5 Ιουν 2009

Ένα Γκάλοπ κόστους ... 900.000 (+552.000) €


Είπα να σας αφήσω με το προηγούμενο ποστ να πάτε νηφάλια να ψηφίσετε (ότι ψηφίσετε) την Κυριακή στις κάλπες. Η τοπική επικαιρότητα όμως και η ...εξαιρετική "φυσική κατάσταση" στην οποία βρίσκεται ο Δήμαρχος μας και οι "συνεργάτες" του, δεν μου επιτρέπουν να ...ξεκουραστώ και εγώ λίγο!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη δεξιά μπάρα του ιστολογίου υπάρχει το widget της "άλλης πρότασης" από το οποίο σας ενημερώνω για τα τρέχοντα δημοτικά θέματα της πόλης. Καλό θα είναι, όσοι αναγνώστες είστε από την πόλη μας, να ανατρέχετε συχνά πυκνά σε αυτό το ιστολόγιο, για να έχετε μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στην πόλη μας. Εγώ αυτό που κάνω από καιρού εις καιρόν είναι να παρεμβαίνω, με τον τρόπο μου και εδώ, στα κρίσιμα κατή τη γνώμη μου θέματα. Τέτοια προκύπτουν τον τελευταίο καιρό πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με τα οικονομικά του Δήμου και έργα στην πόλη.

Τελευταίο γεγονός που χρήζει ανάλυσης (αν όχι ψυχανάλυσης) είναι η απόφαση του Δήμου να πάρει δάνειο 900.000 € για την ασφαλτόστρωση των δρόμων της πόλης. Δρόμων που είναι γεγονός ότι εδώ και μια 5ετία και ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια είναι σε άθλια κατάσταση. Η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο αντέδρασε, όπως ήταν φυσικό, δυναμικά απέναντι σε μια λογική που τον τελευταίο καιρό είναι κανόνας για τη δημοτική αρχή : μια λογική κατασπατάλησης δημοτικών πόρων σε "έργα", που τίποτα ουσιαστικό δεν προσφέρουν στην πόλη (περίπτωση διάνοιξης Χαριλάου Τρικούπη με κόστος 1.700.000 €) και που το αυξημένο κόστος τους - και αυτό είναι το χειρότερο - προέρχεται από την κακή, αποσπασματική και χωρίς κανένα προγραμματισμό τακτική που επιλέγει η δημοτική αρχή στη διαχείριση τέτοιων θεμάτων. Και αυτά τη στιγμή που επιλέγει να μην απαλλοτριώσει οικόπεδα πρασίνου και σχολικών μονάδων, που θα έλυναν χρόνια και εξαιρετικά οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης στην πόλη και που το κόστος τους θα ήταν, αν όχι μικρότερο, το ίδιο με το κόστος των δήθεν έργων που προκρίνει.

Η απάντηση του Δημάρχου αποτελεί μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας! Κορυφαία αποστροφή το παρακάτω :

" Εγώ ρωτάω το εξής απλό και ας μου απαντήσουν:

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΝΑΙ Η ΟΧΙ; Αν στο πιο πάνω ερώτημα απαντάνε “όχι” τότε είναι εκτός πραγματικότητας και βέβαια εθελοτυφλούν. Αν απαντάνε “ναι” τότε πρέπει να μας δώσουν συγχαρητήρια γιατί λύνουμε ένα ακόμη πρόβλημα που επί χρόνια ταλαιπωρεί τους Δημότες και επισκέπτες."

Κυρίες και Κύριοι ...χειροκροτείστε ! Έχουμε Δήμαρχο (Πολιτικό Μηχανικό, μην το ξεχνάμε αυτό) λαμπρό , λεβέντη και ... καραμπουτζουκλή! Τεράστιες νέες λεωφόροι ανοίγονται στην πόλη και τώρα, με τους καινούργιους ασφαλτοτάπητες, που ξέρετε, μπορεί να διεκδικήσουμε και κανα Γραν Πρι της Φόρμουλα 1. Τι παραπάνω έχει δηλαδή το Μονακό? Μας έλειπε μόνο η ...μαρίνα και αυτήν θα την φτιάξουμε! Προβλέπω φωτογραφία Αναγνωσταρά και Μπέρνι Εκλεστον μπροστά σε μια Φερράρι με φόντο το Μπούρτζι!

Ας σοβαρευτούμε όμως λίγο! Υπάρχει ένα ...προβληματάκι το οποίο ο κ.Δήμαρχος απέφυγε να μας πει! Και αυτό είναι ποια είναι η αιτία της άθλιας κατάστασης των δρόμων της πόλης! Γνωρίζουμε όλοι ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα έργο αποχέτευσης στην πόλη, κόστους 10 € ευρώ. Θετική σίγουρα εξέλιξη για την πόλη, αν και σηκώνει πολύ συζήτηση για το τι έργο εκτελέστηκε και πως, αλλά δεν είναι της παρούσης. Αυτό το έργο είναι η κύρια αιτία της κακής κατάστασης των οδοστρωμάτων σε πολλά σημεία της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων. Και αυτό το γνωρίζουν άπαντες στην πόλη και δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως στο συγκεκριμένο έργο προβλεπόταν, και επομένως ήταν συμβατική υποχρέωση του εργολάβου, η πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος σε κάθε δρόμο που διανοίχθηκε χαντάκι! Για αυτές τις εργασίες ο Ανάδοχος του έργου πληρώθηκε , βάσει του τελευταίου 21ου λογαριασμού 552.000 €!!! Σημειώνω δε ότι το εν λόγω έργο δεν έχει ακόμη παραληφθεί οριστικά!

Καλό θα ήταν λοιπόν ο Δήμαρχος και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, πριν μας κάνουν να ...ριγήσουμε από συγκίνηση για την απόφαση τους να " ικανοποιήσουν την επιθυμία των πολιτών", να μας πουν ποιοι δρόμοι και πως αποκαταστάθηκαν με αυτή τη δαπάνη, και αν γνωμοδοτούν ότι η αποκατάσταση έγινε με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου και τα όσα ορίζει ο Νόμος περί Δημοσίων Έργων! Γιατί αλλιώς πρέπει να μας εξηγήσουν, πως είναι δυνατόν μετά από μια τέτοια δαπάνη η πόλη να θυμίζει ...Βαγδάτη και να απαιτούνται 2 φορές τόσα για να αποκατασταθούν οι δρόμοι!

Τώρα ... να πω και που είναι ο εισαγγελέας, που κανονικά σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα ... περιττό δεν είναι?

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος του θέματος, που ο κόσμος τόχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι! Ο Δήμαρχος παράγγειλε πρόσφατα γκάλοπ για τα δημοτικά στο Ναύπλιο και οι φήμες λένε πως δεν ήταν και τόσο καλά για τον ίδιο! Έτσι καταφεύγει και αυτός, όπως ο κάθε μέσος Νεοέλληνας Δήμαρχος, στο έργο βιτρίνας! Δοκιμασένη συνταγή με σίγουρο αποτέλεσμα:

Ένα τετραγωνικό μέτρο ασφάλτου = Πέντε ψήφοι!

Για να δούμε! Θα μασήσουν και αυτή τη φορά οι ... μαϊμούδες τον ταραμά?

Δεν υπάρχουν σχόλια: