18 Δεκ 2008

Το παρελθόν, το μέλλον και η "οπαδικότητα"

Το σημερινό ποστ προέκυψε ύστερα από blogzapping για το θέμα του πορίσματος για το Βατοπέδι, αναμόχλευση δικών μου παλιότερων ποστ, ανασκόπηση των δημοσκοπήσεων του τελευταίου τετραμήνου, ανάγνωση των σημερινών πρωτοσέλιδων των εφημερίδων και την διάθεση να κάνω μια γενική πολιτική εκτίμηση για το ορατό μέλλον.

Αφορμή για αυτό το ποστ μου έδωσε μια αποστροφή του vrypan για την κριτική που ασκήθηκε στο θέμα του πορίσματος. Λέει ο Παναγιώτης:

"Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα blogs που συστηματικά υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ ήταν εξαιρετικά σκληρά στην κριτική τους προς το ΠΑΣΟΚ για το πόρισμα. Χαίρομαι. Απέδειξαν ότι βασίζουν την κριτική τους όχι σε μία οπαδική αντίληψη της πολιτικής, αλλά στο τί πιστεύουν οι ίδιοι ως σωστό. Αυτός είναι ο γνήσιος διάλογος που μπορεί κάπου να μας πάει -τους βγάζω το καπέλο."
Έχοντας πάντοτε την γνωστή ένσταση για αυτό το " τα blogs που συστηματικά υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ" κατανοώ (και ευχαριστώ γιαυτό) την πάντοτε καλοπροαίρετη και ειλικρινή άποψη του vrypan, αλλά έχω μια απορία : Τώρα αποδείξαμε (τουλάχιστον εγώ, για να μη μιλάω στο όνομα άλλων) ότι " βασίζουμε την κριτική μας όχι σε μία οπαδική αντίληψη της πολιτικής, αλλά στο τί πιστεύουμε οι ίδιοι ως σωστό" ?

Ρε συ Παναγιώτη ! Να το κλείσω το ρημάδι το blog, αν ύστερα από τρία (3) χρόνια, 814 δημοσιεύσεις, χιλιάδες σχόλια και παραπομπές και 66.000 επισκέπτες, κατάφερα μόλις χθες να αποδείξω ότι δεν είμαι χουλιγκάνος του ΠΑΣΟΚ !!! Επιτέλους !! Πέτυχα το στόχο μου! Αλλά πάλι σκέφτομαι , ρε μπας και δεν είναι ακριβώς έτσι?

Τοψαξα λοιπόν λίγο προς τα πίσω και βρήκα πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν τη "μη οπαδικότητα" μου διαχρονικά! Το καλύτερο που βρήκα πριν 2,5 χρόνια είναι αυτό:

" ...Η άποψη του πολίτη για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε αυτή που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ , ούτε αυτή που υπολογίζουν με διάφορες μεθόδους η MRB και οι αδερφές εταιρείες της, ούτε αυτή που διαμορφώνεται στο τρίγωνο Χαριλάου Τρικούπη , Σολωμού και Πλατείας Συντάγματος.

Οι πολίτες τιμώρησαν το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές με την ψήφο τους, ξέρουν πάρα πολύ καλά γιατί το έκαναν αυτό, και περιμένουν τώρα από τον Γιώργο Παπανδρέου την νέα πολιτική πρόταση διακυβέρνησης. Αν αυτή δεν είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό, με κυριο άξονα τη συμμετοχή των ίδιων στη διαμόρφωση της, όπως ο ίδιος διακηρύττει συνεχώς, θα το ξανατιμωρήσουν και στις επόμενες.

Και οι κ.κ. επώνυμοι , στελέχη και βουλευτές, αντί να συμβουλεύουν τον Γιώργο , αντί να στριμώχνονται στα παράθυρα για να δείξουν ποιοι είναι πιο κοντά του και ποιοι πιο μακριά του, αντί να ραδιουργούν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να βγάλουν τους “δικούς” δημάρχους , γραμματείς και φαρισαίους , ας κάτσουν να δουλέψουν για αυτή τη νέα πρόταση, ας μας αποδείξουν ότι υπάρχει αύριο για την Ελλάδα , ότι υπάρχει όραμα , ότι υπάρχει πολιτική πρόταση ,κι ας την εξειδικεύσουν ο καθένας στον τομέα τους και στην περιφέρεια τους.

