23 Μαρ 2008

Τα περίεργα στο blogging

Κλείνοντας το σαββατοκύριακο επιτρέψτε μου μια παρατήρηση , αγαπητοί αναγνώστες και συνιστολόγοι, που ήθελα να την γράψω από καιρό, αλλά τώρα ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή. Μια και αυτό το σαββατοκύριακο , τολμώ να πω, πως έκανα ένα ...πείραμα.
Εξι ποστς ανέβασα αυτό το διήμερο. Δύο περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, δύο για ΜΜΕ, ένα για το ΠΑΣΟΚ και ένα για το Ασφαλιστικό. Σημαντικότερο όλων προσωπικά θεωρώ το
"Δίψα" . Κι όμως ούτε μισό σχόλιο σε αυτό το ποστ! Ενώ "αναψε η συζήτηση" στα άλλα, αλλά και σε παλιότερα!
Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα? Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα ? Δεν είναι προτεραιότητα?
Το δεύτερο θέμα που κατά τη γνώμη ήταν πολύ σημαντικό και ποστάρισα ένα κείμενο όχι δικό μου, αλλά που με εκφράζει και μένα απόλυτα , ηταν το θέμα του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό. Κι εδώ κανένα σχόλιο! Γιατί? Συμφωνείτε όλοι? Δεν τολμάτε να τοποθετηθείτε σε ένα σημαντικό θέμα? Φοβόμαστε το πολιτικό κόστος ?
Τα ζητήματα του νερού, του ποδηλάτου, προέκυψαν και από τις εμπειρίες της τοπικής κοινωνίας μου. Τα ζητήματα των ΜΜΕ προέκυψαν απο την ανάγνωση των εφημερίδων και μόνο. Το θέμα του ασφαλιστικού προέκυψε από την συμμετοχή στο διαδικτυακό διάλογο. Κι όμως αυτά που κυριάρχησαν στη συζήτηση είναι τα του Τύπου. Δείγμα πως κι εμείς είμαστε παρασυρμένοι απο αυτήν την "αρρώστια" ( για και το θέμα ΠΑΣΟΚ "δημοσιογραφικού" χαρακτήρα ήταν)?
Μήπως, αν θέλουμε να βγούμε επιτέλους απο το καβούκι μας, αν θέλουμε να λέμε πως εκφράζουμε τις "απόψεις των πολιτών", αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να δράσουμε (και διαδικτυακά) στο όνομα των πολιτών, πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα που μέχρι σήμερα δεν βρίσκουν συχνά χώρο στην ατζέντα μας. Να πάψουμε να βγάζουμε απο μέσα μας τον μικρό ηγετίσκο και να γίνουμε πραγματικοί e-ακτιβιστές? Να διευρύνουμε αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και να μην αφήνουμε κάποιους να το αμφισβητούν, έστω και άκομψα?
Ένα προβληματισμό εκφράζω. Τώρα. Σε μια κρίσιμη στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε φυγή προς τα μπρός. Και θέλω απόψεις, προτάσεις, ενστάσεις...
Σας ευχαριστώ για τη παρέα του σ/κ και περιμένω τα σχόλια σας.

17 σχόλια:

tractatus είπε...

Αν σου πώ οτι κι εγώ το αναρωτιόμουν...γιατί δλδ κανείς δεν σχολίασε...στο ασφαλιστικό πρώτα απ' όλα, θα έλεγα μιάς και είναι εξαιτετικά επίκαιρο και φλέγον ζήτημα...Δεν έγραψα γιατί ταυτιζόμασταν και είχα κουραστεί να σου γράφω πόσο συμφωνούμε και σε αυτό :)
Για το νερό...χμ! Κοίτα να δείς...όλα αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σαφώς είναι πρώτα απ' όλα πολιτικά τα διαβάζουμε ως ανακοινώσεις για ενημέρωση και μένουμε εκεί. Γιατί; Μα γιατί δεν μας ακουμπούν άμεσα και γιατί η κα τηλεόραση δεν μας έχει 'εθίσει' να πράττουμε αλλά να παρατηρούμε τρώγοντας πατατάκια και βλέποντας αυτά που θα συμβούν ή συμβαίνουν σε άλλους και όχι σ' εμάς....Επιπλέον, ακόμα και για όσους δεν βλέπουν τόσο TV, που αλλού ενεργοποιούνται και, κυρίως, ενημερώνονται για να ενεργοποιηθούν...υπάρχουν τόσοι συλλογικοί φορείς και κάθε πόσο γίνεται εκεί η μάζωξη και η ενημέρωση και στη συνέχεια η δράση...κι εκεί υπάρχει μια παρέα που κάνει και ξέρει...οι άλλοι είμαστε στα καβούκια μας κι εκεί για μένα είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα...αλλά η αγωνία μας που εκφράστηκε στα άλλα είναι γιατί ακριβώς κάπου θέλουμε να στεγάσουμε πολιτικά τις απόψεις μας, να μάθουμε κιόλας, να μοιραστούμε κυρίως και να δράσουμε εν τέλει.
Αν και μονοσήμαντο το ενδιαφέρον μας ή η απελπισία μας, κάτι κούνησε...σκέψου να μη μας ενδιέφερε καν ούτε αυτό...;)

