29 Νοε 2007

Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου!

Ολοκληρώθηκε (κατά 90% τουλάχιστον) το κομματικό σχήμα που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Φεβρουαρίου με την ανακοίνωση και του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου.

Προβληματίστηκα πολύ πριν ξεκινήσω αυτό το post. Συζήτησα με αρκετούς, πήρα γνώμες, είπα τη δική μου. Πρέπει να πω ότι στις πρώτες αντιδράσεις που εισέπραξα χθες κυριαρχούσαν δύο βασικά συναισθήματα : αμηχανία και απογοήτευση. Σταχυολογώ (χωρίς να συμμερίζομαι τα πάντα ) μερικές από τις απόψεις που άκουσα:

  • Ο ΓΑΠ δεν κατάλαβε τι ψηφίσαμε στις 11 Νοεμβρίου?
  • Ο ΓΑΠ αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται. Έχει εμμονές και ανασφάλειες.
  • Πως είναι δυνατόν να επανιδρύσεις το κόμμα με αποτυχημένους πρωην γραμματείς νεολαίας και κόμματος, αποτυχημένους υπεύθυνους ανασυγκρότησης νεολαίας, αποτυχημένους προέδρους ΚΜΠ , ΙΑΠ και ΙΠΕ και άλλων ΜΚΟ, αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές, και όλα τα ορφανά του Άκη και του Σημίτη?
  • Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε ένας από τους στενούς συνεργάτες του ΓΑΠ που να χρεώνεται έστω ένα χιλιοστό των λαθών που ο ίδιος είπε στην αυτοκριτική του ότι έγιναν 3, 5 χρόνια τώρα? Γιατί πήρε πάνω του ο ίδιος όλες τις ευθύνες (ως όφειλε πολιτικά κατ'αρχήν) και εξάγνισε όλους όσους τον έσπρωξαν σε λανθασμένες επιλογές? Η μήπως για όλα έφταιγε ο Βενιζέλος?
  • Οι περισσότεροι από αυτούς (κύρια οι επικεφαλής και οι γνωστοί) βρίσκονταν σχεδόν στις ίδιες θέσεις που επιλέχτηκαν και τώρα, τα τελευταία χρόνια. Τι θα αλλάξει τώρα, ώστε να παράξουν πλέον οι ίδιοι πολιτική, όταν χρόνια τώρα κρύβονταν πίσω από την κουρτίνα , πίσω απο κλειστές πόρτες και κατεβασμένα τηλέφωνα, και πίσω απο το μόνιμο μόττο "ο πρόεδρος θέλει αυτό" ?
Μπορεί κάποια από τα παραπάνω να ακούγονται σκληρά. Μπορεί κάποιες απόψεις να είναι εν θερμώ και από πικρία. Μπορεί πάλι να είναι μισές αλήθειες , ή και κακόβουλες κριτικές. Όμως αυτά ακούγονται σήμερα στα τηλέφωνα , στα μαιλ , και σε λίγο ίσως και στα blog.

Στα ΜΜΕ βέβαια, το χαβά τους. " Ο γαπ απέκλεισε τους Βενιζελικούς και τον Σκανδαλίδη" και αυτό στην 5η σελίδα φυσικά. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πουλάει πλέον, όταν υπάρχει το ασφαλιστικό.

Προσωπικά δεν θα κάνω (ακόμη) κριτική στα πρόσωπα, αν και θα μπορούσα εύκολα να το κάνω. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά σωστό κατά τη γνώμη μου να τους κρίνουμε από το παρελθόν τους αποκλειστικά. Δεν περιμένει κανείς άλλωστε το ΠΑΣΟΚ να βγάλει από πάνω του νοοτροπίες δεκαετιών που παρήγαγαν τέτοιου είδους και επιπέδου στελέχη.

Απο τις 18 Σεπτεμβρίου είχα γράψει την άποψη μου για τη στάση των πολιτών. Και δεν αλλάζει ούτε τελεία σε αυτό.

