13 Ιουν 2008

Ηθική και Αξίες

Η γελοιογραφία απο τα σημερινά ΝΕΑ.

Είναι περίεργο αλλά κάθε φορά που τα πράγματα είναι δύσκολα στο ΠΑΣΟΚ και σκέφτομαι τι να γράψω, ανατρέχω σε ένα παλιό κείμενο, όπου βρίσκω σχεδόν πάντα την απάντηση στους προβληματισμούς μου. Έτσι και σήμερα ανέτρεξα σε αυτό το κείμενο - δεκάλογο (το οποίο και σας προτείνω να ξαναδιάβασετε) και βρήκα ένα κομμάτι που μπορεί να είναι το συμπέρασμα και η θέση μου για ότι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες. Και αυτό θα αποτελέσει και το σχόλιο μου για την διαφαινόμενη κατάληξη της υπόθεσης αλλά και όλων όσων παράλληλα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν, προσθέτοντας ένα μικρό σχόλιο : Όπως δεν δέχομαι έναν (πρώην) πολιτικό ηγέτη, όσο δίκιο κι αν έχει, να βάζει πάνω από το καλό της παράταξης του την υστεροφημία του, έτσι δεν δέχομαι και το οποιοδήποτε στέλεχος να τον χαρακτηρίζει "επίτιμο" του κόμματος! Η ηθική και οι αξίες πρέπει να ισχύουν για όλους ανεξαίρετα. Και θα συμβούλευα επιπρόσθετα κάποιους συντρόφους συνιστολόγους να μην ακολουθούν τέτοια φαιδρά παραδείγματα.

" Οι ψηφοφόροι περιμένουν από τους πολιτικούς υψηλές ηθικές αξίες, ιδιαίτερα από τους κεντρο-αριστερούς πολιτικούς. Υπάρχει στ’αλήθεια κάτι περίεργο στις διαφορετικές ηθικές απαιτήσεις που αναμένονται από διαφορετικά τμήματα του πολιτικού φάσματος. Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτό είναι άδικο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική οικογένεια εκείνη που εμπνέεται από υψηλό ηθικό ανάστημα όταν καταστρώνει τις πολιτικές της πρέπει να περιμένει και ανάλογη αυστηρή κρίση όταν κρίνεται η δική της συμπεριφορά.

Στα προηγούμενα χρόνια η πολιτική απέκτησε μια βρώμικη και διεφθαρμένη εικόνα. Τα σκάνδαλα έχουν διαβρώσει την εικόνα της πολιτικής σαν απασχόλησης και επαγγέλματος. Οι πολιτικοί δεν χαίρουν ιδιαιτέρας εκτιμήσεως. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους πολιτικούς (ποιος θα ήθελε να μπεί στον πολιτικό στίβο αν θα γινόταν σίγουρα στόχος μόνιμης λοιδωρίας?) και για το σύνολο της κοινωνίας: μία έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς υποσκάπτει την νομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πρέπει να ανακτήσουμε το υψηλό ηθικό επίπεδο βάζοντας σκληρούς κανόνες συμπεριφοράς και τηρώντας τους απαρέγκλιτα. Σε επίπεδο συστήματος πρέπει να μπει τέρμα στις χρηματοδοτήσεις που επιτρέπουν σε επιχειρηματίες, συνδικάτα και άλλους να αγοράζουν επιρροή, και σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να διασφαλιστεί η τήρηση των νόμων και των κωδίκων συμπεριφοράς ακριβώς όπως αναμένουμε να κάνει κάθε μέλος της κοινωνίας."

18 σχόλια:

tractatus είπε...

Στέφανε γεια σου κι απο εμένα. Δεν έχω διαβάσει ακόμα το δεκάλογο αλλά επι του αναρτημένου κειμένου, επέτρεψέ μου να έχω απορίες...:
Για παράδειγμα και σε συνάρτηση με την προηγούμενη ανάρτησή σου )κείμενο ΝΚ)γράφεις:
"Όπως δεν δέχομαι έναν (πρώην) πολιτικό ηγέτη, όσο δίκιο κι αν έχει, να βάζει πάνω από το καλό της παράταξης του την υστεροφημία του, έτσι δεν δέχομαι και το οποιοδήποτε στέλεχος να τον χαρακτηρίζει "επίτιμο" του κόμματος! Η ηθική και οι αξίες πρέπει να ισχύουν για όλους ανεξαίρετα. Και θα συμβούλευα επιπρόσθετα κάποιους συντρόφους συνιστολόγους να μην ακολουθούν τέτοια φαιδρά παραδείγματα." Ερώτηση: Απο έναν νυν ηγέτη τι δέχεσαι δλδ; Ο ίδιος απαλλάσσεται μήπως απο 'κανόνες' κρίσης στην κατάλληλη στιγμή και στο ύψος των περιστάσεων; Απαλλάσσεται μήπως απο την ευθυκρισία και σε άλλα στελέχη που διαπομπέουν με τον τρόπο τους την 'νέα εποχή'; Απαλλάσσεται μήπως απο το να ονοματίζει ενότητα κάποιες φορές συγκεκριμένες κινήσεις και να αφήνει την εσωκομματική λειτουργία στο έλεος κομματαρχών και φραξιονιστών; Ολα αυτά τα έχεις αναρωτηθεί κι εσύ στο παρελθόν...τώρα μήπως βλέπεις το δένδρο κι αφήνεις το δάσος; Και εν πάσει περιπτώσει τι είναι φαιδρό; Το να ακούς τον πρώην πρωθυπουργό στη βουλή να διατυπώνει άλλη άποψη ή σε μια δύσκολη κι επικείμενη δημοσκοπική αναμέτρηση να προλαβαίνεις τα αποτελέσματα....;;
Δηλαδή τώρα λύσαμε τα προβλήματα και κρατήσαμε τους αφισσοκολητές; Και αυτό είναι λιγότερο φαιδρό;

