3 Οκτ 2007

Απλά μαθήματα πολιτικής : Μάθημα 2ο

Πριν από 15 μήνες , λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές , έγραφα για τις “έξυπνες” ιδέες , τα “έξυπνα” σχέδια και την κοινωνία των πολιτών. Κάνοντας προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση θεωρούσα πως αυτές οι θέσεις είχαν να κάνουν και με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Είναι χρήσιμο να ξαναδιαβαστούν από τους (παλιούς και νέους μου) αναγνώστες , μια και παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες. Και συν τοις άλλοις δίνουν(ξανά) το πολιτικό στίγμα και το πολιτικό ζητούμενο στο ΠΑΣΟΚ

Ξεχωρίζω :

Εύλογα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι σχετικές ιδέες και προσεγγίσεις θα μπορούσαν να περάσουν στο μελλοντικό κυβερνητικό πρόγραμμα του Π.Α.Σ.Ο.Κ. Το ζήτημα είναι ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από κάθε κυβέρνηση δεν εξασφαλίζουν ως μόνες συνθήκες τη συμμετοχή των πολιτών στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Αυτό συμβαίνει και όταν το κόμμα ως θεσμός δεν διαθέτει την προνοητικότητα να προετοιμάσει συμμαχίες με άλλες κοινωνικές οργανώσεις. Ειδικότερα όταν τα στελέχη ενός κόμματος απορροφούνται από το κράτος, οι κυβερνήσεις δε μπορούν να προετοιμάσουν τα κοινωνικά νέα κινήματα, γιατι χάνουν το πλεονέκτημα να αξιοποιήσουν το φορτίο των ιδεών και πρωτοβουλιών που φέρνουν μαζί τους οι κοινωνικές οργανώσεις, από την περίοδο προετοιμασίας στην αντιπολίτευση, όταν δηλαδή συντελείται κατ’ εξοχήν η γονιμοποίηση τέτοιων ιδεών .

Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε όλο το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: