2 Ιουν 2008

Αντίστροφη Μέτρηση...

Ένα ενδιαφέρον αλλά και περίεργο κείμενο - παρέμβαση "για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις" υπήρχε χθες στο Βήμα της Κυριακής. Περίεργο όχι ως προς το περιεχόμενο του (με αρκετά επιμέρους σημεία του οποίου, αλλά όχι όλα, τολμώ να πω πως συμφωνώ απόλυτα) αλλά ως προς το πως παρουσιάζεται και ποιοι το υπογράφουν. Και εξηγούμαι :

  1. Το κείμενο χαρακτηρίζεται απόλυτα πολιτικό, αναφέρεται δε κυρίως στις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και θέτει τους βασικούς άξονες μιας άλλης πολιτικής ανάπτυξης με καθαρά οικονομικούς όρους. Εδώ να σημειώσω ότι δεν υπάρχει ούτε μισή αναφορά στην "πράσινη" ανάπτυξη. Η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται "αυτόματος πιλότος" (για πρώτη φορά νομίζω από το 2004). Είναι εμφανές από το ύφος του κειμένου ότι μιλάμε για απόψεις εκσυγχρονιστών της κυβέρνησης Σημίτη.
  2. Το τελευταίο ενισχύεται και διαβάζοντας τη λίστα αυτών που υπογράφουν το κείμενο. Με τη σειρά είναι οι Ζαννιάς Γιώργος - Ζορμπά Μυρσίνη - Ιωακειμίδης Παναγιώτης, - Ιωαννίδης Σταύρος - Καλογήρου Γιάννης - Κοντογιαννόπουλος Βασίλης - Κουκιάδης Γιάννης - Λιαρόπουλος Λυκούργος - Μπίστης Νίκος - Πασχαλίδης Γιώργος - Πολεμαρχάκις Ηρακλής - Στουρνάρας Γιάννης - Τσακλόγλου Πάνος - Τσούκας Χαρίδημος - Χριστοδουλάκης Νίκος. Σχεδόν όλοι τους προβεβλημένα στελέχη του εκσυγχρονισμού.
  3. Το κείμενο δείχνει να έχει τη μορφή μανιφέστου, "ρεύματος ιδεών", συλλογικής παρέμβασης, χωρίς όμως να γίνεται ακριβώς σαφές, τι από όλα ισχύει. Είναι δε περίεργο γιατί ένα τέτοιο κείμενο δεν εμφανίστηκε συλλογικά όπως τώρα πριν τρεις μήνες στο συνέδριο, όταν και θα ήταν απόλυτα θεμιτό, αλλά τώρα που υποτίθεται ότι έχουμε εγκρίνει σαν κόμμα πολιτικές θέσεις και κυβερνητικό πρόγραμμα. Εκείνο που είναι απολύτως σαφές είναι ότι σε ένα κείμενο - παρέμβαση στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η λέξη ΠΑΣΟΚ , παρότι υπάρχουν αναφορές στην προηγούμενη διακυβέρνηση του.
  4. Το πιο περίεργο όμως αυτού του κειμένου είναι μια αναφορά στο "γερμανικό μοντέλο" και συγκεκριμένα αναφέρεται επί λέξη :
" Πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις ή συντεχνιακές οχυρώσεις και χωρίς την απατηλή νοσταλγία του κρατισμού, χρειάζεται να απαντήσουμε θετικά στις προκλήσεις διαμορφώνοντας μια νέα κοινωνική συμφωνία με την απαραίτητη πολιτική αξιοπιστία. Μια συμφωνία η οποία θα περιέχει δεσμευτικούς στόχους για περισσότερες επιχειρηματικές και δημόσιες επενδύσεις, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της Παιδείας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και του ανταγωνισμού, περισσότερη και καλύτερα αμειβόμενη απασχόληση, δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Οχι μόνο να δημιουργεί ευκαιρίες ευημερίας αλλά και να οργανώνει τις δυνατότητες συμμετοχής σε αυτήν των πιο αδύναμων. Η παραγωγική συμφωνία που επιτεύχθηκε με πολύ κόπο στη Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στα συνδικάτα και οδήγησε σε μια στιβαρή οικονομική ανάπτυξη με νέες επενδύσεις, περισσότερη απασχόληση και υψηλότερες αμοιβές αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα. "
Είναι ολοφάνερο ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ως υποστηριχτές της ιδέας του "μεγάλου συνασπισμού". Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ποια εφημερίδα τους φιλοξενεί. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι όλοι αυτοί - αν και υπήρξαν υποστηριχτές τόσο του ΓΑΠ όσο και (πρωτίστως ) του ΒΒ στην εσωκομματική διαμάχη, τώρα συντάσσονται πίσω από αυτή την πρόταση που είναι καθαρά "πρόταση Σημίτη". Είναι τέλος πλέον ηλίου φαεινότερον ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιζητούν την επάνοδο στην εξουσία με κάθε μέσο. Ακόμα και συμμαχώντας με την ΝΔ! Και όλα αυτά τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ελπίζει (έτσι τουλάχιστον λέει) ότι θα πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις μέχρι το φθινόπωρο.


Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι αποφάσισαν να πατήσουν το κουμπί της αντίστροφης μέτρησης για πολλά και πολλούς. Και η λήξη του χρόνου δεν θα είναι οι ευρωεκλογές, όπως πολλοί πιστεύουν. Ο χρόνος που κατά τη γνώμη μου είχε σταματήσει στο 2004, άρχισε πάλι να τρέχει. Το καλό δείχνει να είναι ότι τώρα τρέχει ξεκάθαρα σε βάρος κάθε λογής "κατεστημένου".

6 σχόλια:

Mike είπε...

"Το κακό είναι ότι τώρα τρέχει ξεκάθαρα σε βάρος των προοδευτικών πολιτών."
Σε βάρος τους; Οι πολιτικές με τις οποίες εν μέρει έστω, συμφωνείς;
Δεν διάβασα όλο το κείμενο και τώρα που το αναφέρεις θα το κάνω, αλλά για μένα κάθε πρόταση που στρέφεται ενάντια στις κομματικές περιχαρακώσεις, τις συντεχνιακές οχυρώσεις και τη νοσταλγία του κρατισμού με έλκει. Να σημειώσω ότι το επίσημο ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα που μιλάμε, μέχρι το λαιμό πνιγμένο σε αυτά ακριβώς;

leon είπε...

Συμφωνώ με τον φίλο mike και αναρωτιέμαι κι εγώ τι άραγε σημαίνει η έννοια "προοδευτικός πολίτης" σήμερα.
Πέρα από αυτό όμως, με σκεπτικισμό αντιμετωπίζω το γεγονός ότι η μόνη ορατή, χειροπιαστή και ρεαλιστική πολιτική πρόταση, προέρχεται από τον κύκλο Σημίτη.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ ματαιοπονούν ψάχνοντας στις παρυφές της παραδοσιακής αριστεράς για "αριστερή" πρόταση εξουσίας...
Η χώρα δεν ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονιστικό κύκλο της είτε μας αρέσει, είτε όχι...

spallantzas είπε...

@Mike και @leon
έχετε δίκιο. δεν ήταν έυστοχη η τελευταία φράση. Γιαυτό τη διόρθωσα και νομίζω πως τώρα είναι πιο σωστή. ευχαριστώ για την παρατήρηση.Κατα τα λοιπά συμφωνώ μαζί σας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στέφανε, την τοπική παροιμία που λέει "Σαρής, Μακρής και Μπελεγρής, απατεώνες τους και οι τρεις" φαντάζομαι ότι την ξέρεις. Ένα το κρατούμενο.
Ο Χριστούλης είπε ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλλέτω... αν ήθελε να πει "ας πάρει πρώτη την πέτρα η παλιά πουτάνα και να την ρίξει, θα το έλεγε". Δεύτερο κρατούμενο.
Τρίτο: Επειδή μου έχει αυξηθεί η μυωπία και ίσως κάνω λάθος το όνομα Παπανδρέου, νομίζω, πως ήταν εντελώς εξαφανισμένο από το φύλλο της Κυριακής...
Τέταρτο: Οι κύριοι αυτοί που ευαγγελίζονται δομικές κλπ. αλλαγές μήπως ήταν για 8 χρόνια συμμέτοχοι σε μια παντοδύναμη εξουσία;
Πέμπτο: Κάτι τέτοια γράφουνε, μας ανεβάζουν την πίεση ... Γέμισαν μια ολόκληρη σελίδα, αλλά δεν κατάλαβα έστω και μία συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να προτείνουν.
Κατά τα άλλα ήταν μια "πρόταση" πέρα από "κόμματα και συντεχνίες", ήταν ο πόνος της ηγετικής παρέας του εκσυγχρονισμού... (βέβαια έλειπαν οι αλησμόνητοι Πανταγιάς και Τσουκάτος)...

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο, αναρωτιέμαι τι "είδους" και ποιού "βαθμού", "διαστροφή", η πολιτική "νεκροφιλία" θα μπορούσε να συγκεντρώσει τόσες "υπογραφές" κάτω από ένα κείμενο που ευαγγελίζεται την ανάγκη πολιτικών μεταρρυθμίσεων ενώ απλώς αποκαλύπτει με αναιδή "υπερηφάνεια" τους λόγους αποτυχίας της Σημιτικής κυβερνητικής αλαζονείας που οδήγησε το ΠAΣOK και την κοινωνία στην χειρότερη κατάσταση από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Mε αφορμή πολιτικά κοινότυπες "αναλύσεις" της κατάστασης, φαίνεται ότι ο σκληρός πυρήνας και κάποιοι περιφερειακοί αδιόρθωτοι "άχρωμοι" παράγοντες που συμμετείχαν, οργάνωσαν ή χειροκρότησαν την αποτύπωση των πολιτικών στόχων και διεκδικήσεων σε λογιστικές αράδες στη διάρκεια μιας παντοδύναμης οκταετίας, επανέρχονται, προβάλλοντας με θράσος τις "λύσεις" που θυμίζουν (και είναι) αντιγραφές συστάσεων κάποιου είδους "διεθνούς νομισματικού ταμείου"..., ενός απομηχανής θεού που δεν θέλει ..."νεοφιλελεύθερες" λύσεις, αλλά θέλει οικονομία της "αγοράς", "παραγωγικότητα", "ανταγωνιστικότητα", "ξένες επενδύσεις", και ταυτόχρονα κάνει απροσδιόριστες αναφορές στη "διαρκή κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων", την "έγκαιρη εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών πολιτικών", τον "εκσυγχρονισμό της διοίκησης", τη "σοβαρή και ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας", την "επιχειρηματικότητα του ανταγωνισμού" για την αύξηση της απασχόλησης και της αμοιβής της...
Tην "κριτική" τους στην τρέχουσα κατάσταση την βασίζουν στις ...επισημάνσεις του διοικητή της KΕT και άλλων διεθνών οργανισμών αλλά θα μπορούσαν καλύτερα να ρωτήσουν την γενιά των μερικών εκατοντάδων ευρώ, τους συνταξιούχους της πείνας και τους σπουδαστές της αβέβαιης προοπτικής.

