6 Μαΐ 2008

Θα αφήσουμε να ζήσουμε και εδώ τον εφιάλτη της καταστροφής?


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


Πολλοί βάζουν στοιχήματα πλέον ότι η δασική περιοχή της Αργολιδοκορινθίας που ξεκινά από το Σοφικό και καταλήγει στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, θα γίνει φέτος το καλοκαίρι το "νέο θέατρο" της ολικής καταστροφής στην Πελοπόννησο. Η ανομβρία του χειμώνα αλλά και η πλήρης αμέλεια των αρχών να λάβουν έστω και τα στοιχειώδη μέτρα, μεγαλώνουν τους φόβους για μια τέτοια θλιβερή εξέλιξη.

Μπορεί η περιοχή να μη δέχεται στο σύνολο της "οικιστική πίεση",αν και αυτό είναι δυστυχώς κάτι που ανατρέπεται από την μια μέρα στην άλλη, η πυκνότητα όμως του δάσους προδικάζει ότι και μια μικρή εστία φωτιάς - που μπορεί εύκολα να προέλθει και από μια ανεξέλεγκτη χωματερή , και τέτοιες υπάρχουν στην περιοχή - μπορεί να φέρει τον όλεθρο.

Πρόσφατα ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι "ο σχεδιασμός είναι έτοιμος, πολύ καλύτερος από πέρυσι και όλα βαίνουν καλώς". Λειτουργεί δε και το νέο πληροφοριακό σύστημα της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο λέει " θα αυξήσει το βαθμό ετοιμότητας και αντίδρασης".

Τρίχες !!!

Εγώ θα σας πω - και το ξέρω από πρώτο χέρι - ότι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου υπάρχει το ίδιο σύγχρονο και πανάκριβο σύστημα πυρόσβεσης με αυτό της Αρχαίας Ολυμπίας, δεν έχει ληφθεί καμιά απολύτως μέριμνα! Παρόλο το περσινό "κάζο" στην Ολυμπία, κανείς δεν μερίμνησε να δοκιμάσει μέχρι τώρα το σύστημα της Επιδαύρου, αν στοιχειωδώς λειτουργεί.

Παρότι και οι τοπικές αρχές και οι πολίτες , και διάφοροι "ειδικοί" έχουν προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερος, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί! Μάλιστα πρόσφατα έγινε και συγκεκριμένη πρόταση για την στοιχειώδη εκπαίδευση των 150 και πλέον ατόμων (φυλάκων και εργατών) που βρίσκονται σε καθημερινή βάση στον αρχαιολογικό χώρο από την πυροσβεστική στην (έστω και επικουρική και εθελοντική) χρήση του συστήματος πυρόσβεσης. Η αντίδραση των υπευθύνων της πυροσβεστικής ήταν τραγική : "αυτά θα κάνουμε τώρα?" !!! Οι δε ανώτεροι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού χώρου οχυρώθηκαν πίσω από ένα έγγραφο που έστειλαν σε 15 (αν)αρμοδίους καρεκλοκένταυρους και τώρα θεωρούν πως έχουν τη συνείδηση τους ήσυχη!

Πολύ φοβάμαι πως αν δεν παρέμβουν οι πολίτες άμεσα (σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση) και πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας και αυτό το καλοκαίρι. Ας κάνουμε κάτι όσο είναι νωρίς ακόμη!


Update 18.30 : ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν ήδη. Τέτοιοι είναι οι πολίτες στο Μαντούδι. Δημιούργησαν μια εκπληκτική βάση δεδομένων εδώ. Αξίζει να τη μελετήσουμε. Αξίζει πολλά μπράβο!!

7 σχόλια:

Oneiros είπε...

Εδώ και μήνες, σκεφτόμουν να προτείνω μιά νέα διαμαρτυρία σε κεντρικές πλατείες, αυτή τη φορά πριν να καεί η υπόλοιπη μισή Ελλάδα' κι όχι βουβά αλλά με αιτήματα απέναντι στην κυβέρνηση για την αποτελεσματική προστασία των δασών που μας απέμειναν. Δυστυχώς, η proactive δράση δεν ταιριάζει στην ψυχολογία του Έλληνα, γι' αυτό και είμαι πολύ ανήσυχος για το τι μέλλει γενέσθαι το φετινό καλοκαίρι.

dzach είπε...