Οι ηθικές αξίες χτίζονται κυρίως με ήθος και όχι συντηριτικές πολιτικές και ηθικές δογμάτων γι' αυτό και οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να είναι σεβαστές κι όταν ξεπερνιούνται να ξεπερνιούνται απο δημοκρατικές διαδικασίες κι όχι απο ένοχες σιωπές και παραβλέψεις...Το "πάμε παρακάτω" χωρίς ξεκάθαρες τακτικές και συμφωνίες δεν είναι απάντηση στο ορατό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ σήμερα. Γι αυτό και η αυστηρή κρίση δεν είναι επιμεριστική...έχει πάντα αιτία στην κατάλληλη στιγμή και δεν είναι ατάκτως εριγμένη...εκτός κι αν έχει στόχο το τυχαίο...ένθεν κακείθεν, όμως κι όχι μόνο απο τη μια πλευρά.

Τι περιμένουμε απο κάθε μέλος της κοινωνίας; Ο,τι περιμένουμε κι απο κάθε μεσαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ...οι 'κορυφές' που κρίνονται, αγαπητέ Στέφανε, κατά καιρούς και μερικές φορές συλλήβδην κι αδίκως, δυστυχώς δεν φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της διαφθοράς..."Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω"...έτσι δεν έλεγε κάποιο σλόγκαν; Για ξανακοίτα και πές μου...το πρόβλημα είναι η διαφορετική άποψη Σημίτη ή μήπως οι πολλές διαφορετικές απόψεις των βολεμένων της νομενκλατούρας;;

spallantzas είπε...

@tractatus
αδυνατώ να διαφωνήσω μαζί σου :-).
Και οφείλω να διευκρινίσω ότι αν κάποιος θεωρεί πως οι τελευταίες μου αναρτήσεις, υποκρύπτουν τη στηριξη της μιας η της άλλης πλευράς, δεν διαβάζει καλά,δεν με καταλαβαίνει και μάλλον δεν με διαβάζει συχνά (και δεν εννοώ εσένα τώρα).
Να το πω ξεκάθαρα : για μένα η χθεσινή αντιπαράθεση επιβεβαιώνει πανηγυρικά - κι όποιος δεν το βλέπει πλέον είναι εντελώς αφελής - ότι το κόμμα ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται, δεν έχει μέλλον, δεν πρόκειται να ξανακυβερνήσει την Ελλάδα, μας τελείωσε!
Το τι θα προκύψει, από πού και από ποιον και με ποια πολιτική και κοινωνική πρωτοβουλία,δεν είναι ορατό ακόμα, αλλάθα προκύψει σύντομα ,γιατί δεν πάει άλλο.
Μέχρι τότε εγώ - εμείς όλοι θα είμαστε παρόντες, θα παρακολουθούμε,θα λέμε την άποψη μας,θα παίρνουμε θέση, όπως κάναμε πάντοτε. Και ότι προκύψει θα περάσει από την κρισάρα μας!
Έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας, ταχαμε έτσι κι αλλιώς από το2004 και μετά (και εμείς το λεγαμε και το λέμε, άλλοι κραύγαζαν για "δεξιά παρένθεση), καταφέραμε και μόνοι μας να τα πολλαπλασιάσουμε με την πολιτική μας συμπεριφορά και τώρα μας έφεραν το λογαριασμό.
Όποιος γουστάρει να τον πληρώσει, ας τον πληρώσει! ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΜΙΑ!

tractatus είπε...

...Μα πληρώνεις,στέφανε, πληρώνεις τον λογαρισμό ως Πολίτης...που νομίζεις οτι ζείς; Στην Σκανδιναβία μήπως με το κοινωνικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Και τον πληρώνουμε κι όλοι μας εν πάσει περιπτώσει...αλλά δεν βγαίνουμε έξω να αφισσοκολάμε τον 20ο αιώνα..απλά πληρώνουμε τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ,τα λιμάνια, τα ομόλογα και το ασφαλιστικό σε τιμές 21ου...και μάλιστα με ιδεολογικοπολιτική στήριξη....;)

spallantzas είπε...