Ανώνυμος είπε...

Με αφήνει αδιάφορο το ποιος προβάλλει μια θέση. Οι μίζερες μικροπολιτικές, μου θυμίζουν "ψηφίσματα" συλλόγων της δεκαετίας του '70, που συζητάγαμε επί ώρες για να μην περάσει η φρασεολογία της ΠΣΚ ή του ΔΑ σε ένα ψήφισμα που κάνεις δεν το διάβαζε και τίποτα δεν επηρέαζε. Το δημοψήφισμα είναι μια τακτική να συσπειρώσεις την κοινωνία, τις εν υπνώσει κοινωνικές δυνάμεις.
Για να το καταλάβεις, κάνε τη σύγκριση με την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Η δημοψηφισματικού τρόπου εκλογή συσπείρωσε κάποιες δυνάμεις που κατά τον κ. Πρετεντέρη & Σία δεν υπήρχαν και έδωσαν αυτή τη μεγαλειώδη νίκη. Εάν ο πραγματικός νικητής ήταν ο ΓΑΠ είναι αμφισβητίσιμο. Το βέβαιον είναι ότι ο χαμένος ήταν ο εκλεκτός των συγκροτημάτων κ. Βενιζέλος.
Το δημοψήφισμα θα φέρει στο φως μια κοινωνική δυναμική που την έχει απόλυτη ανάγκη το ΠΑΣΟΚ σήμερα που πρέπει να ξαναδημιουργήσει συνεκτικές και σφριγηλές οργανώσεις. Τώρα, εάν το πρότειναν πρώτοι οι δικοί μας ή κάποιοι άλλοι... είναι μια μίζερη λογική, που μυρίζει πολύ κνιτίλα της δεκαετίας του '70.
Μακριά από μας τέτοιες μικρότητες.
Όσο για το νερό και τις κλιματικές αλλαγές φταίνε πολλοί... Αλήθεια, ο Αμερικανικός Ιμπεριαλισμός και οι χούντες που είχε στήσει σε όλο τον κόσμο δεν καταλήστευσαν το φυσικό περιβάλλον, οι εμπνευστές και επικαρπωτές του μεγάλου εγκλήματος στον Αμαζόνιο, δεν είναι οι Αμερικάνοι (Στις πολιτικές θέσεις για το Συνέδριο και στις τοποθετήσεις των μεγάλων μας στελεχών - εξαίρεση ο Παναγιωτακόπουλος - η φράση Αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός δεν υπήρξε λες και ήταν απαγορευμένη). Βέβαια για να βάλω και λίγο αποσμητικό, για να μην μυρίζει κνιτίλα το σχόλιο, συμπληρώνω : και οι Σοβιετικοί τα ίδια έκαναν στην Κεντρική Ασία.
Τα σχόλια στα ιστολόγια δεν ρίχνουν κυβερνήσεις. Μόνο το πεζοδρόμιο τις ρίχνει (σε διαβεβαιώ ως παλιά πουτάνα).

KΑΡΜΕΝ είπε...