Ίσως, αντί για κρίσεις για τη φύση του Έλληνα και οργανώσεις διαμαρτυριών, να έπρεπε να οργανώνουμε και να επανδρώνουμε δασικά παρατηρητήρια.

Το "εγώ σας τα λεγα" δεν φάνηκε χρήσιμο ποτέ σε κανέναν, από την εποχή της Κασσάνδρας της Τροίας ακόμα. Όσοι ανησυχούν, μπορούν να απευθυνθούν σε γνωστές οικολογικές και άλλες εθελοντικές οργανώσεις και να βοηθήσουν πρακτικά, ησυχάζοντας έτσι τουλάχιστον τη συνείδησή τους.

Ένα μέρος της περιοχής κάηκε πέρυσι, όπως φαίνεται σε αυτόν το χάρτη του Τήλαφου.

spallantzas είπε...

@oneiros
και εγώ θεωρώ ότι μια διαμαρτυρία πριν (όσο ίσως και μετά) δεν διαφέρει σε αποτελεσματικότητα από το "εγγραφο" του αρμοδίου στους προϊσταμένους του. Είναι ακριβώς αυτό το "εγω σας ταλεγα" που δεν εξυπηρετεί τίποτα παρά μόνο σκοπιμότητες , μικροπολιτικές και "φτωχές συνειδήσεις"
@dzach
θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου (και ευχαριστώ για τον χάρτη), αλλά που και ποιος ασχολείται και οργανωνεται με το συγκεκριμένο δάσος? Έχουμε περισσότερες πληροφορίες? Κι όταν απευθύνεσαι στην πυροσβεστική και σου λεει "δεν χρειάζεται τίποτα. όλα είναι υπό έλεγχο" και σε αγνοεί , τι γίνεται μετά? Καλές οι εθελοντικές οργανώσεις και η διάθεση των πολιτών, αλλά χωρίς οργάνωση και εκπαίδευση. πάλι λίγα πράγματα θα προλάβουμε, φοβάμαι

dzach είπε...

Κάποιος μου έλεγε για οργάνωση πυροφυλακής στην Κορινθία ή Αρκαδία, δεν θυμάμαι καλά. Θα το ψάξω και θα επανέλθω.

Εν τω μεταξύ η WWF (υπεύθ. εθελοντών: Ηλίας Τζηρίτης, με βοήθησε και με υλικό για τον Τηλαφο), νομίζω ότι έχει ομάδες που είναι πολύ ενεργές και θα μπορούσαν ίσως να δώσουν χρήσιμες συμβουλές για το τι χρειάζεται να γίνει και πότε, αν υπάρχει κάτι οργανωμένο τοπικά, εκπαίδευση, να βοηθήσουν και στο συντονισμό με την πυροσβεστική ίσως, κλπ.

Μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης (κάνουν και εκπαίδευση) είναι η σελίδα του Ε.ΔΑΣ.Α που ασχολείται με τη δασική προστασία της Αττικής εδώ και 21 χρόνια και φαίνεται έχουν μεγάλη εμπειρία (σκέφτομαι να πάω κι εγώ ένα βράδυ για σκοπιά στην Πάρνηθα :-) ).

spallantzas είπε...

@dzach
ευχαριστώ για τις πληροφορίες. ας πούμε πως το ποστ αυτό ήταν μια έμμεση δημόσια προσκληση σε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει :-)

sikam είπε...

Στήν Αργολίδα εχουμε ενα δάσος 6.000 στρεμμάτων το δάσος της Κορακιάς.επισκεφθείτε το httop://sikam.wordpress.com να δείτε σχετικά

dzach είπε...

Επανέρχομαι αφού το έψαξα για να πω ότι η ομάδα που έλεγα παραπάνω ήταν για την Ηλεία, κι όχι για την Κορινθία.

Δυο ακόμα σύνδεσμοι σχετικοί, με το θέμα: Η σελίδα του δήμου Κηρέως για την εθελοντική δασοπροστασία που βρήκα στο Οικολόγιο.