26 Μαΐ 2008

Το "αστικό δίπολο" της Αργολίδας ...


Ο Βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης (υπεύθυνος και του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ στο ΠΑΣΟΚ) κατέθεσε συγκεκριμένες τροπολογίες στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο (που το ΠΑΣΟΚ ζητάει να αποσυρθεί!) που αφορούν την Αργολίδα.

Ειδικότερα οι τροπολογίες αφορούν το Οδικό και Σιδηροδρομικό Δίκτυο του Νομού και το "δίπολο Αργους - Ναυπλίου" όπως χαρακτηριστικά λέει.

Πιο συγκεκριμένα για το τελευταίο που μας ενδιαφέρει ο Γιάννης Μανιάτης προβληματίζεται :
" ... Οι δύο μεγάλες πόλεις της Αργολίδας, το Άργος και το Ναύπλιο, με συνολικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, που συνιστούν από χωροταξική και πολεοδομική άποψη ένα πλήρες και αρμονικό αστικό δίπολο ισχυρής οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, βρίσκονται έξω από την τέταρτη κατηγορία, σε αντίθεση με οποιαδήποτε προφανή αναπτυξιακή προσέγγιση. Γίνεται αντιληπτό ότι η αγνόηση των δύο αυτών πόλεων της Αργολίδας τις αφήνει προφανώς έξω και από κάθε εθνικό σχεδιασμό για κίνητρα, επενδύσεις και ειδικές χρηματοδοτήσεις κάθε είδους...."

Γιαυτό προτείνει :
" ... η διατύπωση του κεφαλαίου Β.4. «Λοιποί Εθνικοί Πόλοι» του άρθρου 5«Χωρική οργάνωση των κύριων εθνικών πόλων και αξόνων ανάπτυξης, καθώς και των διεθνών και διαπεριφερειακών εισόδων – πυλών και συνδέσεων της χώρας», να αναδιατυπωθεί ως εξής:
«4. Λοιποί Εθνικοί Πόλοι: Περιλαμβάνονται τα ακόλουθα δυναμικά αστικά κέντρα: Αγρίνιο, Δράμα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Ξάνθη, Σέρρες, Τρίκαλα και δίπολο Άργος - Ναύπλιο. Στους πιο πάνω πόλους, ενισχύεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους (παραγωγικός, πολιτιστικός) και αναβαθμίζεται το αστικό περιβάλλον, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.»..."

Ως εδώ καλά, με την επιφύλαξη της συνολικής θέσης για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που μεταφράζεται (και σωστά ) για το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη απόσυρση του.

Τι εννοεί όμως ο βουλευτής με τον όρο "δίπολο" ? Πόσο "δίπολο" είναι πια δυο πόλεις, όντως σημαντικές και διαφορετικές εδώ και εκατονταετίες, με αυτόνομη ανάπτυξη εδώ και χρόνια, με δικιά τους πολιτιστική κληρονομιά, με ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά που σήμερα η απόσταση μεταξύ τους έχει μηδενιστεί, ο δρόμος μεταξύ τους είναι ο κύριος εμπορικός και των δύο πόλεων, οι επεκτάσεις σχεδίων τους "σπρώχνουν" την μια πόλη προς την άλλη, σχεδιάζονται κοινό πανεπιστήμιο, υπάρχουν κοινά σχολεία, ίσως στο μέλλον σχεδιαστεί και κοινό νοσοκομείο (αντί των δύο που υπολειτουργούν σήμερα και επεκτείνονται χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό), παίρνουν νερό από την ίδια πηγή, στέλνουν τα λύματα τους στον ίδιο βιολογικό καθαρισμό, τα σκουπίδια τους στον ίδιο ΧΥΤΑ, έχουν πολλούς κατοίκους (ίσως πάνω από 30% ) που δουλεύουν στην μια πόλη και ζουν στην άλλη και αντίστροφα?

