9 Φεβ 2008

Εντός και εκτός εισαγωγικών…

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όντως θα χρειαζόμαστε “άπλετο φως” προκειμένου να ξεσκονίζουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις υποθέσεις αρχείου που όλως τυχαίως αφορούν τις πολιτικές ευθύνες στελεχών της ΝΔ. Επιπλέον, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι για την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, αφού μετά και την τελευταία αρχειοθέτηση ο Κουκοδήμος ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Κ.Ο. της ΝΔ (μετά από αυτό θα γλιτώσουμε την Αθήνη άραγε;). Το παραπάνω “δικαστικό δώρο” –τοποθέτησης στο αρχείο των καταγγελιών Μάκη- ποιούς εξυπηρετεί πέραν των προφανών;
Επίσης, αισθάνομαστε ανακουφισμένοι μετά τη σημερινή “αναπάντεχη” υποστήριξη του δελτίου ειδήσεων του MEGA στον Τσίπρα. Πάντως, ο φέρελπις απάντησε με τέτοια σαφήνεια, ακόμη και στις ερωτήσεις υψηλής δυσκολίας που του τέθηκαν (π.χ. "τι έχετε να πείτε για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος της δικαιοσύνης?" ή "με ποιόν θα συνεργαστείτε?") που λίγο αργότερα ο γνωστός “χουλιγκάνος” έσπευσε να τον “ερμηνεύσει” λέγοντας πως "αυτό που εννοείτε είναι πως θέλετε συγ-κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι με 38%+5% αλλά με 30%+13% "(προς τέρψη ασφαλώς όλων των παρευρισκομένων).
Λέτε ο Πρετεντέρης να “προέβλεψε”, προϊδεαζοντάς μας μάλιστα, για τα αποτελέσματα των επόμενων δημοσκοπήσεων;

13 σχόλια:

tractatus είπε...

Σκέψου τις γενιές των εφήβων σήμερα για το τι συμπεράσματα θα βγάλουν περι αριστεράς...Θα νομίζουν οτι τελικά αριστερά είναι ο Τσίμπρας, το ΚΚΕ και ό,τι έχει απομείνει απο ΠΑΣΟκους που πιστεύουν ότι η εξουσία για την εξουσία αρκεί...Ωραία παραδείγματα....;)

Ανώνυμος είπε...

. Στην αρχή αυτής τής βδομάδας, στο γνωστό πρωτοσέλιδο μονόστηλο τής εφημερίδας "το βήμα", υπήρχε παραίνεση προς το Συνασπισμό να φτιάξει ...κυβερνητικό πρόγραμμα ! !

. Το είδα σαν αστείο μεν, ενδεικτικό τών κατευθύνσεων τού ΔΟΛ δε. Από την επόμενη όμως μέρα όλοι μιλούν ( στα κανάλια, όχι στη ζωή ), για το κυβερνητικό πρόγραμμα τού Συνασπισμού.

. Και παράλληλα ο κ. Τσίπρας στην σημερινή ομιλία του στο Συνέδριο, απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ να θεωρείται "Αριστερά" ...!!

. Δέν φταίνε αυτοί. Φταίει το μορατόριουμ κάθε κριτικής που επί χρόνια ισχύει στο ΠΑΣΟΚ απέναντι στον λαϊκισμό, τον τυχοδιωκτισμό και την αλαζονεία τους.

tractatus είπε...

Φοβάμαι ότι όσο ο Τσίμπρας θα φιάχνει τα μικρόφωνα με επιμονή και στύλ τόσο οι κάμερες θα είναι στραμένες επάνω του....;(

spallantzas είπε...

μην ανησυχείτε και δεν θα προλάβουμε να πιουμε και την τελευταία γουλιά του καφέ μας με αυτόν τον "τυπο"!
Είναι τόσο κατασκευασμένος και τόσο λίγος που θα τελειώσει πολύ γρήγορα!

ΤΑΣΟΣ είπε...

ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝ

- δεν γίνει κόμμα μιας σύγχρονης, ριζοσπαστικής και δημοκρατικής αριστεράς υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες της.

- δεν βελτιώσει την αξιοπιστία του, δεν απαλλαγεί από εκείνους που συνδέονται με διαφθορά, απαράδεκτες συμπεριφορές και δεν ανανεωθεί ηλικιακά με στελέχη κατάλληλα για τις θέσεις που προορίζονται.

- δεν προσεγγίσει τα προβλήματα και δεν προτείνει λύσεις.

- δεν αποκτήσει ιδεολογικό στίγμα, σαφείς πολιτικές θέσεις, δεν χαράζει πολιτική και δεν αναδεικνύει τις διαφορές του με τα άλλα κόμματα.

- οι όποιες ιδέες, αρχές , αξίες και πολιτικές θέσεις δεν γίνουν κυρίαρχες στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

- δεν έχει την ικανότητα να «μετατρέψει το κύρος των ιδεών σε κύρος εξουσίας».

- είναι μόνο εκλογικός μηχανισμός η μηχανισμός στήριξης της ηγεσίας του.

- δεν έχει απάντηση τόσο για τις σχέσεις του όσο και τις σχέσεις των στελεχών του με οικ. παράγοντες και μέσα ενημέρωσης.

- αν δεν στηρίξει την εργασία, δεν καταγγείλει τις αντιλήψεις περί απασχολησιμότητας (φυσικά και περί συμβάσεων) και δεν έχει πολιτική για μόνιμες θέσεις εργασίας και σταθερό εισόδημα που δίνουν δύναμη στους εργαζόμενους.

- δεν αποτελεί συνιστώσα των κοινωνικών κινημάτων.

