φράουλας χτίζεται πάνω στην υπερεκμετάλλευση. Τα ήξερε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα, καθώς και οι τοπικοί τους παράγοντες και η αστυνομία και οι δήμαρχοι...τα ήξερε η κοινωνία όλη. Ήμουν στην περιοχή πριν από μήνες ήταν όλα ορατά από όλους. Είμαστε συνένοχοι! Και αυτά που λέει ο Καρκαγιάννης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα!
Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έγινε συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε μια απίστευτη φιλαρέσκεια για την πολιτική του. Ποιά πολιτική; Αυτή που εξακολουθεί να κρατά μέχρι σήμερα του μισούς μετανάστες στη χώρα παράνομους και τους άλλους μισούς όμηρους της γραφειοκρατίας; Γιατί μέχρι σήμερα καμμία πολιτική δεν έχει τολμήσει αυτό που τόλμησε ο Θαπατέρο με την άνοδό του στην εξουσία: τη μαζική νομιμοποίηση! Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι ίδιοι οι μετανάστες μπόρεσαν να μιλήσουν για την ουσία της μεταναστευτικής πολιτικής στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις εμπειρίες τους και τότε φάνηκε η σχέση του με την πραγματικότητα.
Πως να διαμορφώσει λοιπόν άλλη πολιτική;

Eimaste oloi metanastes

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
συμφωνώ, η παράμετρος που αναφέρεις πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη. Συμπληρώνει τα όσα έχω γραψει και συζητάμε. έχω μια επιφύλαξη μόνο ως προς τους "μεγαλοαγρότες" !

Ανώνυμος είπε...

@ Stefan
Ασφαλώς είναι κάποιοι μεγαλοαγρότες! Συνάπτουν συμφωνίες για τις εξαγωγές της φράουλας στη Ρωσία, επισκέπτονται την Ισπανία για νέες τεχνικές, καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις κοκ. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών η απασχόληση των μεταναστών είναι κατ' εξοχήν υπόθεση των μεγάλων παραγωγών. Όχι ότι δεν απασχολούν και οι μικροί, αλλά οι μέρες απασχόλησης μεταναστών το χρόνο ανά αγροτική εκμετάλλευση αυξάνονται ραγδαία αυξανομένου του μεγέθους της εκμετάλλευσης. Στη διάθεσή σου περισσότερα στοιχεία αν το θέλεις.
Ένα σοβαρό μπλογκ σαν το δικό σου χρειάζεται και κάποια τεκμηρίωση!
Eimaste oloi metanastes

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
εξαλοκολουθώ να μην είμαι σίγουρος ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση της Μανωλάδας μιλάμε για "μεγαλοαγρότες", κάτι που για μένα θα ίσχυε αν μιλάγαμε για κάποιον που καλλιεργεί 1000 στρέμματα τουλάχιστον.
Εκτός αν μιλάμε για ομάδα παραγωγών, η κάποιον ή κάποιους μεσάζοντες που τους "πατρονάρουν". Οι Ρωσοι π.χ. κάνουν τέτοια πράγματα σε όλες τους τις συναλλαγές στην Ελλάδα.

Πάντως αν έχεις περαιτέρω στοιχεία, θα ήταν χρήσιμα. Σεβόμενος απόλυτα την ανωνυμία σου, μπορείς να τα στείλεις στο email που θα βρεις στο προφιλ μου!

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Η εργατική πρωτομαγιά και η Ιστορία της μας δείχνουν ένα απλό δεδομένο (σχεδόν αυτονόητο) που βρίσκεται πάνω από την φιλολογική συζήτηση για το Κράτος τον Κευνσιανιμό την Αριστερά και τον ρόλο της. Για την ακρίβεια επισκιάζει όλη αυτή την κουβέντα.

Σε ένα τοπίο που κυριαρχεί ο οικονομικός φιλελευθερισμός δημιουργώντας μια πλατφόρμα πάνω στην οποία στήθηκε όλη η ανάπτυξη και ο δυτικός πολιτισμός…

η όποια ανατροπή χρειάζεται να γίνει θα γίνει με την βία ή με το Κράτος

Πράγματι παρατηρώντας τον Χάρτη και αναζητώντας τις διαφορές ανάμεσα στην χώρες, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι, οι διαφορές αυτές οφείλονται στο πόσο οι χώρες και οι κάτοικοι τους έχουν ασπαστεί και λειτουργούν σε συνθήκες καπιταλισμού.

Αυτό κάνει την εξελίξη του πολιτισμού μας, μια γραμμική πορεία από την πρωτόγονη τροφο-συλλεκτική κοινωνία μέχρι ένα μακρινό, μελλοντικό ακόμα, άτεγκτο, και μοναχικό, ατομικό καπιταλισμό.

Στην πορεία αυτή η αριστερά πάντα δημιουργούσε αναχώματα με σκοπό να καταστρέψει ή να σταματήσει την επέλαση του καπιταλιστικού συστήματος.

Παρόλα αυτά ο καπιταλισμός μπορεί να καθυστερεί λίγο αλλά τελικά προχωρεί, και η καθυστέρηση αυτή στρέφεται σε βάρος των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της Αριστεράς που κυβέρνά -της αστικής αριστεράς - είναι η κοινωνική συνοχή και η εξ αυτού συνολική πρόοδος μια χώρας μια κοινωνίας.

Ρόλος ξεκάθαρος και προκαθορισμένος από την Ιστορία αυτής της “αστικής αριστεράς”!

Η όποια ανακατανομή -μέλει ή επιβάλλεται να γίνει- έχει μόνο δυο τρόπους για να γίνει…

Ο ένας είναι το κράτος και ο άλλος είναι η βία.

Καθώς οι κοινωνικοποίηση των κερδών από την ελεύθερη ροή κεφαλαίων εμπορευμάτων και από την δημιουργία νέων ανοικτών αγορών, δεν προχωρά στον νεοφιλελευθερισμό, γιατί δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος και δεν προβλέπεται απο τους θεωρητικούς του να υπαρχει κοινωνικοποίηση κερδών, θα αυξάνει η ένταση και θα αναβαθμίζεται ο ρόλος του κράτους ως εργαλείο ανακατανομής ή αναδιανομής εισοδημάτων.