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά? Γιατί εκτός από την "χωροταξική καταιγίδα" του Σουφλιά, που ορθώς απορρίπτεται, ή τέλος πάντων ορθώς προτείνονται οι εν λόγω προσθήκες, έρχεται και η "αυτοδιοικητική καταιγίδα" Παυλόπουλου με τον Καποδίστρια ΙΙ και εδώ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε δίπολο Αργους - Ναυπλίου, αν θέλουμε να λέμε πως είμαστε προοδευτικοί και προτείνουμε ριζοσπαστικές λύσεις βιώσιμης και πράσινης (σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου) ανάπτυξης.

Ο Καποδίστριας ΙΙ προβλέπει για την Αργολίδα τη δημιουργία μέσω αναγκαστικών συνενώσεων τριών μεγάλων Δήμων , στα όρια των παλιών επαρχιών, δηλαδή έναν Δήμο Αργους με ένα μεγάλο μέρος του κάμπου αλλά και την βόρεια ορεινή Αργολίδα, έναν Δήμο Ναυπλίου μέχρι το Λυγουριό και έναν Δήμο στην Ερμιονίδα. Αυτή η χωροθέτηση υπηρετεί και την λογική του διπόλου Αργους - Ναυπλίου, ενώ ουσιαστικά κατοχυρώνει και την απομόνωση της Ερμιονίδας.

Είναι όμως αυτή η σωστή λύση για την ανάπτυξη της Αργολίδας, η είναι απλά μια ακόμη λύση "επί χάρτου" που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο μικροκομματικά συμφέροντα? Και αν το ΠΑΣΟΚ και ο τοπικός του βουλευτής ενδιαφέρονται όντως για την βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού, δεν πρέπει να πάρουν θέση σε αυτή τη μεθόδευση που πνίγει εκτός των άλλων και τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών, οδηγώντας σε υπερμεγέθεις δήμους χωρίς ισχυρό κοινωνικό ιστό , έρμαια στις ορέξεις των κομματαρχών και των εργολάβων?

Το θέμα είναι μεγάλο, όμως εγώ θέλω να βάλω έναν πρώτο προβληματισμό, που ίσως είναι χρήσιμος και για άλλες περιοχές της Ελλάδας με τέτοια "δίπολα" (άμεσα μου έρχεται στο μυαλό το Κόρινθος - Λουτράκι). Μήπως θάπρεπε, πριν αρχίσουμε να χωρίζουμε και να ενώνουμε, να αλλάξουμε τα κριτήρια με τα οποία θα το κάνουμε και να ορίσουμε αυτά που δίνουν εγγυήσεις για ισόρροπη ανάπτυξη? Τέτοια κριτήρια θα μπορούσαν να είναι :