- χάσει τον κυβερνητικό του προσανατολισμό.

Links

Αριστερά "15 αξίες εν δράσει"

spallantzas είπε...

@ΤΑΣΟΣ
Συμφωνώ στα περισσότερα , όχι σε όλα φυσικά.

deGreece είπε...

Πρώτον, το συγκρότημα ΔΕΝ είναι τόσο ισχυρό όσο παλιά ή όσο νομίζει. Δεύτερον, την έχουν πατήσει πολλές φορές (δες Έβερτ, ΒΒ κλπ)και τρίτον, ακόμη και οι μητροπολίτες σκέφτηκαν ότι αν εκλέξουν πενηντάρη θα τους κάτσει 30 χρόνια στο σβέρκο.
Κε Τσίπρα τι λέτε για θεσμοθέτηση θητείας προέδρου max 8 χρόνια ας πούμε...;

ΤΑΣΟΣ είπε...

Ευχαριστώ γαι το link.
Θα κάνω το ίδιο.

Ποιός ο λόγος που δεν γράφεις τα σημείατης διαφωνίας σου?

Εδώ είναι ολόκληρο το post
http://olonos.blogspot.com/2008/02/blog-post_09.html

Υπάρχει και το link που αναφέρεται στις αρχές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόματος

ikor είπε...

Αναρωτιέται κανείς τι σημαίνει "ανανέωση";

Είναι η ανανέωση μέσω αυτοπροβολής;

Οι ίδιοι άνθρωποι που μιλούν σήμερα για "ανανέωση", θα μιλούν σε 5 χρόνια για "εμπειρία"...

Επάγγελμα για τα προς το ζην είναι αυτό που σπουδάσαμε! Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα!

tractatus είπε...

ikor σωστός!
stefan πού είναι το άρθρο;)

ΤΑΣΟΣ είπε...

"τι σημαίνει "ανανέωση";"

Σίγουρα δεν σημαίνει την τοποθέτηση, της συμπαθούς κατ΄άλλα, κ. Ματσούκα στο ευρωψηφοδέλτιο και στη συνέχεια στην ευρωβουλή. Ιδιαίτερα δε αν συνδυάζεται με την απομάκρυνση του καθηγητή κ. Τσάτσου από τυ ευρωβουλή.

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Η ανανέωση είναι το οξυγόνο στην πολιτική.Η κατάλληλη "επικοινωνία" είναι το μέσο για να διοχετεύσεις το περιεχόμενο της ανανέωσης σε ευρείες μάζες, να δημιουργήσεις συμμαχίες, να αναμεταδώσεις το πνεύμα και τους στόχους της.
Το ΠΑΣΟΚ βασισμένο, στην αρχή, στην χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα και στην συνέχεια στις δομές μιας μακρόχρονης διακυβέρνησης, υποτίμησε αυτή την ανάγκη και υστερεί εδώ και χρόνια στην δυνατότητα να "επικοινωνήσει" οποιαδήποτε ανανεωτική του πρoσπάθεια.
Σπουδαίες ιδέες, πολιτικές που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, εξασφαλισμένες κοινωνικές συμμαχίες παραμένουν στη σκιά, χάνοντας με τον χρόνο την γυαλάδα τους.
Ένα σύνολο "παρεμβολών" που καθοδηγούνται από προσωπικές στρατηγικές, οικονομικά συμφέροντα, εξωθεσμικούς παράγοντες αξιοποιούν την κατάσταση και διαιωνίζουν το τέλμα.

Η επιλογή Μ. ΜΑΤΣΟΥΚΑ ήταν τολμηρή και ριζοσπαστική, σηματοδοτώντας το σπάσιμο της "επετηρίδας" στα πολιτικά αξιώματα και δίνοντας ευκαιρίες σε νέους να συνεισφέρουν νέα στοιχεία στην κομματική και την πολιτική ζωή.
Η ίδια η νέα Ευρωβουλευτής αξιοποίησε, όπως η ίδια έκρινε ή μπορούσε, την ευκαιρία που της δόθηκε. Γιαυτό ήδη κρίθηκε ή τελικά σύντομα θα κριθεί. Να κριθεί όμως αυτή. Όχι πάλι ο Παπανδρέου...

Ο Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ, το βράδυ των εκλογών, "δημοκρατικός" συνταγματολόγος με εμπειρία και γνώση αρκετή των εννοιών της νομιμότητας, της πολιτικής αποστασίας, της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής, συμμετείχε ενεργά, συνειδητά και, αντίθετα με άλλους απλούς πολίτες, με πλήρη επίγνωση της σημασίας των δηλώσεων και κινήσεων του στην προσπάθεια του πολιτικού ρεσάλτου που πληρώνει ακόμα και τώρα το ΠΑΣΟΚ. Αυτού που πληρώνει όχι μόνο ο Γ. Παπανδρέου, αλλά ΟΛΟΙ εμείς.
Ευτυχώς, αυτόν εγκαίρως και πολύ σωστά παρόπλισε ο ΓΑΠ από την Ευρωβουλή και την κεντρική πολιτική σκηνή... (...μην ξεχνάμε ότι στο ενδιάμεσο ο καθηγητής είχε εντωμεταξύ ...συναντηθεί με τον Καραμανλή, πρωθυπουργό της νέας διακυβέρνησης για να συμβάλλει με τις γνώσεις και τις ιδέες του στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες...!!!)

spallantzas είπε...

@ΤΑΣΟΣ
Οι απαντήσεις μου (και οι εν μέρει διαφωνίες μου) σε ένα παλιότερο ποστ μου.