@tractatus
σωστό, αν και καταλαβαίνεις τι εννοώ εγώ. για να το κάνω πιο λιανά με τα δικάσου λόγια : ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΗ!

tractatus είπε...

...καλά δεν θέλω να συνεχίσω για να μη γίνουμε συζητητές έτσι για την πλάκα...(δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό) αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ βρε Στέφανε...."Μήπως πληρώνεις ήδη και τη αφισσοκόληση και απλά δεν το ξέρεις;"
Λέω: Μήπως;

spallantzas είπε...

@tractatus
λες?

Ανδρέας Τριανταφυλλίδης είπε...

"θα συμβούλευα κάποιους συντρόφους συνιστολόγους να μην ακολουθούν τέτοια φαιδρά παραδείγματα"

εγώ δε σε συμβουλεύω, αλλά σου προτείνω πριν απευθυνεις κάτι σε 'συντρόφους συνιστολόγους' που περιέχει λέξεις όπως "φαιδρά" (γελοία δλδ) να σκέφτεσαι μήπως τους πληγώνεις

δεν είναι όλα αποδεκτά εν τη ρύμη του λόγου φίλε

spallantzas είπε...

@Ανδρέα τριανταφυλλίδη
δικαίωμα του καθενός να αποδέχεται ότι νομίζει. εγω είπα τη γνώμη μου. όπως λένε και άλλοι τη δική τους. στην πολιτική (δυστυχώς τελικά) δεν χωράει συναίσθημα.
ούτε ...αγαθοεργίες!

spallantzas είπε...

@ανδρέα τριανταφυλλίδη
και για να γίνω σαφής, φαιδρή θεωρώ την τοποθέτηση του Παναγιωτακόπουλου. Αυτοί που τον ακολουθούν σε κείμενα ποταμούς κατά του Σημίτη πως να τους χαρακτηρίσουμε? Αυτούς για παράδειγμα που γράφουν ότι " ο σημίτης πήρε το δακτυλίδι της διαδοχής πατώντας στο νεκροκρεβατο του ανδρέα"? η αυτούς που γράφουν ότι "το πασοκ πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό που εξελεξε αρχηγό και πρωθυπουργό το σημίτη"?
πες μου ειελικρινα ρε φίλε ! έχουμε εμείς καμιά δουλεια με αυτό το ΠΑΣΟΚ ? και το πιο σημαντικό! έχει καμιά δουλειά ο ΓΑΠ της συμμετοχικής δημοκρατίας, του διαλόγου , της ηθικής και των αξιών με αυτό το ΠΑΣΟΚ?
Τελικά πιστεύω πως το "φαιδρά" είναι και πολύ ευγενικό!

Nick Styl είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nick Styl είπε...