  • προσπαθούμε να ενοποιήσουμε και ταυτόχρονα να οριοθετήσουμε τον αστικό χώρο. Αυτό για την περιοχή μας θα μπορούσε να σημαίνει ένα Δήμο Αργοναυπλίας, ισχυρό αστικό μητροπολιτικό πόλο (και όχι δίπολο) στο Νομό, με πλούσιο πολιτιστικό και οικονομικό δυναμικό, ικανό να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης πόρων, αποβλήτων και ενέργειας.
  • προσπαθούμε να δώσουμε επιτέλους ανάσα ζωής στον κάμπο, ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα, υπερασπιζόμενοι τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα με βάση την νέα ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει ένας μεγάλος δήμος στον κάμπο και την ορεινή Αργολίδα με όνομα για ιστορικούς λόγους τις Μυκήνες και έδρα στην καρδιά του κάμπου στην Μιδέα!
  • προσπαθούμε να αναδείξουμε τον ιστορικό πόλο της Επιδαύρου με το αρχαίο θέατρο, τον δασικό χώρο (μοναδικό σε όλη την Αργολίδα) που τον περιβάλλει, αλλά και την παραλιακή ζώνη που έχει ανάγκη ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, κύρια δεύτερης παραθεριστικής κατοικίας. Αυτό σημαίνει Δήμος Επιδαύρου.
  • προσπαθούμε να βγάλουμε από την απομόνωση - και την απόλυτη τσιμεντοποίηση που αυτή την οδηγεί - την Ερμιονίδα, δίνοντας της πρόσβαση σε ιστορικούς πόλους της περιοχής της! Αυτό σημαίνει ένας Δήμος Ερμιονίδας, με προτεραιότητα τη οδική σύνδεση του Κρανιδίου με την Επίδαυρο, τον σχεδιασμό εκ νέου όλου του οδικού δικτύου του νέου Δήμου και την ενσωμάτωση επιτέλους της Τροιζηνίας στον νέο Δήμο.
Μπορεί αυτές οι σκέψεις και προτάσεις να φαίνονται εκ πρώτης όψεως πολύ αιρετικές και έξω από τα "ήθη και έθιμα" της περιοχής και τη λογική του "δίπολου" που προαναφέραμε. Είναι όμως κατά τη γνώμη μου ο μοναδικός τρόπος να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη που μας περιμένει , να γίνουμε δηλαδή ένα ακόμη τσιμεντένιο προάστιο της Αθήνας. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία για κάτι καλό κι αν τώρα δεν το κάνουμε , οι επιπτώσεις στο μέλλον της Αργολίδας θα είναι τραγικές και αυτό θα βαρύνει όλους μας ... και τον Γιάννη Μανιάτη.

16 σχόλια:

xristos είπε...

Στέφανε πραγματικά σε βρίσκω σε μεγάλη φόρμα ,συνέχισε έτσι

Γκιωνης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γκιωνης είπε...

. Κάθε φορά που διαβάζω κείμενα σαν αυτό Στέφανε, με πιάνει η ίδια Μελαγχολία. Το ίδιο, και όταν συχνά διαβάζω αντίστοιχα και σε ιστολόγια άλλων.

. Η επωδός είναι η ίδια :

- Τί γίνεται και χάνεται η κοινή Λογική όλο και περισσότερο ;

- Τί θα μπορέσει να ξανακάνει Κ ο ι ν ω ν ί α αυτό το μπερδεμένο κουβάρι αυταπάτης, εγωισμού και ιδιώτευσης ( idiot ) ;

. . . και βασιλόπουλα όπως εκείνο στο "παραμύθι χωρίς όνομα" τής Π. Δέλτα, μάλλον δεν υπάρχουν πιά . . .

spallantzas είπε...

@Γκιώνη
φίλε μου , η κοινωνία πάντοτε αντιδρά ...αργά ή γρήγορα... κι αν δεν αντιδράσει η κοινωνία , αντιδρά η φύση ... αργά ή γρήγορα...
η δική μας μελαγχολία εγκειται στο γεγονός ότι ίσως να μην είμαστε εκεί ... δυστυχώς ή ευτυχώς!
νασαι καλά!
υ.γ. εξαιρετικές οι φωτογραφίες στο blog σου!

Ανώνυμος είπε...

Ο κάμπος αποτελεί την φυσική συνέχεια και αναπόσπαστο κομμάτι των δύο πόλεων οποιαδήποτε αυτοδιοικητική Λωρίδα της Γάζας λειτουργήσειεν οψει Καποδίστρια 2 θα είναι μια χτυπητή ανορθογραφία.
Ας πάψουμε να τον βλέπουμε σαν το φυσικό ντεκόρ των δύο αστικων κέντρων κι ας καταλάβουμε οτι αποτελεί μερος των πόλεων αυτών.

spallantzas είπε...