Υπάρχει όμως μια φράση του ΓΑΠ που με προκαλεί να δείχνω ακόμη (βαθμιαία εξαντλούμενη βέβαια) αυτοσυγκράτηση : " έμαθα, άλλαξα, αποφάσισα" ! Θέλω να δω αν το έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι μαζί φυσικά με αυτόν! Γιατί αυτός τους δίνει μια τελευταία ευκαιρία, και ο δρόμος είναι πια αναπόφευκτα κοινός , στο καλό ή στο κακό , στην κορυφή ή στον πάτο.

Τα κριτήρια από εδώ και πέρα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι τα εξής :

  1. Η ικανότητα αυτής της ομάδας να διοργανώσει ένα πραγματικά πολιτικό συνέδριο επανίδρυσης του κεντροαριστερού χώρου (και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ). Οι ιδέες που θα πέσουν στο τραπέζι για να υλοποιηθεί ένα συνέδριο που " θα εγγυάται την ανοιχτή συμμετοχική λειτουργία, αλλά και ένα ισχυρό συλλογικό κέντρο, που θα υποστηρίζει τις πολλαπλές, ανοιχτές πολιτικές λειτουργίες ενός αποκεντρωμένου Κινήματος.
  2. Πως θα ενταχθούν οι πρωτοβουλίες αυτο-οργάνωσης "συστηματικά και με σεβασμό, στις δομές του Κινήματός μας, κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής μας δουλειάς." ( απο την ομιλία ΓΑΠ στο ΕΣ).
  3. Πως θα " φύγουμε από μια λογική εξουσιαστική, δηλαδή της διεκδίκησης της καρέκλας, ή του κομματικού ελέγχου απέναντι στα μαζικά κινήματα." Πως θα " αναδείξουμε νέα στελέχη", πως θα συμβάλουν, " ώστε πραγματικά να έρθει ένας κόσμος νέος που θέλει, που περιμένει, που ελπίζει".
  4. Πως θα υλοποιήσουμε " την ανάπτυξη νέων μορφών οργανωτικής δράσης αλλά και δομών, που θα εξασφαλίζουν τον σεβασμό στον πολίτη, στον φίλο, στο μέλος, να αισθάνεται ότι πραγματικά υπάρχει ζεστασιά όταν έρχεται στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι κλειστές οι πόρτες, δεν υπάρχουν στεγανά, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά υπάρχει πραγματικά μια ανοιχτή αγκαλιά που θέλει να εμπνεύσει όλο και περισσότερους πολίτες σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια αλλαγής στη χώρα μας" .
  5. Πως τέλος μετά το συνέδριο θα " κάνουμε ρήξεις διαμορφώνοντας μια νέα μεγάλη πολιτική συμμαχία, μια συμμαχία προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων, αλλά και των αδύναμων στην κοινωνία μας, ώστε να ανατρέψουμε ένα πολιτικό σύστημα που πια δεν λειτουργεί δημοκρατικά." (και που κι εμείς έχουμε τη σημαντικότερη ευθύνη γιαυτό θα πρόσθετα εγώ)
Αυτά τα λόγια του Παπανδρέου από τη χθεσινή ομιλία του είναι η πρόκληση αλλά και το βασικό κριτήριο όλων των πολιτών που τον στήριξαν το Νοέμβρη, πρώτα απ' όλα σε σχέση με αυτόν και εν συνεχεία και σε σχέση με αυτούς που επέλεξε για να υλοποιήσουν τις ιδέες του.

Αν θέλει κανείς να το μεταφράσει αριθμητικά, το στοίχημα είναι πόσοι από τους 800.00 πολίτες που τόσο συνειδητά και απαιτητικά έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, θα έρθουν να συμμετέχουν και στις ουσιαστικές διαδικασίες ενός καινοτόμου συνεδρίου.

Οι απαντήσεις είναι απλές τούτη τη φορά.

Γι' αυτούς που αναλαμβάνουν το βαρύ φορτίο της επανίδρυσης δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ακινησίας, εκπτώσεων και σφαλμάτων. Να θυμάστε συντροφοι ότι πολλοί απο εσάς σύντομα θα θελήσετε να ζητήσετε και την ψήφο μας! Αποδείξτε μας λοιπόν ξεκάθαρα ότι είστε "πολιτικά όντα" και όχι "κομματικά γρανάζια" ενός σκουριασμένου κάρου που δεν τραβάει πια.