Ξέρεις, υπάρχουν μεγάλα ζητήματα του μέλλοντος, που προσπερνάς λόγο των άμεσων βιοποριστικών προβλημάτων. Λες απλά «μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει»…? Σαν να μην είναι δικό σου πρόβλημα.
Πες ότι όλοι ήμασταν καλά εδώ και δεν είχαμε τίποτα άλλο παρά να περάσουμε καλά. Και πάλι είναι τόσο μακριά από τι θα έπρεπε η Ελληνική νοοτροπία… Μέχρι να μας αγγίζει εμάς, θα δούμε τι θα γίνει. Να, τόση θάλασσα έχουμε, τόσα Ελληνικά μυαλά έχουμε στο εξωτερικό, δεν θα μας λυπηθούν όταν θα έρθει Η ΩΡΑ ΜΑΣ και θα βγάλουν την αλάτι από την θάλασσα, να έχουμε νερό?????????
Γιατί ξεχάσαμε τι είναι να είμαστε Σύνολο, γιατί δεν ξέρουμε πια τι σημαίνει να προσφέρουμε στην Ανθρωπότητα, γιατί ξεχάσαμε ότι κάποτε δώσαμε τα Φώτα. Τώρα δύστυχος είμαστε περήφανοι για λάθος λόγους- για την πονηριά, για την απατεωνιά, για το εύκολο δρόμο. Που χρόνο για τα μεγάλα προβλήματα της Ανθρωπότητας? Και για πιο λόγο? Ζήτω το εύκολο δρόμο, το εύκολο κέρδος και η Τηλεόραση. Επίσης Ζήτω οι καινούργιοι «Σωτήρες» του Έθνους με τα Συμφέροντα που ξέρουμε ότι προσκυνούμε, αλλά μας αρέσει να λυγίσουμε και άλλο. Όμορφοι είναι, όλα τα ΜΜΕ συν η δεξιά μας τα παρουσιάζουν, γιατί να μην πάρουμε? Ο Τσιπρας και τα ΜΜΕ θα μας δώσουν την λύση και εμείς σαν καλοί Έλληνες, δίχως σπονδυλική στήλη, θα πάρουμε.
Τι και αν είναι μια από τα ίδια? Τι και αν δεν μας δίνει λύσεις? Είναι όμορφος, τον θέλει η κόρη σου, ο γκόμενος της και η όμορφη φίλη της (και είσαι και «διαβασμένος»- είδες από τους πρώτους την "American Beauty").
Όλα τα άλλα, για το νερό, το μέλλον, την ανθρωπότητα άστο για άλλους… Κοροΐδο είσαι εσύ να μην κάνεις ότι κάνει ο γείτονας?... ΟΤΙ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ…
ΖΗΤΩ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Και βεβαίως σαν καλά ανθρωπάκια που είμαστε, περαστικοί σε μια σύντομη ζωή με ζωώδη νόημα, θα παρακολουθήσουμε τον Πρετεντερη όταν θα μας πει ότι αν δεν θα έχουμε νερό μετά από χρόνια, φταίει ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου, θα το εμπεδώσουμε και θα το διαδώσουμε, με το μοναδικό όφελος το χαρτί που θα πάρουμε σε δυο εβδομάδες, αντί για δυο μήνες η την σύμβαση των έξι μηνών του παιδιού μου, αν θα δώσουμε τον ψήφο εκεί που «πρέπει»… Τι και αν μας λέει ο Παπανδρέου ότι το δικαιούμαστε το χαρτί άμεσος και ότι πολεμάει την γραφειοκρατία, τι και αν μας λέει ότι το παιδί μου μπορεί πολύ παραπάνω από ένα σύντομο και πρόχειρο μεροκάματο και αξίζει να πολεμάμε την ανεργία…
Ξέρουμε εμείς και ο Πρετεντερης καλύτερα… Ζήτω τα τρία «Μ».
Άντε τώρα, ποιος τον νοιάζει το νερό και τα προβλήματα της Ανθρωπότητας?
Τώρα θα μας τα λύσει όλα ο Λαζόπουλος και η μυγοσκοτώστρα…
Οχ, τώρα, και εσύ, με το νερό θα ασχοληθούμε…? Έχουμε άλλα πιο «σημαντικά» προβλήματα…

spallantzas είπε...

@ ανώνυμη "παλιά πουτάνα"
Αν το δημοψήφισμα " φέρει στο φως μια κοινωνική δυναμική που την έχει απόλυτη ανάγκη το ΠΑΣΟΚ σήμερα που πρέπει να ξαναδημιουργήσει συνεκτικές και σφριγηλές οργανώσεις" , όπως λες ,τότε να κάνουμε ένα τη βδομάδα!
Εγω προτείνω αυτη τη βδομάδα να κάναμε ένα για τη σύνθεση του ΠΣ, την επόμενη για γραμματέα, την μεθεπόμενη για την αναθεώρηση του 16, και την μεθεμεθεπόμενη για το αν αξίζει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα!
Νομίζω ότι η εκλογή προέδρου, έδειξε τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Το θέμα είναι πως την αξιοποιήσαμε. Δυστυχώς οι 800.000 της 11/11 έγιναν 200.000 το Μάρτη του 08 ,και πολυ φοβάμαι ότι θα γίνουν 50.000 στις εκλογές περιφερειακών οργάνων. Και τότε όποιος φέρει τη γυναίκα του, το γιο του και την ανηψιά του θα εκλεγει γραμματέας!
Τα σχόλια στα μπλογκς σίγουρα δε ρίχνουν κυβερνήσεις (βεβαια ο ρόλος των μπλόγκς μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι πολυ διαφορετικό και πιο ακτιβίστικο που ίσως να ρίχνει και κυβερνήσεις) αλλά σίγουρα και τα δημοψηφίσματα δεν είναι "πεζοδρόμιο" . Πιστεψέ με ... και εγω παλιά πουτάνα είμαι ... και βάζω και ...αποσμητικό!