Μόλις διάβασα το σχόλιό σου αγαπητέ Στεφάν για το ότι θεωρείς φαιδρό ότι "το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ζητήσει συγνώμη από το Ελληνικό λαό που εξέλεξε για αρχηγό το Σημίτη" και επειδή και το έγραψα σε σχόλιο στο blog του Παναγιώτη και το πιστεύω βαθιά, για πες μου σε παρακαλώ γιατί το θεωρείς φαιδρό?
Εγώ πάλι φαιδρό χαρακτηρίζω το να λέει ο Σημίτης ότι είναι σοσιαλιστής και ακόμα φαιδρότερο ότι το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη ήταν αριστερό κόμμα. Ακόμα πιο φαιδρό το να λέτε ότι ο Σημίτης ήταν αρχηγός σε "Κίνημα".
Και θα έλεγα ότι φαιδρό ήταν το ΠΑΣΟΚ την εποχή Σημίτη που για παράδειγμα άτομα όπως ο κ. Τσουκάτος δεν μιλούσαν ποτέ για ζητήματα ιδεολογίας και για σοσιαλισμό (γιατί μάλλον ήταν βολεμένοι από την κατοχή της εξουσίας και από τις εκλογικές "νίκες"). Και τώρα υβρίζεται ομαδικά τον Παναγιωτακόπουλο ή οποιαδήποτε κίνηση που ονομάζεται "αριστερή πρωτοβουλία" γιατί ανακινεί ζητήματα ιδεολογίας.
Και ναι φίλε μου πιστεύω ως ΠΑΣΟΚ οφείλετε να ζητήσετε συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για την κατάντια του σοσιαλισμού. Είστε υπεύθυνοι.
Εγώ ουδέποτε ψήφισα ΠΑΣΟΚ (επί Σημίτη) και δεν ανήκω ιδεολογικά σ΄αυτό το χώρο των αστικών κομμάτων. Ήρθα λόγω των ιδεών του ΓΑΠ για συμμετοχική δημοκρατία και αυτο-οργάνωση... αλλά γρήγορα άρχισα να διακρίνω ότι μάλλον δεν υπάρχει και λόγος να ασχολείται κανένας και με αυτό το ΠΑΣΟΚ... γιατί ακριβώς η ταυτότητα αυτού του κόμματος αγνοείται ή καλλίτερα υπάρχουν οι "εκσυγχρονιστές" που το θέλουν καθηλωμένο στο νεοφιλελεύθερο χώρο και το εμποδίζουν να γίνει ένα πραγματικό κίνημα...
Αν πάλι θέλετε ένα ΠΑΣΟΚ κεντρώο κάντε το. Βγάλτε τη λέξη "κίνημα", βγάλτε το "σοσιαλιστικό" και κάντε ότι θέλετε. Μην βάζετε τον Πάγκαλο να ζητάει συνεργασία με την αριστερά και μην θέλετε άτομα σαν εμένα στο ΠΑΣΟΚ... δεν σας εμποδίζει κανένας. Αλλά πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε, ώστε να μην αλληλοχαρακτηριζόμαστε "φαιδροί". Γιατί πραγματικά το ότι βλέπω τα πράγματα από τη σκοπιά που τα βλέπω δεν με κάνει φαιδρό. Και ούτε εσένα βέβαια που βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά. Διαφορετική θεώρηση ναι, φαιδρή όχι. Εκτός βέβαια αν εσύ είσαι φίλε αυτός που θέτει τους ορισμούς του τι είναι σοβαρό και τι όχι.
Και στην τελευταία σου ερώτηση αυτοκριτικής που κάνεις να προσθέσεις και ακόμα μία: έχεις καμία σχέση με την αριστερά? (μπορεί ναι, μπορεί όχι, δεν το αποκλείω...άλλωστε πολλοί θεωρούν και τον Σημίτη αριστερό).
Σ΄ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Μην εκλάβεις το ύφος μου ως επιθετικό, περισσότερο πικραμένος είμαι. Αλλά πραγματικά δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ως φαιδρά λόγια τα οποία κάποιος μπορεί να τα στηρίξει με επιχειρήματα, που μπορεί να είναι λάθος, αλλά τα λέει με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητάς τους.

spallantzas είπε...

@nickstyl
Αγαπητέ Νίκο (αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα "αγαπητε Γιώργο" και "αγαπητέ Κώστα" - εγω το λέω σοβαρά)
Δεν χαρακτήρισα εσένα φαιδρό,χαρακτηρισα φαιδρή την "ατάκα" και φαιδρό σημαίνει κάτι που προκαλεί γέλιο. Οι απόψεις σου ειναι σεβαστές. Αν διαφωνώ η όχι θα το δεις σε ένα παλιο κείμενο με τίτλο " εκσυγχρονισμός στην κυβερνηση - σημιτισμός στο κόμμα". Αυτά και θα το ξανασυζητήσουμε.
Κι ενα τελευταίο: ποιοι είμαστε "εμείς" και αναφέρεσαι σε δεύτερο πληθυντικό? γιατί αυτή η ταμπελοποίηση? με ρωτάς αν είμαι αριστερός? τι είναι αριστερό σήμερα? ποιος το ορίζει και με ποιούς όρους?
μεγάλη κουβέντα άνοιξες και δεν εξαντλείται σε ενα σχολιο.

spallantzas είπε...

@nickstyl
αυτό είναι το κείμενο που αναφέρθηκα παραπάνω , για να μην ψάχνεις. Περιέργως είναι και το πιο πολυδιαβασμένο κείμενο στο ιστολόγιο μου.

spallantzas είπε...

και σε τελική ανάλυση ποιός έκανε τον Σημίτη πρωθυπουργό και αρχηγό? Εγω τον έκανα? εγω δεν ήμουν καν πασοκ τότε (ήμουν πιο "αριστερός" με την γεωγραφική και μόνο έννοια και πλησίασα το πασοκ ακριβώς για τους ίδιους λόγους με σένα, και επειδή το πάλεψα, εφαγα πόρτα και χαρακτηρίστηκα επικίνδυνος).Δεν τον έκανε το "σοσιαλιστικό πασοκ"? οι βουλευτές του ανδρέα με τους οποίους νίκησε το 93 τον μητσοτάκη δεν τον έκαναν? το συνεδριο που ακολουθησε δεν τον έκανε? τον αμφισβήτησε κανείς 8 χρόνια? γιατί αλήθεια? γιατί το μέλι της εξουσίας τόγλειφαν όλοι! τόσο που ούτε που καταλάβαν την ήττα του 2004. ουτε που έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα ότι δεν είναι πια κυβέρνηση. και το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα ξαναγίνουν! τώρα! αύριο αν είναι δυνατόν! χωρίς πολιτική! χωρίς πρόγραμμα! απλά να ξαναγίνουν! όλοι ανεξαιρέτως! και ίδιαίτερα αυτοί των "αριστερών πρωτοβουλιών" που θεωρούν τους εαυτούς τους ριγμένους την προηγούμενη εποχή. βλέπεις πήραν μόνο οικοσκευές από τη siemens και δεν αύξησαν τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία! άσχετα αν τότε έκαναν και πέντε κωλοτούμπες στο Σημίτη για ένα ψυγείο και μια κουζίνα.
σήμερα θεωρούν ότι ο σημίτης φταίει για όλα και τον πετάνε στα σκουπίδια. ξεχνάνε ότι υπάρχουν επειδή υπήρξε ο σημιτης. δεν εξετάζω εγώ καλώς ή κακώς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και φαιδροί είναι όλοι αυτοί, φαιδρό είναι το κομματικό πασοκ στο συνολο του σήμερα. γιαυτό και δεν πείθει πολλούς, στην ουσία δεν πείθει κανέναν. Αυτό χαρακτήρισα φαιδρό. τελικά δεν είμαι βεβαιος αν είναι για γέλια ή για κλάμματα.

