9 Μαρ 2009

pasok.gr : νέα προσπάθεια

Εξαιρετικό αισθητικά και λειτουργικά, δειλό όμως (προς το παρόν) πολιτικά και κυρίως διαδραστικά το νέο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο. Η νέα ιστοσελίδα του κόμματος (beta version) έκανε την εμφάνιση της στο διαδίκτυο και προφανώς θα δεχθεί το crash test των πολιτών του διαδικτύου τις επόμενες μέρες.

Αισθητικά και λειτουργικά λοιπόν δεν είναι πλέον εκείνο το κακόγουστο "σεντόνι" του παρελθόντος που περισσότερο θύμιζε εικόνα πρακτορείου ειδήσεων παρά σελίδα κόμματος. Είναι προφανές ότι έχει λάβει υπόψη τις νέες τάσεις στη δημιουργία ιστοσελίδων, ενώ φαίνεται να μετατοπίζεται το target group χρηστών σε νεαρότερες ηλικίες και σε απλούς πολίτες και όχι ανθρώπους των Μέσων. Το βασικό μενού της κορυφής έχει κατά 50% σχέση με το διαδίκτυο, ενώ το "Γραφείο Τύπου" δεν είναι πια ο "κυρίαρχος" της σελίδας.

Εξαιρετικό το κάτω τμήμα της αρχικής σελίδας , όπου μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένα όλα όσα έχουν να κάνουν με το κόμμα. Έξυπνες οι ενότητες (αν και με λίγο περιεχόμενο ακόμη) "Πρώτο το ΠΑΣΟΚ" , "Γιατί ΠΑΣΟΚ, γιατί τώρα" και το "ΠΑΣΟΚ είναι παντού".

Εκεί που ακόμη δεν υπάρχει το περιεχόμενο που εγώ τουλάχιστον θα ήθελα είναι στην ενότητα "Θέλω να συμμετέχω"! Ότι υπάρχει μέχρι σήμερα, είναι τα γνωστά γραφειοκρατικά του τύπου "γίνε φίλος ή μέλος" , "πάρε το newsletter" και άλλα στενά κομματικά. Βέβαια στο εισαγωγικό σημείωμα της Ομάδας Διαδικτύου αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ενότητα θα εμπλουτισθεί σύντομα με λειτουργίες " που θα επιτρέπουν την συμμετοχή των πολιτών" ! Ας κάνουμε λίγο υπομονή ! Εγώ περιμένω τις νέες μορφές του democracy ή ενός φόρουμ, που αποτέλεσαν στο πρόσφατο παρελθόν (έστω και με πολλά αρνητικά) τις κύριες καινοτομίες συμμετοχής πολιτών.

Όσον αφορά τα social media , και εκεί μάλλον φτωχό είναι προς το παρόν το περιεχόμενο και περιορίζεται στο facebook (που έχει κυρίαρχο ρόλο) και σε εργαλεία όπως το youtube, to del.icio.us και το flickR. Περιμένω να δώ τις αναφορές στο blogging και σε άλλα μέσα διαδραστικής επικοινωνίας των πολιτών.

Τέλος μια σημαντική επισήμανση ! Δεν ξέρω αν έγινε εκ παραδρομής , αλλά θεωρώ ότι είναι σοβαρή παράλειψη και πρέπει να διορθωθεί! Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , δεν έχει μόνο "επίσημη" σελίδα στο facebook! Έχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία και αξιολογότατη επίσημη προσωπική ιστοσελίδα, που για όσους την παρακολουθούν εδώ και χρόνια, όχι απλά αποτελεί τη βάση της πολιτικής του ταυτότητας και πορείας, αλλά υπήρξε (και συνεχίζει να είναι ακόμη και σήμερα) η σημαντικότερη ιστοσελίδα πολιτικού στην Ελλάδα. Δεν μπορεί λοιπόν η ιστοσελίδα του Προέδρου να μην μνημονεύεται πουθενά στο site του κόμματος!

Θα συνεχίσω να παρακολουθώ την ανάπτυξη της ιστοσελίδας με ενδιαφέρον, προσδοκώντας πολύ περισσότερα από αυτά που παρουσιάστηκαν σήμερα και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Update 10.03.09 : Γρήγορη και θετική η αντίδραση της ομάδας διαδικτύου στο θέμα του προσωπικού κόμβου του ΓΑΠ. Ελπίζω στο μέλλον να είναι το ίδιο γρήγορη και σε άλλες παρατηρήσεις μας για το site!
Να προσθέσω επί τη ευκαιρία μια ακόμη τεχνική παρατήρηση που πρόσεξα χθες. Δεν υπάρχει μέριμνα για άτομα με περιορισμένη πρόσβαση (όραση, ακοή). Και επειδή σε κάποια τμήματα του κόμβου έχουν επιλεγεί πολύ μικρά γράμματα, νομίζω πως και αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα!

4 σχόλια:

blogger είπε...

Συμφωνώ σε όλα και πολύ σωστή η επισήμανση για το papandreou.gr.
Πρέπει όμως κάποια στιγμή να επανασχεδιαστεί και αυτή.

spallantzas είπε...

@krogia
Θεωρώ πως κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό ίσως! Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι τεχνικά, λόγω της ποσότητας των δεδομένων, που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χαθούν!
Μια όμως και μιλάμε για ... "ποσότητα", είναι σαφές πως κάθε σελίδα κρίνεται τελικά από το περιεχόμενο της, τον πλούτο των θεμάτων και προτάσεων και την καθημερινή ενημέρωση.
Ιστοσελίδα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, κύρια όταν είναι πολιτική, δεν προσφέρει τίποτα!
Πολύ περισσότερο σήμερα, στην εποχή των νέων μέσων, ιστοσελίδα που δεν εξασφαλίζει τον ελεύθερο διάλογο μέσα από νέα εργαλεία διάδρασης, δεν είναι τελικά ελκυστική στον χρήστη, όσο όμορφη και λειτουργική κι αν είναι!
Και μπορεί το papandreou.gr να στηρίζεται σε μια παλιά πλατφόρμα, αλλά ο πλουτος του περιεχομένου του, η εύκολη αναζήτηση, η ανανέωση θεμάτων και ενοτήτων, και η επαφή με τον πολίτη, αποτέλεσαν μέχρι σήμερα, σημείο αναφοράς για τις πολιτικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε ότι και το νέο Pasok.gr θα αποκτήσει τέτοια χαρακτηριστικά, που δεν είχε ούτε κατά διάνοια μέχρι σήμερα, αλλά και τωρα δείχνει άτολμα κατ' αρχήν να τα υιοθετεί!

blogger είπε...

Το νέο ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει τέτοια χαρακτηριστικά με το "myPASOK".
Σχεδιάστικά αναφέρομαι ως προς το www.papandreou.gr

Το περιεχόμενο και η αλληλεπίδραση εννοείται ότι δεν παίζονται.
Με κάποιες όμως αισθητικές παρεμβάσεις θα αναδειχθεί περισσότερο και η διαδραστικότητά της. Είναι κάπως "κρυμμένη" τώρα.

spallantzas είπε...

για να ιδούμε γιώργη!