Homo Sapiens είπε...

Μοιράζομαι τους προβληματισμούς σου.Ειδικά για το περιβάλλον, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να τοποθετηθεί στο top του κοινωνικού και πολιτικού δημόσιου διαλόγου. Νομίζω ότι, πρωτίστως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα περιβαλλοντικής κουλτούρας και παιδείας. Τι λες;

spallantzas είπε...

@homo sapiens
υπάρχει,αλλά δεν είναι το μόνο ζήτημα και δεν φτάνει για να γίνουν ανατροπές. Αν επιχειρήσουμε απλά να αλλάξουμε την παιδεία και την κουλτούρα , τότε θα μας πάρει πολλά χρόνια και δυστυζώς τώρα πια δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Και να πω και κάτι άλλο: αυτή η ιστορία με την "κουλτουρα" σε σχέση π.χ. με την Δυτική Ευρώπη είναι και ολίγον μύθος. Και στις μεγάλες χώρες της ευρώπης δεν δουλευουν κάποια πραγματα (π.χ. ανακύκλωση) λόγω κουλτουρας αποκλειστικά.
αυτό που υπάρχει εκεί και δεν υπάρχει εδώ είναι μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση , με πολιτική βουληση να ανατρέψει καταστάσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο. Απλά εκεί δρουν λίγο νωρίτερα απο εμάς.
Αρα σε μας το ζητούμενο είναι η ανατροπή του συστήματος τοπικής εξουσίας, η ισχυροποίηση της ΤΑ με πόρους και εξουσίες , και η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την αγάπη...
Οι νεοέλληνες δε ,μετά του συνδρόμου "ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε",έχουν κρατήσει χρόνια τώρα το σύνδρομο και έχουν "πετάξει" την ουσία!!
Καθόλου τυχαίο ΔΕΝ είναι που βρίσκεται εδώ και χρόνια η δεξιά στην κυβέρνηση...
Θεωρώ πως πάσχουμε από έλειψη "παιδείας"!
Ποιόν θα ακουμπήσει αγαπητέ το φλέγον θέμα ΄ΝΕΡΟ,όταν, το μόνο που ενδιαφέρει από τη μία είναι,πως θα αποκτήσουν "τζιπάρα"και όχι για να εξυπηρετηθούν αλλά για να φανούν....ελλείψει άλλων προσόντων,δυστυχώς,
και από την άλλη ,οι δείκτες θεαματικότητας των μεσημεριάτικων εκπομπών φτάνουν σε σημεία ρεκόρ,δείχνοντας σκουπίδια του στυλ
"ποιά πηδήχτηκε με ποιόν"!Ποιός θα ενδιαφερθεί για το ασφαλιστικό,από τους νεολαίους ειδικά ,όταν για προτυπά τους έχουν"μάγκες"που εν μια νυχτί απέκτησαν Μερσέντα ,εξοχικό και φράγκα από το τζόγο στο χρηματιστήριο....
Εδώ ζούμε ΟΛΟΙ σχεδόν για τη βιτρίνα!
Θυμάμαι ,όταν ο Ανδρέας έδωσε μάχες και κέρδισε(γιατί μόνος του το έκανε),τα ΜΟΠ,όσο χρήμα ,και ήταν πολύ,ήρθε από την ευρωπαική ένωση και πηγε στους αγρότες...όλο αυτό το χρήμα έγινε βιτρίνα που ερμηνεύτηκε σε BMW και τα υπόλοιπα ξοδεύτηκαν σε σκυλάδικα της εθνική
οδού!άντε και κάποιοι να αγόρασαν και κανά τρακτέρ...
Η έλειψη λοιπόν παιδείας η έλειψη κουλτούρας η έλειψη εν κατακλείδι συνείδησης,θεωρώ πως είναι εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα ,(κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια)!καθότι κατόπιν επικράτησαν οι εθνικόφρονες!!με τους βασιλείς(το,ελιά -ελιά και Κώτσο βασιλιά),μετά ξαναμάτα δεξιά με νησάκια "παραθερισμού",και μετά δικτατορία....
Όταν όλη η Ευρώπη ανασυντασόταν,εμείς εδώ πηγαίναμε πιό πίσω και χτίζαμε ΜΙΣΟΣ...και ΦΟΒΟ μετά ΄τη κατάρευση της δικτατορίας και σιγά μην ήταν ο μεσίαςΚΚ που την έφερε,βολεύτηκαν ΟΛΟΙ στους καναπέδες που απέκτησαν παρακολουθώντας τις πολαπλές συσκευές Τηλεότασης!Έμαθαν και 100 λέξεις μέσα από τη TV,και έγινε σλόγκαν τους η φράση
"ΜΑ ΕΓΩ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΤΡΥΠΑ?"ΚΑΙ ΤΟ ΜΌΤΟ ΠΡΟς ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥς ήταν και είναι"ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΦΑΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΞΥΛΟ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙΣ"
Πιστεύω ακράδαντα πως ΤΟΣΟ μαύρα είναι τα πράγματα για τους Έλληνες.
Ποσώς τους ενδιαφέρει αν αύριο τα παιδιά τους αλλά και τα εγγόνια τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα αφού αυτοί φερθηκαν ως μάγκες κατ'αυτούς, και πέρασαν "καλά"...
Σε πείσμα όλων αυτών των ανεγκέφαλων στη κυριολεξία ελλήνων,επιβάλεται πλέον, να υπάρξει ένα νέο κίνημα ανθρώπων που θα ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο,για το φυσικό πλούτο για τα ποτάμια για τα δάση για τα βουνά,για μια καλύτερη ποιότητα πρώτα μυαλού και μετά ζωής!!
Σόρυ ,μου βγήκε διάγγελμα και πήρα πολύ από το χώρο σου !
Απλά μ'αυτά και μ'αυτά ,νομίζω πως θέλω ψυχανάλυση πλέον ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ!!!

