20 Αυγ 2008

Οι λογικές των μετρίων

Το διαβάζω στην Ναυτεμπορική και προβληματίζομαι :
" Ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί προς το τέλος της εβδομάδας -Πέμπτη ή Παρασκευή- τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες -εκτός από το δασικό πλούτο- στοίχισαν και τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας παλαιότερη δέσμευσή του, θα δώσει επιταγή ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει το Κίνημα. "

Κάποιοι βλέπουν σε αυτή την πρωτοβουλία μια "επικοινωνιακή νίκη" απέναντι στην κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι αλήθεια, τι διαφορά έχει αυτή η πρωτοβουλία από τα τριχίλιαρα (και μάλιστα προεκλογικά) πέρυσι του Καραμανλή. Εκτός αν ποντάρουν (πάλι) σε πρόωρες εκλογές και πιστεύουν πως έτσι ρεφάρουν πρώτοι.

Όμως, για να σοβαρευτούμε, το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα είναι άλλο :

Τελικά ένα πολιτικό κόμμα επιχορηγείται από το κράτος (δηλαδή τους φορολογούμενους πολίτες) και χρηματοδοτείται και από άλλες πηγές για να μοιράζει χρήματα στους φτωχούς και αδύναμους ή για να οργανώνεται σωστά, να παράγει πολιτική, να διεκδικεί σε τελική ανάλυση τη εξουσία ώστε να ασκήσει αυτή την πολιτική που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών, κύρια των αδυνάτων?

Μήπως με πιο απλά λόγια μια τέτοια πρωτοβουλία είναι μια έμμεση ομολογία αδυναμίας παραγωγής και άσκησης μιας αποτελεσματικής πολιτικής προς όφελος των πολιτών? Και για να την καλύψουμε "επικοινωνιακά" μοιράζουμε λεφτά - έτσι χωρίς λόγο και στόχο - σε ανθρώπους (που μας τα έδωσαν για να παράγουμε πολιτική) και που δεν ξέρουν τελικά τι να τα κάνουν, γιατί κανείς δεν τους δίνει διέξοδο στο βασικό πρόβλημα τους, αυτό της επιβίωσης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας?

Τι είναι τελικά το ΠΑΣΟΚ και το κάθε ΠΑΣΟΚ, το κάθε ελληνικό πολιτικό κόμμα? Κόμμα εξουσίας ή φιλανθρωπική ΜΚΟ?

Και μη μου πει κανείς τώρα πως "το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών" ! Ποιος το εκπόνησε? Οι τοπικοί βουλευτές και παράγοντες? Κάποια επιστημονική ομάδα επώνυμων? Το Ισταμε? Ποιός? Ποιοί? Ο Κουτσούκος ? Και καλά για την Ηλεία ας πούμε ότι κάτι "εκπονήσαμε" ! Για την Χαλκιδική? Την Μάνη? Τη Ρόδο πρόσφατα? Θα δώσουμε τα λεφτά της φετινής χρονιάς? Γιατί για την Ηλεία τα είχαμε υποσχεθεί από πέρυσι! Και αυτό θα κάνουμε κάθε χρόνο?

Δεν ξέρω (ίσως και δεν θέλω) πως να χαρακτηρίσω τέτοιες λογικές! Δεν ξέρω (και σίγουρα δεν θέλω) πως να χαρακτηρίσω αυτούς που τις προτείνουν και τις υλοποιούν!

Αυτό που ξέρω είναι πως στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας του 2008 ούτε με "Μ3" δεν μπορούμε πια να ασχοληθούμε με ουσιαστική παραγωγή πολιτικής!

3 σχόλια:

Aggelos Spyrou είπε...

Γιατί νομίζεις ότι τα κόμματα "παράγουν πολιτική;".

Marketing κάνουν. Απλά.

Ααα. Μην ξεχάσω. Κάνουν και διαχείρηση "χρημάτων" και "συμφερόντων".

Εξ' ονόματος του λαού φυσικά.

Καλησπέρα! :)

tractatus είπε...

Πάνω απ' όλα μου άρεσε ο τίτλος του post...:)Θα έλεγα και άλλα αλλά δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά...άλλωστε μόλις γύρισες απο κάπου που είχαν κανόνες, όπως προανέφερες...κι ως γνωστόν, σε αυτή τη χώρα ο καθένας είναι ο,τι δηλώσει και γι' αυτό πράττει κατά το δοκούν...Τα άλλα:
"Και μη μου πει κανείς τώρα πως "το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών" ! Ποιος το εκπόνησε? Οι τοπικοί βουλευτές και παράγοντες? Κάποια επιστημονική ομάδα επώνυμων? Το Ισταμε? Ποιός? Ποιοί? Ο Κουτσούκος ? Και καλά για την Ηλεία ας πούμε ότι κάτι "εκπονήσαμε" ! Για την Χαλκιδική? Την Μάνη? Τη Ρόδο πρόσφατα? Θα δώσουμε τα λεφτά της φετινής χρονιάς? Γιατί για την Ηλεία τα είχαμε υποσχεθεί από πέρυσι! Και αυτό θα κάνουμε κάθε χρόνο?"


Ε! είναι πολλά τα ερωτηματικά σου και όπως καταλαβαίνεις έχουν μονολεκτικές απαντήσεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες που λέγαμε...:)))

pmitsiou είπε...

Σιγά σιγά κι ανεπαίσθητα γλιστρά ο καθείς στη λογική της εικόνας, του φαίνεσθαι. Όχι, δεν το θέλει. Δεν το επιλέγει. Το κάνει γιατί έτσι πρέπει. Το κάνει γιατί κυνηγά δημοσκοπήσεις κι εφήμερους στόχους. Δεν το καταλαβαίνει πως τελικά το μέσο γίνεται σκοπός. Δεν το καταλαβαίνει ότι προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα, ξεχνά γιατί το επιδιώκει.
Το μόνο που μένει ειναι η εικόνα. Ανούσια, πλαδαρή αλλά όμορφη. Όμορφη αλλά τόσο απελπιστικά άδεια.

Δεν περιμένω τίποτα από τα κόμματα. Ό,τι μπορέσει ο καθένας μας ας περισώσει.
Στις Θερμοπύλες, Στέφανε!
Στις Θερμοπύλες!