Ας κάνουν τους πολίτες στην πράξη κοινωνούς των προτάσεων τους, ας ακούσουν την κριτική τους, ας αποδείξουν ότι την παίρνουν υπόψη τους.

Αλλιώς το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία κόμματος όπου κανείς δεν παράγει πραγματικά πολιτική και όλοι ασχολούνται με το αν τραβάει η δεν τραβάει ο πρόεδρος."
Άρα δεν είμαι οπαδός εδώ και 2,5 τουλάχιστον χρόνια εγγυημένα! Το κακό είναι ότι τότε (2007) επιβεβαιώθηκα ! Το χειρότερο θα είναι να ξαναεπιβεβαιωθώ και στο μέλλον, γιατί πείτε μου αλήθεια τι άλλαξε από τότε, εκτός από τις δημοσκοπήσεις?

Βέβαια θα μου πει κάποιος "μα δεν ειναι σοβαρή ανατροπή οι δημοσκοπήσεις, που απηχούν την προτίμηση των πολιτών?" Θα του θυμήσω απλά ότι και το 2000 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν να προηγείται η ΝΔ, αλλά έχασε. Πολλά μπορούν να αλλάξουν. Και θα πω κάτι τώρα, σαν πρόβλεψη! Το έχω ξαναπει σε ανύποπτη φάση, αλλά τώρα πια φαίνεται πιο ξεκάθαρα. Κρατείστε το για το μέλλον :

Είμαι πια σχεδόν βέβαιος πως η ΝΔ και ο Καραμανλής έχουν καταλήξει στην στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον. Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η επερχόμενη οικονομική κρίση, που εγω επιμένω ότι είναι η αιτία της αλλαγής στις δημοσκοπήσεις, τους βολεύει αφάνταστα γιατί τους δίνει και μια επιπλέον επιλογή. Με ποδοσφαιρικούς όρους τον Καραμανλή τον βολεύουν πλέον δύο αποτελέσματα : και η ήττα και η ισοπαλία. Ποια είναι τα δυο σενάρια? Κατ' αρχήν και τα δύο περιλαμβάνουν τον παράγοντα "διαδοχή στη ΝΔ" που έχει ονοματεπώνυμο και είναι φυσικά "Ντόρα Μπακογιάννη" !

Σενάριο πρώτο : Ο Καραμανλης, κατά τα πρότυπα Σημίτη , δίνει το "δακτυλίδι" στην Ντόρα πριν τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Η Ντόρα ζητάει την άμεση εκλογή της από τη βάση της ΝΔ και εκλέγεται πανηγυρικά. Οι δημοσκοπήσεις ανατρέπονται γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει ότι έχει αξιόπιστη πολιτική πρόταση και πρόσωπα (πλην ΓΑΠ) να την υλοποιήσουν, οι εκλογές γίνονται και η ΝΔ κερδίζει οριακά, ίσως όχι με την πρώτη, αλλά σίγουρα με τη δεύτερη! Στην περίπτωση αυτή οι εκλογές γίνονται προς το τέλος της παρούσας τετραετίας.

Σενάριο δεύτερο : Οι προύχοντες της ΝΔ αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα (o Δασκαλόπουλος το είπε ήδη), βλέποντας τα ζόρια που έρχονται στην οικονομία και θέλοντας να παραμείνουν αλώβητοι στο μέλλον, συστήνουν και επιβάλλουν στον Καραμανλή να κάνει άμεσα εκλογές, μέχρι το Μάρτιο του 2009 το αργότερο. Φυσικά τις χάνει, παραιτείται και παραδίδει στην Ντόρα. Το ΠΑΣΟΚ τα κάνει ρόιδο, δεν μπορεί με τις πολιτικές του να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα, ο λαός τα παίρνει ξανά στο κρανίο και σε τρία χρόνια αποθεώνει τη Ντόρα και στέλνει το ΓΑΠ σε πρόωρη συνταξιοδότηση και τους πασόκους ξανά για μια οκταετία στην αντιπολίτευση.