@ανώνυμος
το λάθος που κάνεις κατ' αρχήν είναι ότι βλέπεις ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ ...με αυτό δεδομένο καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να σχολιάσω το θέμα του κάμπου. Παρόλα αυτά θα πω πως δεν καταλαβαίνω γιατί εγώ με την πρόταση μου βλέπω τον κάμπο ως "ντεκορ" και δεν τον βλέπουν αυτοί που "καλλιεργούν" μεζονέτες! Για πες μου τι κέρδισαν τα Λευκάκια ως "φυσική συνέχεια" του Ναυπλίου? Η τι θα κερδίσουν οι Λίμνες ως μελλοντική "φυσική συνέχεια" του Αργους?

Ανώνυμος είπε...

Δεν με εκπλήσειαυτή σου η λογική, δείχνει αγνοια της ΄΄εκτός των τειχών΄΄ κατάστασης. πήγαινε μιά βόλτα στις Λίμνες η στην Προσύμνη και εκεί θα απαντήσουν στο ρητορικό σου ερώτημα με το τι έχασαν εντασόμενοι σε εναν κατ΄εξοχήν προβληματικό Δήμο όπως αυτόν των Μυκηνών.
Εκτός πιά αν θες να μας πεισεις οτι η λειτουργία τέτοιων Δήμων πέρασε τις εξετάσεις με επιτυχία δεκα χρόνια μετά την εφαρμογή του Καποδίστρια1.

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
τα όσα λες περί λιμνών ενισχύουν παρά αποδυναμώνουν τη λογική μου. Γιατί Ο Δήμος Μυκηνών να είναι προβληματικός? Και γιατί ο νέος Δήμος Αργους δεν θα είναι? Εκτός αν προτιμάς έναν νέο προβληματικό Δήμο Λιμνών!
Εγω δεν είπα ποτέ ότι ο Καποδίστριας Ι πέτυχε, όπως είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ούτε ο ΙΙ θα πετύχει. Εγω είπα απλά ότι στην Αργοναυπλία δεν υπάρχουν πια δυο πόλεις που λειτουργούν αυτόνομα. Υπαρχει ένας ενιαίος αστικός ιστός. Από εκεί ξεκίνησα και σε αυτό μένω. Και θεωρώ ότι αν δεν ξεπεράσουμε αυτη τη λάθος αντιληψη, ότι και να σχεδιάσουμε για την υπόλοιπη Αργολίδα, μπορούμε να έχουμε από τώρα βέβαιη την αποτυχία, η οποία κύρια θα πλήξει την περιφέρεια.

Ανώνυμος είπε...

Εγινε απόλυτα κατανοητή η πρόταση σου και σε μένα καί στους επισκέπτες του blog φαντάζομαι. Διαχωρισμός της ευρύτερης περιοχής της Αργοναυπλίας σε αστικό και αγροτικό πληθυσμό. Με ενα αστικό Δήμο που περισότερο θα οξύνει παρά θα αμβλύνει τις τοπικές διαφορες και ένα αγροτικό ανυπόληπτο Δήμο ερμαιο της ρουσφετολογικής πρακτικής των κατα τόπους κομματαρχών με ενα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό περιορισμένο στη γωνία ιδιωτεύοντας μιά και το κατεστημάνο θα έχει ολους τους ρόλους και τα θεσμικά όπλα στα χέρια του .Και η κατάσταση της Διανυκτερευσης στον κάμπο του πιο αξιόλογου και δυναμικού κομματιου του πληθυσμού του θα συνεχίζεται χωρίς καμμιά δυνατότητα παρέμβασης στα πράγματα και συ θα συναχίζεις τα χαριτωμένα σου ευφυολογήματα περί καλλιέργειας μεζονετών που μόνο το χαμόγελο της πικρης θυμιδείας θα προκαλούν.

