4 Μαΐ 2008

Αυτόνομη ενεργειακά η Νεμέα...

Η είδηση θα μπορούσε έτσι να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον: " Η Νεμέα και κατ' επέκταση η Πελοπόννησος έλυσε οριστικά το ενεργειακό της πρόβλημα. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν καλύπτουν τις ανάγκες όλης της περιφέρειας" !!! Δυστυχώς η είδηση δεν είναι αυτή.
" Σπάνιο φαινόμενο η φωτιά μεθανίου σε χωράφι της Νεμέας" , γράφουν τα ρεπορτάζ για το απίστευτο γεγονός που συνέβη σε χωράφι της Νεμέας την Παρασκευή το απόγευμα.
Σκέφτηκε κανείς πόσο "σπάνιο φαινόμενο" (δεν) είναι μια γεώτρηση για νερό να φτάνει στα 300 μέτρα βάθος? Δεν μας κάνει εντύπωση ότι για 300 ολόκληρα μέτρα δεν βρίσκουμε σταγόνα νερό και μας κάνει που βρίσκουμε μεθάνιο?
Η ιστορία της Νεμέας ξαναφέρνει πανηγυρικά στην επικαιρότητα δύο καίρια θέματα που πρέπει επιτέλους τα αντιμετωπίσουμε : το νερό και τα σκουπίδια.
Το νερό, γιατί είναι πλέον τραγικό να δίνονται άδειες για γεώτρηση σε περιοχές που δεν βρίσκεις νερό ούτε στα 300 μέτρα, όσο κι αν σήμερα η τεχνολογία επιτρέπει κάτι τέτοιο. Είναι επίσης τραγικό να ψάχνουμε το υπόγειο νερό με τις γεωτρήσεις, όταν σπαταλάμε και αγνοούμε παντελώς τα επιφανειακά ύδατα, που σε περιοχές με ανάγλυφο όπως η περιοχή της Νεμέας θα ήταν πολύ εύκολο - με ένα σύμπλεγμα μικρών φραγμάτων - να τα συλλέξουμε και να τα εκμεταλευτούμε. Και τέτοιες προτάσεις έχουν γίνει εδώ και χρόνια αλλά αγνοούνται συστηματικά.
Και τα σκουπίδια γιατί ειδικοί λένε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φαινόμενο της Νεμέας να οφείλεται στη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών σκουπιδιών στην περιοχή - και ξέρουμε πως υπάρχουν τέτοιες εκεί. Με άλλα λόγια στις χαράδρες της περιοχής που θάπρεπε να συλλέγουμε νερό , πετάμε ανεξέλεγκτα σκουπίδια με αποτέλεσμα σαν αυτό που είδαμε.
Τώρα αν αυτή η είδηση είναι σημαντικότερη για τα μέσα από την ιστορία του δραπέτη, η το σκοπιανό, ή το ξεπούλημα του ΟΤΕ ..., ακόμη και από την ήττα του "κόκκινου Κεν" ... τι να πω? Η πλήρης απογοήτευση.
υ.γ. 'Ενα μήνα τώρα στο eforum.gr προσπαθήσαμε να κουβεντιάσουμε το θέμα του νερού, έχοντας κατά νου ότι το πρόβλημα θα μεγαλώσει ανεξέλεγκτα το προσεχές καλοκαίρι. Το προηγούμενο τριήμερο βρέθηκα στην περιοχή της Ερμινονίδας. Έμεινα έκπληκτος όταν είδα ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες τροφοδοτούνται από βυτιοφόρα με νερό το οποίο είναι τόσο υφάλμυρο, πού όχι απλά δεν πίνεται, αλλά ούτε μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις με αυτό! Το νερό αυτό προέρχεται δυστυχώς από τέτοιες γεωτρήσεις, σαν αυτή που επιχειρήθηκε στη Νεμέα. Και είναι ένα ερώτημα αν αυτοί που έχουν αυτές τις γεωτρήσεις, έχουν και άδεια πώλησης του "νερού" αυτού σε τρίτους.
Δυστυχώς πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, ελάχιστοι φίλοι συμμετείχαν στην συζήτηση μεταφέροντας πληροφορίες για τα προβλήματα της περιοχής τους και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση προτάσεων για το θέμα, που είναι εξόχως πολιτικό! Τελικά φαίνεται πως έχουμε πολύ δρόμο να τρέξουμε μέχρι να ξεφύγουμε από την "πολιτική αφασία" που μα δέρνει και να ασχοληθούμε με προβλήματα που σε λίγο θα είναι προβλήματα επιβίωσης, σημαντικότερα από την ακρίβεια και την ανεργία.

2 σχόλια:

almar είπε...

για να μην κοροιδευομαστε στα 300 μετρα βαθος δεν υπαρχει χωματερη, οπως μας ειπαν διαφοροι ασχετουληδες δημοσιογραφοι, και αυτο που χτυπησε η γεωτρηση ειναι καποια υπογεια σπηλια οπου ηταν μαζεμενο μεθανιο υπο πιεση και γι'αυτο και το μεγαλο υψος που ειχαν οι φλογες, οπως ευκολα καταλαβαινει κανεις για να υπαρχει μεθανιο στα 300 μετρα δυο τινα υπαρχουν σε μεγαλυτερα βαθη , η πετρελαιο η μεγαλυτερες ποσοτητες αεριου, το θεμα ειναι ποιος εχει το κουραγιο για περαιτερω ερευνα:-)

spallantzas είπε...

@alfablue
1. χωματερή φυσικά και δεν υπάρχει στα 300 μέτρα. ούτε πετρέλεαιο και φυσικό αέριο σε πρωτογενή συσσώρευση υπάρχει όμως!
2. δεν ξέρουμε σε ποιό βάθος ήταν η κοιλότητα. δεν σημαίνει ότι επειδή το τρυπάνι κτύπησε 300 μέτρα , από εκεί ήρθε το μεθάνιο.
3. το πρόβλημα των χωματερών είναι ότι αν είναι μη οργανωμένες και ανεξέλεγκτες, σημαίνει ότι δεν έχουν μεμβράνη στεγάνωσης και σύστημα αποστράγγισης και συλλογής αερίων και επομένως τα στραγγίσματα (και μαζι και αέρια) οδηγούνται σε κοιλότητες του εδάφους παρακάτω , παραπέρα κοκ. Από εκεί μπορεί να προέρχεται το πρόβλημα. Λέμε ΜΠΟΡΕΙ. Και οφείλουμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή(ανατολική πελοπόννησος) είναι γνωστή για τεράστιο αριθμό κοιλοτήτων και υπόγειων "ποταμών". Οι βασικές μαρτυρίες που έχουμε γιαυτό είναι το νερό.
Επομένως μην πιστεψει κανεις ότι θα γινουμε ... Τέξας!