Πολλοί θα πουν ότι το αδύνατο σημείο και των δυο σεναρίων είναι η άποψη ότι "το ΠΑΣΟΚ τα κάνει ρόιδο"! Συμφωνώ ! Πείτε μου όμως, η λογική που επικράτησε στη σύνταξη του πορίσματος για το Βατοπέδι, και όχι μόνο, δεν δείχνει ότι ...τάκανε ρόιδο? Ας μου αποδείξει κάποιος το αντίθετο και θα του βγάλω και εγώ το ....καπέλο!

15 σχόλια:

almelidis είπε...

Καλή ανάλυση Στέφανε. Σε, επίσης, ανύποπτο χρόνο, όταν ακόμα η δημοσκοπική ανάκαμψη δεν φαινόταν πουθενά, είχα γράψει και εγώ για τον κίνδυνο της 'πράσινης παρένθεσης', όχι όμως δημόσια..

spallantzas είπε...

@almelidis
Άρα εσύ φίλε δεν μπορείς να αποδείξεις πως...δεν είσαι ελέφαντας! :-)

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Όχι ρε Στέφανε, δεν εννοούσα ότι "σήμερα απέδειξαν σε εμένα". Θες "απέδειξαν για μία ακόμη φορά"; Θες "θύμισαν στους νέους αναγνώστες";

Δεν είναι εκεί το θέμα!

Άσε που η "απόδειξη" της συμπεριφοράς, σε αντίθεση με την μαθηματική απόδειξη, δεν αρκεί να γίνει μία φορά :-) Είναι διαρκής διαδικασία.

spallantzas είπε...

@vrypan
φυσικά και δεν είναι εκεί το θέμα. το ποστ δεν είναι ευθεία κριτική εναντίον σου, αλοίμονο. Πήρα αφορμή και μόνο από αυτό για να γράψω κάποια πράγματα που ειχα καιρό στο μιαλο μου. Αρα σε ευχαριστώ που μου έδωσες την αφορμή! Διάλογο κάνουμε! Και η ουσία είναι στα υπόλοιπα!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

btw, έχοντας μπλέξει με την πολιτική, νομίζω ότι υποσυνείδητα τα προσέχω αυτά :-) Στο post μου, το [1] δεν συνδέεται με κάποιο τρόπο με το [2] ;-)

spallantzas είπε...

@vrypan
btw ...
έχοντας μπλέξει και εγώ με την πολιτική, και όντας και "ανεξάρτητος πασόκος" που λέει και ο trianta, και άρα πρέπει να φυλάγομαι περισσότερο, τα προσέχω και εγώ ακόμη πιο πολύ.
Στο ποστ μου αναφέρω τη διαχρονική ένσταση μου σε χαρακτηρισμούς του τύπου "blogs που συστηματικά στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ"άσχετα αν αναφέρονται σε εμένα η όχι! Να μην επεκταθώ, έχω γράψει πολλές φορές.
Αναφέρω επίσης ότι η "αποστροφή" σου υπήρξε αφορμή - και όχι η αιτία- για το ποστ! Αρα το ποστ μου έχει σχέση με σένα , όσο και σε σένα το [1] με το [2] !;-)

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

:-)

Mike είπε...

Αγαπητέ Stefan,
ως 'ανεξάρτητος πασόκος' κι εγώ, θα ήθελα να εκφράσω το αίσθημα που εισπράττω από το πασοκ τελευταία (εννοώ από το συνέδριο και μετά):
όταν είδα στο συνέδριο, αυτούς που νόθευσαν διαχρονικά όλες τις διαδικασίες, να χειροκροτούν με πάθος τον ΓΑΠ όταν αυτός μιλούσε για τις αξίες που μόλις αυτοί είχαν ποδοπατήσει, σκέφτηκα ότι κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία για μια ουσιαστική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Όταν όμως είδα αργότερα, τον ΓΑΠ να στηρίζεται σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους, προφανώς θεωρώντας ότι όσοι στήριζαν ειλικρινώς τον ίδιο, δεν είναι ούτε αρκετοί ούτε ικανοί για να συνοδηγηθούν στο κοινό όραμα, σκέφτηκα ότι η ευκαιρία... is long gone! Φοβάμαι τη διακυβέρνηση πασόκ που έρχεται, έστω και αν είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι καλύτερη από την τρέχουσα.

spallantzas είπε...