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
το εξαιρετικό χάρισμα "άλλα να διαβάζεις και άλλα να καταλαβαίνεις" δυστυχώς δεν το έχω αναπτυγμένο όπως εσύ (ξέρω και εγώ να ειρωνεύομαι όπως κατάλαβες!)
Σοβαρά τώρα. Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω που διαφωνείς? Στο να έχουμε αντί για έναν "αστικό δήμο" δύο? Τι προτείνεις ρε αδερφέ? Τι να γίνει ο κάμπος? Δημοτικό διαμέρισμα του Αργους? Του Ναυπλίου?
Να σε ρωτήσω κάτι άλλο! Σήμερα ποιος διαχειρίζεται τα νερά στην Αργολίδα? Ο Συνδεσμος , δηλαδή οι Δήμοι. Πότε θα έχει καλύτερη τύχη ένας Δήμος του κάμπου? όταν θα είναι διαμέρισμα του άργους ή του ναυπλίου? ή όταν θα είναι ισχυρός και αυτόνομος και ισότιμος με τους άλλους? Και δεν εννοώ (το έχω πει χιλιάδες φορές) ούτε ένας δήμος του Καποδίστρια Ι του ΠΑΣΟΚ ,ούτε ένας Δήμος του Καποδίστρια ΙΙ της ΝΔ.
Και για να κατανοήσεις τη γενική μου θέση γιατί έχεις πιαστεί από ένα θέμα , το οποίο απομονώνεις και διαστρεβλώνεις, θα σου πρότεινα να διάβαζες και αυτό, για να δεις τις προϋποθέσεις για τι αλλαγές στην ΤΑ μιλάμε.

Ανώνυμος είπε...

Σου έθεσα κάποια ελάχιστα από τα θέματα που μπορούν να απασχολούν τις εκτός αστικών κέντρων περιοχές και αντί ουσιαστικής απάντησης εισέρραξα διαπιστώσεις περί χαρισμάτων αν τελικά δεν γνωρίζεις την κατάσταση δεν ειναικακό αλλά με ευφυολογήματα και χαριτωμένες κοντρίτσες δεν γινεται τιποτα η ταμπακιέρα πάντως ειναι εκεί και αργά η γρήγορα θα αναγκαστούμε όλοι να μιλήσουμε γι αυτην και τότε θα αξιολογηθούμε ανάλογα
Γειά χαρά

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
Γιάννη μου
για δες τα σχόλια σου....έχεις πουθενά ερωτηματικά? Αντίθετα δες τις απαντήσεις μου να δεις πόσα ερωτήματα σου θέτω. απάντησες σε κανένα? όχι!
από εκεί και πέρα το ποιος χρησιμοποίησε τους χαρακτηρισμούς, ας τα καταμετρήσουμε:
ΕΣΥ
1."χτυπητή ανορθογραφία"
2. " ας πάψουμε..."
3. " η λογική σου δείχνει άγνοια"
4. " το ρητορικό σου ερώτημα"
5. " θες να μας πείσεις"
6. " τα χαριτωμένα σου ευφυολογήματα"
7." χαμόγελο της πικρης θυμιδείας θα προκαλούν."
8. " αν τελικά δεν γνωρίζεις την κατάσταση δεν ειναι κακό"
9. " ευφυολογήματα και χαριτωμένες κοντρίτσες"

ΕΓΩ
1. "το εξαιρετικό χάρισμα "άλλα να διαβάζεις και άλλα να καταλαβαίνεις" δυστυχώς δεν το έχω αναπτυγμένο όπως εσύ (ξέρω και εγώ να ειρωνεύομαι όπως κατάλαβες!)" δηλαδή ειρωνικό σχόλιο με αιτιολόγηση ότι δεν το υιοθετώ και δεν το συνηθίζω!!!

Τώρα το ποιος προσπαθεί για διάλογο, σεβόμενος την διαφορετική άποψη και θέτοντας ερωτήματα και ποιος απλά ερμηνεύει κατά πως τον βολεύει και ειρωνεύεται, ας το κρίνουν οι υπόλοιποι.