Όσο για σένα Πρόεδρε. Αυτη τη φορά "ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου!"


Υστερόγραφο : Παναγιώτη, Κατερίνα, Γιώργο καλό κουράγιο. Στο διαδίκτυο και την blogo-σφαιρα ως γνωστόν δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες (όπως στο κόμμα), και τα γραπτά πάντοτε μένουν. Εμείς θάμαστε εδώ καθημερινά. Ελπίζω να παραμείνετε κι εσείς και να δεχτείτε την όποια (καλοπιστη πάντοτε ) κριτική.

14 σχόλια:

blogger είπε...

Στέφανε, δεν μπορώ να τοποθετηθώ όσον αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα γιατί γνωρίζω ελάχιστους (μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού).
Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι την κριτική σου και την ήθελα και την θέλω, όσο σκληρή και αν είναι.
Περιμένω βέβαια συμβουλές πρώτα και μετά να φτάσουμε στην κριτική! :)
Κριτικάροντας εγώ τον... εαυτό μου τώρα, νοιώθω ότι αργούμε και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

spallantzas είπε...

Γιώργο μου, ξεκινείστε εσείς και βλέπουμε. αλλωστε επιλεγήκατε "ως οι πιο άξιοι" μεταξύ ίσων.
Εμπειρία έχεις , άποψη έχεις , κάντην πράξη. γιαυτό είσαι εκεί. όχι για να δέχεσαι συμβουλές τρίτων.

blogger είπε...

Α, μη μου τα χαλάς. Και τις συμβουλές χρειαζόμαστε και την κριτική και την βοήθειά σου.
Αν είναι να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός (πιο άξιοι μεταξύ ίσων) τότε μακριά από εμένα το ποτήριον τούτο.
Ούτε το "πιο άξιοι" δέχομαι, ούτε το ότι από την στιγμή που καλώς ή κακώς επιλέχθηκα εγώ, όλοι οι άλλοι θα γίνουν -εκούσια ή ακούσια- παρατηρητές.

Εμπειρία έχω, άποψη έχω, δεν θα κάνω όμως πράξεις μόνο τη δική μου οπτική. Άλλωστε και την εμπειρία δεν την απέκτησα με ως δια μαγείας ξαφνικά. Κι εσύ και άλλοι bloggers βοήθησαν. Ακόμη και οι απόψεις μου έχουν επηρεαστεί από εσάς.
Έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Να αυτοοργανωθούμε όσο πιό γρήγορα γίνεται γιατί στο βάθος τι βλέπω ...
Τι είναι αυτό που φαίνεται!!!!

Παιδιά έρχεται ο Αλέξης
μέσα από τις Πασοκικές λέξεις
και μας φέρνει μια αμηχανία
κάτσε Γιώργο τώρα στα θρανία

spallantzas είπε...

@krogias
έτσι είναι. γιαυτό εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε και να γράφουμε τις απόψεις μας και εσύ πρέπει να βρεις τους τρόπους να τις κάνεις πράξηκαι να τις "εντάξεις στην προσυνεδριακή διαδικασία , με σεβασμό στις κομματικές διαδικασίες, αλλά και στη δική μας αυτονομία του λόγου και της δράσης.
Κανείς δεν είπε ότι θα μείνουμε παρατηρητές, το αντίθετο θα έλεγα.

spallantzas είπε...

@ganarg
είναι και αυτό ένα θέμα ενδιαφέρον : 38 + 5 = 43 + 40 έδρες
έξυπνα μαθηματικά για λιγους

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύντροφος Κρόγιας με κάλυψε απόλυτα!

Grammateas είπε...

Παιδιά το 5% είναι κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ελλιπούς πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Επειδή αυτό το κενό δεν βλέπω να καλύπτεται, προβλέπω η διαρροή προς ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνεται. Καλή επιτυχία στα παιδιά, αλλά να ξέρουν ότι πλέον ο Γιώργος ψάχνει για συνυπεύθυνους για το μέλλον. Την σκαπούλαρε το Νοέμβρη, δεν είναι και λίγο να χάνεις 400.000 ψήφους, αλλά πλέον η ευθύνη είναι όλη δική του. Το πρώτο δείγμα επιλογής προσώπων δείχνει ότι επιλέγει τον ακρωτηριασμό και το ρεβανσισμό απέναντι σε όσους "τόλμησαν" να θέσουν εν αμφιβόλω την ηγεσία του. Αυτό εγώ το λέω Δημοκρατία. Ο Γιώργος έχει άλλη άποψη. Ίδωμεν... Πάντως υάρχει και ένα 45% που στις 11/11 εξέφρασε αν μη τι άλλο τον προβληματισμό του. Αυτό θα το αγνοήσει παντελώς;

spallantzas είπε...