Nick Styl είπε...

Στεφάν αγαπητέ (και εγώ δεν το εννοώ ψυχρά και τυπικά) διάβασα όλα όσα γράφεις και ιδιαίτερα το άρθρο σου από το 2007 στο οποίο με παρέπεμψες. Θα σε κουράσω με ένα μεγάλο μήνυμα, αλλά το κρίνω σχετικά απαραίτητο. Βασικά, εγώ και εσύ εξετάζουμε νομίζω το θέμα από δύο διαφορετικές σκοπιές. Εσύ αναφέρεσαι ως επί το πλείστον στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, στο ποιός έχει τη δύναμη εσωτερικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ αναφέρομαι αποκλειστικά στο έργο των κυβερνήσεων Σημίτη. Απότι καταλαβαίνω εσύ αυτό το έργο το κρίνεις μάλλον ως θετικό. Και εκεί έρχεται η αντίθεσή μου. Πιστεύω ότι το όποιο έργο δεν έχει καμία προσωπική σφραγίδα όπως θέλουν να το παρουσίασουν, δεν ήταν καθόλου φιλολαϊκό και αντίθετα ήταν στυγνό νεοφιλελεύθερο και εξυπηρετούσε μόνο τα μεγάλα συμφέροντα και την Ελληνική αριστοκρατία. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου αντί να επαινεί αυτό το έργο, θα πρέπει να βρει τους τρόπους να ζητήσει συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τις αντιλαϊκές επιλογές που έγιναν το 1996-2004 και να δημιουργήσει το αίσθημα και τις συνθήκες εκείνες ότι ως σοσιαλιστικό κόμμα δεν θα τις ξαναεπαναλάβει ποτέ ξανά. Δεν ξέρω πως και με ποιούς τρόπους πρέπει να “αναγνωρίσει¨ότι το κόμμα έκανε λάθος επιλογές. Να βγει ο Σημίτης και να αποσυρθεί και όχι να συμπεριφέρεται αλλαζονικά. Να θέσουν πολιτική γραμμή στο ΠΑΣΟΚ και όποιος δεν συμφωνεί να φύγει. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το σύνθημα "συμμετοχική δημοκρατία" και να μην την εφαρμόζει σε τελική ανάλυση. Να βγούνε και να πούνε "αυτή είναι η πολιτική μας, θα κάνουμε τη συμμετοχική δημοκρατία" και όποιος δεν θέλει να φύγει και όποιος διαφωνήσει αργότερα με την γενικότερη πολιτική να τον διώξουν. Ή να πούνε "ο Σημίτης και ο νεοφιλελευθερισμός ήταν το πρότυπο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε" οπότε να μην ξανασχοληθώ εγώ για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ ή η "αριστερή πρωτοβουλία" ή όποιος άλλος διαφωνεί. Δεν νομίζω ότι λέω σοφίες. Την κοινή λογική χρησιμοποιώ.
Και ούτε με ενδιαφέρει ποιός μεθόδευσε όπως θυμάσαι εκείνη την περιβόητη εκλογή Σημίτη στο συνέδριο του 1996. Δεν με ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ψάχνω και να αναλύω.
Αλλά όχι και να βάζουμε ως πρότυπα αριστερής πολιτικής τις κυβερνήσεις που εκτίναξαν τη διαφθορά, που διαστρέβλωσαν την εικόνα του σοσιαλισμού, δημιούργησαν νέα στρώματα φτώχειας και έστειλαν τα ΜΑΤ να δέρνουν μέχρι και συνταξιούχους! Όσο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι είναι πολύ προτιμότερο να παραμείνει κάποιος στο 1%-30% και να έχει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη ιδεολογία από το να έχει αποκλειστικά και μόνο ως ιδεολογία την εξουσία και τη διαχείριση της εξουσίας. Επίσης, προσωπικά δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να δω το ΠΑΣΟΚ να διασπάται και να αποβάλλει τα νεοφιλελύθερα στοιχεία του. Σε τελική ανάλυση να πάνε να κάνουν κόμμα, να δούμε τη δύναμη του "κέντρου" στην Ελλάδα. Αλλά η γνώμη μου έχει τη σημασία που έχει η γνώμη ενός και μόνο ψηφοφόρου. Έτσι, δεν μου άρεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Σημίτης, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ αυτό δεν κυβέρνησε 8 χρόνια. Όμως δεν είχε την ψήφο μου. Και το ΠΑΣΟΚ του 2004 και του 2007 και ίσως του 20?? δεν θα την έχει, αλλά δεν θα έχει και τις ψήφους όλων αυτών που εκφράζουν την αριστερά αν δεν αλλάξει.
Όσον αφορά την αριστερή πρωτοβουλία και τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταλαβαίνω ότι έχουν μεγάλη σημασία και για το ιδεολογικό στίγμα, δεν μπορώ να σχολιάσω γιατί δεν γνωρίζω. Πάντως προσωπικά προτιμώ την ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ τοποθέτηση των ανθρώπων της αριστερής πρωτοβουλίας από την ιδεολογική τοποθέτηση ή έλλειψη αυτής, “στρατηγών” όπως ο Τσουκάτος, Νεονάκης κτλ και τα άλλα ονόματα που μάθαμε στις κυβερνήσεις Σημίτη.
Αναφέρομαι σε δεύτερο πρόσωπο στο προηγούμενο σχόλιό μου, γιατί είσαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην ουσία εξελέγει σε κομματικό αξίωμα. Τυπικά μπορεί όχι, αλλά αυτό έγινε μόνο και μόνο γιατί το εκλογικό σύστημα των τοπικών διαδικασιών ήταν περίεργο.
Σε ότι αφορά τι είναι αριστερά σήμερα και τι όχι. Η απάντηση είναι εύκολη. Διότι κατά τη γνώμη μου, αρκεί να οριοθετήσεις τι δεν είναι αριστερά. Και συμφωνώ ότι ο διαχωρισμός είναι ξεπερασμένος, αλλά άμεσα και εύκολα κατατάσσει τους ανθρώπους ιδεολογικά, οπότε εξακολουθεί να είναι χρήσιμος. Και για μένα αριστερά δεν είναι οτιδήποτε συμπεριελήφθει και εφαρμόστηκε κάτω από τον όρο “εκσυγχρονισμός” την περίοδο 1996-2004.