Χρήσιμες είναι αυτές οι αντιπαραθέσεις αρκεί να συνοδεύονται από θέσεις. Και από σένα Γιάννη μου , σε τέσσερα σχόλια εισέπραξα εννιά προσωπικές (και εν μέρει προσβλητικές) κριτικές και καμιά θέση!!!

ΘΑ θέσω όμως ένα τελευταίο ερώτημα. Σου ζήτησα στο προηγούμενο σχόλιο να διαβάσεις ένα προγενέστερο κείμενο. Το έκανες? Κι αν ναί πες μου! Συμφωνείς ή διαφωνείς?

Γεια σου και σένα!!!

Ανώνυμος είπε...

Με αναγκάζεις να κάνω το τελευταίο μου σχόλιο που περικλείει κάποια συμπεράσματα και διαπιστώσεις.
Το αρθρο που με παρέπαμψες φυσικά και το διάβασα κι αυτό το ξέρεις.
Η αποδελτίωση που χρησιμοποιείς καλή είναιγια την δημιουργία εντυπώσεων οχι ομως για την εξαγωγη ουσιαστικών συμπερασμάτων.
Η θέση μου οτιστην Αργοναυπλία δεν υπάρχει χώρος και λόγος για την ύπαρξη αγροτικού Δήμου έγινε κατανοητή απο κάποιο κόσμο του κάμπου κυρίως που με ενδιαφέρον παρακολούθησε την αντιπαράθεσή μας.Τήν τεκμιρίωση θα την βρείς σε προηγούμενο σχόλιό μου.
Απέναντι σ΄αυτόν τον κόσμο αλλά και σε σένα οφείλω κλείνοντας αυτο το διάλογο να σ΄ευχαριστήσω που υπάρχεις σαν χώρος διαλόγου και ζύμωσεις απόψεων και ιδεών.
Να είσαι καλά και ευκαιρίες γιά να ξανατσακωθούμε θα μας δοθούν κάμποσες.
ΥΓ. Γιά τους επισκέπτες τού blog το ανώνυμος χρησιμοποιήθηκε γιά λόγους πρακτικούς επειδή δεν έχω κωδικό πρόσβασης στο google το όνομά μου είναι Γιάννης Δαρλάσης

spallantzas είπε...

@ Γιάννη Δαρλάση
Σε ευχαριστώκαι σενα για τη συζήτηση. Δεν είναι απαραίτητα τσακωμός ο κάθε διάλογος. Έχεις μια άποψη - που τώρα έγινε καθαρή - ότι δεν χωράει αγροτικός δήμος στον κάμπο της Αργολίδας. Σεβαστή! Έχω διαφορετική, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί το αγροτικό στοιχείο του κάμπου, με όποιες μεταρρυθμίσεις επιτάσει η σημερινή εποχή μέσα από ένα ισχυρό αγροτικό δήμο.
Το μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.

Ανώνυμος είπε...

Αδερφέ, στην αντιπολίτευση όμορφα τα λέει ο κος Μανιάτης αλλά φυσικά μόνο τη μισή αλήθεια... Μα καλά επί των ημερών του που ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου μεταφορών τί έκανε για το σιδηρόδρομο στην Αργολίδα... Έβγαλαν τις παλιές γραμμές και έβαλαν τις ίδιες... Αλλά και το μεγάλο έργο της ζεύξης Ρίου - Αντιρίου... Πού είναι η σιδηροδρομική γραμμή προαστιακού που θα μπορούσε να μπεί στη μέση που θα ένωνε Πελοπόννησο με δυτική Ελλάδα και Ήπειρο... Καλά δεν έχεις καταλάβει οτι προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεταφορικών εταιρειών για υψηλά κέρδη στις μεταφορές οι κυβερνήσεις οδηγούν το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα στο θάνατο? Και όχι τίποτε άλλο αλλά στις μεταφορικές εταιρείες ΑΕ είναι μέτοχοι πολλοί και γνωστοί πολιτικοί...

spallantzas είπε...

@ανώνυμο
Συμφωνούμε απολύτως.