@GRAMMATEA
Το 5% του ΣΥΝ είναι το πολιτικό ταβάνι αυτού του κόμματος. Και οι ίδιοι ξέρουν (και πρώτος από όλους ο Αλαβάνος,γιαυτό την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια) ότι στις επόμενες εκλογές παίζεται η ύπαρξη τους. Ξέρουν επίσης ότι θα δεχθούν αφόρητη πίεση για συνεργασία απο το ΠΑΣΟΚ αλλά εκ των ένδον, μια και θα είναι η πρώτη (και τελευταία ) φορά που θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος ώς έχει σήμερα.
Όσο για το 45% που "εξέφρασε τον προβληματισμό του" , μάλλον ανάποδα τα βλέπεις. Το 45% εξέφρασε την αγωνία του "ρεσάλτου" και αφού δεν του βγήκε, οδηγείται στην ακινησία. Ο προβληματισμός ήταν το χαρακτηριστικό κριτήριο αυτών των πολιτών που στήριξαν τον ΓΑΠ. Και αυτός ο προβληματισμός θα γίνει πιο σαφής τώρα, που τα ψέμματα τελείωσαν, τα λόγια ακούστηκαν και είναι ώρα για έργα.
Ας το πάρουμε όλοι χαμπάρι. Κόμμα δεν έχουμε (δεν το λέω εγώ ,ο ίδιος ο ΓΑΠ το λέει), κόμμα πρέπει να ξαναφτιάξουμε. Αλλά για να ξαναφτιάξουμε χρειαζόμαστε πρώτα και κύρια πολιτικές, ιδέες, στόχους και τέλος πρόσωπα.
Και φυσικά τούρτα με παλιά ληγμένα υλικά δεν φτιάχνεται, η τέλος πάντων δεν τρώγεται.

NdN είπε...

Ο λόγος που δεν ανέβασα ακόμα post για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι ακόμα δεν έχω καταλάβει που το πάει ο ΓΑΠ. Ομολογώ πως περίμενα μεγαλύτερη ανανέωση και πολλά ακόμα υπεραιωνόβια στελέχη εκτός. Θα μπορούσα να υπογράψω το κείμενο σου αν έλειπε μία πρόταση. Κάπου γράφεις «…Δεν είναι πολιτικά και ηθικά σωστό κατά τη γνώμη μου να τους κρίνουμε από το παρελθόν τους αποκλειστικά…». Είναι τελείως λανθασμένη άποψη. Μα η κρίση βασίζεται αποκλειστικά σε κάτι που έγινε στο παρελθόν. Αν δεν ίσχυε αυτό θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τομεάρχη οικονομικών τον Νεονάκη και Περιβάλλοντος τον Πάχτα και να πούμε ότι δεν είναι σωστό να τους κρίνουμε από το παρελθόν. Συμφωνείς?

spallantzas είπε...

@ndn
Με την φράση αυτή δεν αναφέρομαι γενικά σε πρόσωπα, αλλά στα συγκεκριμένα που στελεχώνουν τα νέα όργανα. Εγω δεν βλέπω κραυγαλέες περιπτώσεις Πάχτα και Νεονάκη σε αυτούς τους συγκεκριμένους , και -αλίμονο - συμφωνώ μαζί σου.
Εγώ μίλησα για πολιτικά λάθη του παρελθόντος και τέτοια έγιναν απο πολλούς , ακόμη και ο ΓΑΠ παραδέχτηκε δημόσια ότι έκανε. Αν ακολουθούσαμε αυτή τη λογική για όλους, τότε θα έπρεπε να απορρίψουμε και τον ίδιο!
Η στήριξη των πολιτών στον ΓΑΠ αναφέρεται κυρίως (για να μην πω αποκλειστικά) στην διαβεβαίωση που έδωσε δημόσια ότι αυτή τη φορά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και το ασφαλές πολιτικό περιβάλλον για την ουσιαστική συμμετοχή τους στα πολιτικά και κομματικά δρώμενα. Αν δεν το κάνει, νάσαι σίγουρος ότι θα την χάσει γρήγορα και εξαιρετικά επώδυνα. Και δεν θάναι τύπου Βενιζέλου.

