14 Ιουλ 2008

Το γερμανικό "ενεργειακό δίλημμα"


Φαντάζομαι πως έχει γίνει αντιληπτό πως απέχω συστηματικά από τον σχολιασμό της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, γιατί θεωρώ αστεία και αποπροσανατολιστικά τα όσα αυτό τον καιρό απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα τηλεοπτικά παράθυρα και τις κομματικές ηγεσίες. Θα μου πείτε " και πότε δεν ήταν?" και δίκιο θά έχετε! Ε τώρα έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο, την ώρα που άλλα τεράστια θέματα , όπως το ενεργειακό, θα έπρεπε όχι απλά να μας απασχολούν, αλλά να μην μας πιάνει ο ύπνος και μόνο στην σκέψη τους!

Και επειδή κάτι πρέπει να βλέπω στην τηλεόραση που και που , εκτός από αθλητικά και καμιά ταινία, τελευταία κάνω ζάππινγκ σε γερμανικά κανάλια. Έτσι χθες έπεσα σε μια δημοφιλή εκπομπή του 1ου κρατικού καναλιού (ARD) της γερμανικής τηλεόρασης, με τίτλο ANNEWILL.

Το θέμα : "Εκρηξη στις τιμές ενέργειας! Ποιος μπορεί πια να τις πληρώνει?"
Προσκαλεσμένοι : Τρεις εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, ένας εκπρόσωπος μιας εκ των Γερμανικών Εταιρειών Παραγωγής ενέργειας, ένας δικηγόρος - νομικός σύμβουλος κοινωνικών συλλογικοτήτων και ένα ζευγάρι απλών πολιτών. Α ... και κοινό, το οποίο με τα χειροκροτήματα του έπαιρνε θέση στα λεγόμενα όλων.

Εξαιρετική συζήτηση από όλους, εξαιρετικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα της εκπομπής που έδιναν αφορμές για τη συζήτηση, όλα τα καυτά θέματα, όπως αυτό της ατομικής ενέργειας, στο τραπέζι.

Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να μεταφράσω το κείμενο. Προτείνω όμως στους γερμανομαθείς να δουν το βίντεο της εκπομπής και να σχολιάσουν. Είναι εκπληκτικό, σχεδόν κατακαλόκαιρο, τι κουβεντιάζουν Κυριακή βράδυ στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας... την ώρα που στην Ελλάδα, βλέπουμε επαναλήψεις, φιλικά παιχνίδια χωρίς νόημα, Ugly Betty και δεν συμμαζεύεται!

Στα ενδιαφέροντα της εκπομπής ότι μετά από αυτήν υπήρξε "chat"με την "Πράσινη" Jutta Ditfurth για το θέμα, αλλά και το ότι υπάρχει blog της εκπομπής στο οποίο συνεχίζεται η συζήτηση και υπήρξαν από χθες το βράδυ μέχρι τώρα 270 σχόλια!

Τώρα ... φανταστείτε τον Πρετεντέρη να έχει blog της "Ανατροπής" και να δέχεται σχόλια τηλεθεατών ! Και μη χειρότερα!

2 σχόλια:

Argos είπε...

Όλα καλά ρε Στέφανε αλλά στο τέλος δεν μπόρεσες να αποφύγεις τον Πρετεντέρη :-)

spallantzas είπε...

@Argos
Tom ... βρίσκομαι σε στάδιο αποτοξινωσης ... το παλεύω :-)