spallantzas είπε...

@nick styl
όντως το σχόλιο σου είναι μεγάλο και δεν θαθελα να απαντήσω πάλι με σχόλιο. στο ιστολόγιο μου υπάρχουν πολλά κείμενα που δίνουν απαντήσεις. Δεν μπορώ να πω ούτε ότι συμφωνώ ούτε ότι διαφωνώ. μπορώ όμως να πω πως έχεις μια λανθασμένη αντίληψη για το πασοκ που υπήρξε μέχρι σήμερα. άποψη μου. δεν θέλω να σε πείσω.
θέλω όμως να δώσω κάποιες εικόνες χωρίς σχόλια για να δείξω τις διαφωνίες μου.
το '81-82 με τον νόμο πλαίσιο του πασοκ για την παιδεία ήμουν φοιτητής στο πολυτεχνείο. και τότε ήρθαν τα ματ και μας χτύπησαν και δεν ήταν ο σημίτης αρχηγός.
λίγο αργότερα το πασοκ (όχι του σημίτη) έκανε τον αντεργατικό άρθρο 4 που απαγόρευε τις απεργίες.
στο πασοκ της πρώτης εποχής ο πληθωρισμός ήταν στο 24% , ο ανδρέας έκανε 4 υποτιμήσεις της δραχμής. και κατέληξε στην ιστορία κοσκωτά που όλοι ξέρουμε τι ακριβώς εγινε.
στην οκταετία του σημίτη , μπήκαμε στην ΟΝΕ, βάλαμε και την κυπρο στην ΕΕ, κάναμε ολυμπιακούς αγώνες! δεν ξέρω αν αυτά είναι αριστερά , ξέρω όμως ότι τώρα πια δεν μπορώ να μετρήσω τις mercedes , τις bmw, τις τζιμπάρες που κυκλοφορούν γύρω μου. και δεν νομίζω ότι στον κάμπο , μέσα στα χωράφια της αργολίδας ζουν αριστοκράτες.
δεν λεω ότι γίναμε όλοι πλούσιοι , αλλά δεν είμαστε όπως πριν 2 δεκαετίες. τώρα αρχίσαμε να γινόμαστε φτωχότεροι πάλι με την κυβέρνηση καραμανλή.
τέλος η βασική μου διαφωνία μαζι σου (και αυτό είναι που με έβγαλε από την λεγόμενη παραδοσιακή αριστερά) είναι ότι θεωρώ ότι η αριστερά πρέπει να κάνει πολιτική για να πάρει την εξουσία και όχι για να κάθεται κριτικός δήθεν θεατής της καταστροφής που φέρνει καθε δεξιά κυβέρνηση.
θέλω όμως πριν από όλα μια αριστερά νοικοκύρη, μια αριστερα περιβαλλοντικά ευαίσθητη, μια αριστερά ηθικά ακέραιη , αξιακά δυνατή, μια αριστερά που θεωρει κέντρο της πολιτικής της τον ανθρωπο.
θεωρώ ότι αυτό είναι εφικτό μέσα από μια νέα κοινωνική συμμαχία των αδυνάμων και των αρίστων. Δεν λέω ότι θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν λέω ότι πρέπει να προχωρήσει με αυτοσκοπό αύριο την εξουσία. λέω όμως πως ο στόχος πρέπει να είναι αυτός.
και τέλος μια τελευταία εικόνα - ερώτηση (για το τι είναι αριστερό και προοδευτικό): το να κάνεις ανακύκλωση τα σκουπίδια είναι προοδευτικό? έτσι λέμε όλοι στην Ελλάδα! κι όμως! αυτό είναι κάτι που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το πέτυχαν οι πιο συντηρητικές κυβερνήσεις!
Σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου. ο διάλογος δεν τελειώνει ποτέ. χρειαζονται όμως και πράξεις.
μια παρατηρηση : δεν είμαι στελεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν ημουν ποτέ, είμαι απλό μέλος!