@mike
αδερφέ.... μένω άφωνος!

still-elate είπε...

...εγω παλι δεν μπορω να καταλαβω απο που κι ως που μια τηλεφωνικη γραμμη και εφτα καλωδια και ενδεχομενως τρια πτυχια στα ηλεκτρονικα, χωρις τριβη και ενασχοληση με τον πολιτικο στίβο, την ιστορια του χωρου και των προσωπων του, χωρις ποτέ την αναληψη μιας υπευθυνη θεσης*, αποδεικνυουν πολιτικο κριτηριο, λογο και σκεψη, και νομιμοιποιουν παραινεσεις ευχαριστιες και συμβουλες.

Απο θεωρια ντιπ, απο πραξη ντιπ, τι θα γινει ρε παιδια??

Θα ξεδιαλυνουμε ποτε το μεσο απο το μηνυμα και τον πομπο??

...και μιλαω για ολους μας, αλλα για καποιους περισσοτερο.


*(υπευθυνη θεση ειναι εκεινη που ενιοτε μπορει να σε κανει να απολογηθεις και για κατι που δεν παει καλα)

tractatus είπε...

Stefan αυτό που θάπρεπε να δεί ένα πολιτικοποιημένο άτομο είναι εξαιρετικά απλό σαν το ξυράφι του Οκαμ....
Υπάρχει κίνημα ΠΑΣΟΚ μέσα στη κοινωνία με χαρακτηριστικά κινήματος; Ποιοί είναι οι αθρόα προσερχόμενοι στο χώρο; Μήπως νεολαίοι; Μήπως άνθρωποι με πολιτικό υπόβαθρο που ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ το ΠΑΣΟΚ ή μήπως κάποιοι κοψωχέριδης που πηγαινοέρχονται; Κι αν τελικά το ΠΑΣΟΚ ποντάρει σε συνέχειά του που είναι η πραγματική του παρέμβαση μέσα στη κοινωνία μετά το συνέδριο; Πόσες φορές έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις; Εθνικό συμβούλιο; Διαδικασίες -πέρα απο δημόσιες σχέσεις- έχουν δρομολογηθεί και πού, πότε και με ποιούς; Τι γίνεται στη ΤΑ; Υπάρχει σχέδιο-όχι μηχανισμός αλλά πολιτικό σχέδιο- με κριτήρια αλλά ΓΑΠ περί ανανέωσης και καθαρότητας προσώπων κ.λ.π.
Κι ένα τελευταίο: Τελικά ποιά είναι η θέση του κινηματος για τις τελευταίες κινητοποιήσεις των νέων; Υπάρχει ή όχι πολιτικό διακύβευμα σε αυτές; Κι αν ναί με ποιούς απο το νεολαιιστικο κίνημα συνομιλούμε και δεν το γνωρίζω ως μέλος; Εχουμε καταγράψει τα προβλήματα; Εχουμε να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο -πέρα απο τις συνεντεύξεις τύπου- στη κοινωνία και πώς το διαπραγματευόμαστε ανάμεσα στον κόσμο; Μήπως καταγράφοντας τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων;
Η πολιτική δεν γίνεται βραχυπρόθεσμα και με ημίμετρα. Αντι να σκουπίζουμε πίσω απο τις διαδηλώσεις Τώρα έπρεπε να είμαστε Μπροστά...έτσι θα διασφαλίζαμε πολιτικά τόσο το παρόν όσο και το μέλλον....

spallantzas είπε...

@tractatus
ρε σεις! είστε όλοι τελικά ... συστηματικά πασόκοι! με εκπλήσσετε!

Ανώνυμος είπε...

Λογικά συμπεράσματα....

Κ.Ρ

tractatus είπε...

λές ε; :)

Argos είπε...

Εγώ πάντως για ακόμη μια φορά σου βγάζω το καπέλο μου