Elli είπε...

Κατανοώ ότι υπάρχει πικρία από την μεριά κάποιων του υποστήριχαν την υποψηφιότητα Βενιζέλου. Αυτό που δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω είναι γιατί συνεχίζουμε να κατηγορούμε και να κατακρίνουμε τον Παπανδρέου από τη στιγμή που τώρα αρχίζει να παράγει έργο. Αν μέσα στο ΠΑΣΟΚ κρίνεται με τα χειρότερα λόγια ο πρόεδρος, τότε τι γίνεται έξω? Μήπως ο στόχος για το ΠΑΣΟΚ είναι να ξαναγίνει κόμμα ιδεών που εκφράζουν την πλειοψηφία με συνεπακόλουθο να κερδίσει την εξουσία ή μήπως είναι να φάμε τον Παπανδρέου? Γιατί τόση κακοπροαίρετη κριτική? Εγώ θέλω να δω τους απανταχού ΠΑΣΟΚατζήδες να προβάλλουν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με ελκυστικό τρόπο, στους δρόμους, στις παρέες τους, στα blog τους, παντού και όχι να τρώγονται μεταξύ τους. Μάλλον δεν έχει κανένας καταλάβει ότι έτσι δεν κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ. Και ένα ΠΑΣΟΚ μικρό και αποκαμομένο δεν συμφέρει κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορα τον εκλογικό νόμο στις επόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί ο ίδιος και στις μεθεπόμενες απλά θα κόψει έδρες από το δεύτερο. Καμία απώλεια για τα υπόλοιπα κόμματα. Το αν είναι οροφή πώς το ξέρεις; και εμείς λέγαμε το 2007 ότι δεν πέφτουμε κάτω από το 40% και είδες που φτάσαμε. Στο χειρότερο ποσοστό από το 1981. Εγώ σαν ΠΑΣΟΚτσής είμαι κατά κάθε συνεργασίας και το ίδιο είναι και τα άλλα κόμματα. Δεν ξεχνώ ότι όλοι οι άλλοι είναι εναντίον του Κινήματος. Ήλπιζα να έχεις μεγαλύτερη εκτίμηση για το 45 %. Ξέρεις και αυτοί ΠΑΣΟΚ είναι. Δεν είμαι και δεν είσαι περισσότερο ΠΑΣΟΚ. Αν θέλουμε να ξαναγίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα χρειαζόμαστε όλοι και ας μην συμφωνούμε σε αρκετά.

spallantzas είπε...

@ellie
συμφωνώ ώς προς το τι πρέπει να προβάλλουμε και να συζητάμε. διαφωνώ εν μέρει ως προς το ότι δεν πρέπει να συζητάμε μεταξύ μας και να διαφωνούμε , συχνά και έντονα.
Διαφωνώ κάθετα - όχι τώρα , πάντοτε - με τη λογική "δεν κάνω και δεν λέω κάτι που κάνει κακό στο ΠΑΣΟΚ και στον Πρόεδρο". Ποιος το κρίνει αυτό? Εγώ ? Εσύ? αυτές είναι λογικές του "πατερούλη" και δεν χωράνε σε ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα. Και ξέρω πολύ καλά ότι και ο ΓΑΠ τις απεχθάνεται.

@grammatea
λυπάμαι, αλλά έχω μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, που δεν θα ήταν σκόπιμο να την αναλύσω σε ένα σχόλιο. υπόσχομαι να επανέλθω με αναλυτικό ποστ.
Ένα να διορθώσω μόνο. Θάθελα να μου πεις ΕΝΑΝ απο "εμάς" που έλεγε ότι "δεν πέφτουμε κάτω απο 40%".