Nick Styl είπε...

Εάν πραγματικά πιστεύεις ότι η Ελλάδα ήταν “πλούσια” επί Σημίτη γιατί κυκλοφορούν όλοι με πολυτελή αυτοκίνητα για παράδειγμα, τότε λυπάμαι που θα στο πω αλλά οφείλεις να στηρίξεις και μάλιστα με πάθος και τον Καραμανλή και τη ΝΔ γιατί αυτοί μπορούν πολύ πιο απελευθερωμένα και άνετα να εφαρμόσουν το νεοφιλελευθερισμό σε σύγκριση με το οποιοδήποτε ΠΑΣΟΚ. Αγνοείς χαρακτηριστικά ότι αυτό που βλέπεις είναι ότι οι πλούσιοι έγιναν πιο πλούσιοι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αγνοείς τη συμπίεση της μεσαίας τάξης. Αλλά το χειρότερο κατά τη γνώμη μου είναι ότι στην ουσία επικροτείς ότι η "προοδευτική αριστερά" του ΠΑΣΟΚ 96-04 οδήγησε στη δημιουργία των νεόπλουτων χωρίς ίχνος παιδείας... εκτός εάν είσαι ευχαριστημένος από τη λειτουργία των ΜΜΕ, του σχολείου, του πανεπιστημίου, της κοινωνίας. Εκτός εάν πιστεύεις ότι ο Σημίτης ενίσχυσε τους συναισθηματικούς δεσμούς και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων...
Όσο για την ανακύκλωση: Οι συντηρητικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν τα προγράμματα φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά μόνο και μόνο γιατί η πίεση από τις ομάδες της αριστεράς έχει γίνει αφόρητη! (Είναι σαν να λες ότι αν ο Μπους φύγει από το Ιράκ θα είναι δική του επιλογή η εφαρμογή της πολιτικής!)
Να είσαι πάντα καλά και ας μας λες φαιδρούς... καλύτερα φαιδροί παρά σε τέτοιο ΠΑΣΟΚ φίλε από το όμορφο Ναύπλι ...εκτός εάν αλλάξατε...προς το παρόν και αφού συνεχίζετε αμετανόητοι να αγκαλιάζετε τις πολιτικές Σημίτη, πρέπει να απολαύσετε το 25% και να συνεχίσετε να αναζητάτε συμμαχίες με αυτούς που λέτε φαιδρούς...
Θα συνεχίσω να διαβάζω πάντως τις συζητήσεις και τα άρθρα σου ελπίζοντας να κατανοήσω το στυλ της "αριστεράς" που ονειρεύεσαι χωρίς ρήξεις με τον μεσαίο χώρο...
Πάντως οφείλω να σ΄ευχαριστήσω για τον φιλόξενο χώρο σου που ανέχεται την αντίθετη γνώμη και τη συζήτηση σε υψηλούς τόνους, γιατί βλέπεις σε μερικά φιλο-Σημιτικά blogs με moderation δεν επιτρέπουν τέτοια σχόλια εναντίον του Σημίτη...οι (νεο)δημοκράτες...
Θα τα ξαναπούμε σε άλλα θέματα.

spallantzas είπε...

@nickstyl
Νίκο δεν διαβάζεις καλά! αμέσως μετά τη φράση για τις "τζιπάρες" μόνος μου γράφω "δεν λεω ότι γίναμε πλούσιοι". Και έγραψα επίσης ότι μεταφέρω εικόνες χωρίς σχόλια. εσύ βγάζεις συμπεράσματα για τις αποψεις μου! σκέφτηκες ποτέ ότι μεταφέρω εικόνες και απόψεις του καθημερινού έλληνα πολίτη? άσχετα αν διαφωνώ ή συμφωνώ εγώ? για δες το κι έτσι και θα με καταλάβεις!

λες "οι πλουσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι" . ωραία ! κλασσικο μότο της εποχής της παγκοσμιοποίησης. έχω ένα ερώτημα : οι μη πορονομιούχοι της δεκαετίας του '80 έγιναν πιο ΜΗ προνομιούχοι ή κάποιοι από αυτούς έγιναν εξαιρετικά προνομιούχοι?
δευτερο ερώτημα : το συνεταιριστικό κίνημα στην ελλάδα ποιος το διέλυσε? ο σημίτης? ή οι μη προνομιούχοι αγροτοσυνδικαλιστές? θες νάρθεις στην περιοχή μου να δεις τα λείψανα και τα ερείπια των συνεταιρισμών? θα βγάλω φωτογραφίες τις επόμενες μέρες και θα στις στείλω!
τρίτο ερώτημα: το καταναλωτικό κίνημα στην ελλάδα ποιος το ξεφτίλισε? ο σημίτης ή οι μη προνομιούχοι συνδικαλιστές και δημόσιοι υπάλληλοι?
τέταρτο ερώτημα (μου το θύμισε η elate): ποιος εκανε απεργίες ενάντια στην εφαρμογή του ΑΣΕΠ? ο Σημίτης ή οι αρχισυνδικάλες , οι πολυζογώπουλοι και δε συμμαζεύεται?
πεμπτο ερώτημα : ποιος ευθυνεται που σήμερα δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα των σκουπιδιών και των ΧΥΤΑ στην ελλάδα? ο σημίτης ή οι πασόκοι δήμαρχοι και οι κομματάρχες τους?
έκτο ερώτημα : ρίξε μια ματιά αν θες στις συνθέσεις των νέων κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ ! ποιοι κάνουν (πάντα έκαναν) κουμάντο? οι σημιτικοί? οι βενιζελικοί ? οι παπανδρεικοί? η μήπως οι δημόσιοι υπάλληλοι?

Μην μπεις στον κόπο και απαντήσεις στα παραπάνω. είναι προφανείς οι απαντήσεις.
και για την ανακύκλωση : φυσικά και δεν το έκαναν οι συντηρητικές κυβερνήσεις γιατι τους "πίεσε η αριστερά" (αυτό κι αν είναι αστείο). το έκαναν γιατί θα τους έπνιγαν τα σκουπίδια! γιατί είχαν τεράστιο κόστος αποκομιδής και απόθεσης και γιατί τέλος οι πράσινοι (αν αυτούς λες αριστερούς , τότε εντάξει) δεν πίεσαν, αλλά απέδειξαν επιστημονικά τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης στην ανάκτηση φυσικών πόρων. και οι ίδιοι έφτιαξαν και χρηματοδότησαν κι όλας (στην γερμανία π.χ. μέσω δικών τους ινστιτούτων όπως του Julich) τους πρώτους ΧΥΤΥ και εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης. Δεν πίεζαν απλά.

Τώρα εξακολουθείς να επιμένεις ότι σε (τώρα μάλιστα λες "σας" ! ποιοι είστε εσείς? είσαι εσύ και ο ... παναγιωτακόπουλος?) χαρακτηρισα φαιδρό! αν θες να το καταλαβαίνεις έτσι δικαίωμα σου. δεν σε χαρακτήρισα πάντως ποτέ, ούτε και το πιστεύω.όσο για το ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ, δεν ήταν ποτέ δικό μας, δεν θάναι ποτέ δικό μας, δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα κάνει. δεν κρύβομαι όμως πίσω απο το δάκτυλό μου ποτέ.

ο διάλογος στο παρόν ιστολόγιο είναι πάντα ανοιχτός σε όποια άποψη. και έτσι θα είναι πάντα. γιαυτό είμαστε εδώ.

σαν συμπερασμα να πω πως η βασική μας διαφορά έγκειται τελικά όπως φάνηκε από τη αρχή. εγώ θέλω - οραματίζομαι - δρω για μια αριστερά της εξουσίας και όχι της ...γωνίας!το κακό είναι ότι αυτοί που χαρακτηριζω φαιδρούς κι εσύ παραδόξως τους υπερασπίζεσαι, έχουν άγνωστη λέξη την αριστερα και νοιάζονται αποκλειστικά και μόνο για τη μικρή ή μεγάλη τους εφήμερη εξουσία!
νάσαι πάντα καλά!