Θεωρούν "λύση" την αύξηση της παραγωγικότητας και δεν μιλούν πραγματικά για τη σχέση της με το περιβάλλον.
Θεωρούν "λύση" την αύξηση της παραγωγικότητας και ... καταγγέλλουν τον "καταναλωτισμό" (...στον οποίο βασίζεται φυσικά το σύστημα που προτείνουν)
Αναφέρονται στο πρόβλημα της τιμής των καυσίμων και δεν λεν κουβέντα για τον ρόλο της "οικονομίας" που οραματίζονται, στην διαμόρφωση της "φούσκας" αυτών των τιμών.
Θέλουν "ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στον διεθνή καταμερισμό της παγκοσμιοποίησης" (!!!)

Tι ζητάν ακριβώς;
Αφού αναφερθούν σε μια οργάνωση της κοινωνίας με άξονα τη γνώση (ποιά γνώση;;), τη συνδέουν με την "επιχειρηματικότητα" και τις "επενδύσεις" στις οποίες μάλιστα η Ελλάδα πρέπει μάλιστα να πιστέψει!!! Αυτός ο "στόχος" είναι γιαυτούς "μεταρρυθμίσεις"....

Γιατί, αν αυτό που εννοούν ως αναγκαίες αλλαγές, είναι να προστατέψουμε το περιβάλλον όσο το προστατέψαμε με τους Kουρουπητούς και τις χωματερές, όταν κάποιοι από αυτούς είχαν την ευθύνη, αν εννοούν να δημιουργήσουν ένα μη γραφειοκρατικό διοικητικό σύστημα όσο αυτό που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης σήμερα όσο και κατά τη διάρκεια του δικού τους χθες, αν σε σχέση με τους υποτελείς στην κομματική εύνοια ξεχνούν ή συναγελάζονται τους παλιούς και σύγχρονους "Tσουκάτους", αν προτείνουν να "λύσουν" τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και ανασφάλειας των πολιτών, με την μέθοδο που αποξένωσε, η διακυβέρνηση που υπηρέτησαν, την Πολιτεία και τους θεσμούς της από τον ΠOΛΙτη...

...ας το αφήσουν καλύτερα,
η "σοφία" τους αρκετά χρήσιμα εργαλεία στον συντηρητισμό και την επάνοδο στην διακυβέρνηση και τις αξίες της δεξιάς παραχώρησε...

Tο συγκρότημα μπορεί να τους χρειάζεται, οι ΠOΛΙτεΣ σίγουρα όχι.

spallantzas είπε...

εγω εξέφρασα κάποιες "ευγενικές" απορίες. Ο ΠΟΛΙΣ ήρθε και ξεσκόνισε το κείμενο και αυτούς που το υπογράφουν.
Θα συμφωνήσω μαζί του. αυτό είναι που παραξένεψε έως ενόχλησε και εμένα. Ξαναδιάβασα μετά από πολύ καιρό την "εκσυγχρονιστική γλώσσα" που είχα να την δω έτσι συγκροτημένη από το 2004. Και εμπλουτισμένη με κάποιες απόψεις καινούργιες αλλά πιστές στην ίδια φιλοσοφία της οκταετίας Σημίτη. Εξακολουθώ να λεω ότι θα μπορουσα να συμφωνήσω με τα περισσότερα από αυτά, εφόσον όμως είχαν το περιεχόμενο που εγώ ως πολίτης θέλω. εννούν όμως αυτά οι κύριοι που υπογράφουν? Δεν φαίνεται πουθενά! Και φυσικά αν αυτη τη στάση τη συνδιάσουμε και με άλλα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως την επανεμφάνιση του Βενιζέλου αλλά και του Πάγκαλου, την διαιώνιση μιας ανούσιας κουβέντας για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ θα διακρίνουμε ότι κάτι κινείται εκτός των ορίων των πολιτικών δεδομένων. Και δεν είναι ο ΒΒ. το τι είναι και το τι επιδιώκουν θα το δούμε σύντομα. σίγουρα μέσα στο 2008! βάζω και στοίχημα!