Homo Sapiens είπε...

@stefan

Έχεις δίκιο και συμπληρώνεις τη σκέψη μου. Η κουλτούρα είναι η μία διάσταση, που ορθά όπως λες πολλές φορές δεν υπάρχει. Η δεύτερη διάσταση είναι τα κίνητρα. Η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν εξαρτάται μόνο από την κουλτούρα αλλά σε μεγάλο βαθμό προσαρμόζεται στα κίνητρα - κυρίως - στα οικονομικά κίνητρα. Πριν λοιπόν αλλάξουμε κουλτούρα ας αλλάξουμε τα κίνητρα για να διεγείρουμε τις συμπεριφορές.Ο ρόλος των ΟΤΑ είναι κρίσιμος. Π.χ Κίνητρα για ανακύκλωση (πρόστιμα, φορααπαλλαγές κτλ, ενσωμάτωση μέρους των δημοτικών τελών σε ειδικές χαρτοσακούλες ώστε να υποχρεώνεται ο πολίτης να τις χρησιμοποιεί κ.α) Νομίζω ότι, σε αυτά τα θέματα μπορούμε να ανοίξουμε μία μεγάλη και δημιουργική συζήτηση

spallantzas είπε...

@homo sapiens
δεν μπορούμε απλά . ΠΡΕΠΕΙ να την ανοίξουμε.

tractatus είπε...

Στέφανε, το έλλειμμα δημοκρατίας έχει ποτίσει όλες τις κοινωνικές πλέον ομάδες...και μη ξεχνάς το αμίμητο του Τσαρούχη: "Στην Ελλάδα είσαι οτι δηλώσεις"...οπότε η διαφθορά έχει περάσει στο κόκκαλο και τώρα μίλάμε, δυστυχώς, για συνείδηση.
Θα συμφωνήσω φυσικά με τον homo sapiens γιατί δυστυχώς, πέρα απο τη περιβαλλοντική κουλοτούρα...δεν υπάρχει και πολιτική κουλτούρα. Την έχει υποκαταστήσει η τηλεοπτική κουλτούρα και η μίμηση κι αυτό, αν και στην αρχαιότητα είχε νόημα, σήμερα είναι απλά λαϊκισμός και life syle.

spallantzas είπε...

@tractatus
τωρα που μου το θύμισες. Ο κατά τα άλλα λαμπρός και εξαιρετικός στο είδος του κύριος Αλέξης Μητρόπουλος, είναι πλέον ( ελέω τηλεοπτικής κουλτούρας) 3ος σε σταυρούς στο ΕΣ του ΠΑΣΟΚ. Δεν θάπρεπε απο εδω και εμπρός να προσαρμοστεί σε αυτη τη νέα του ιδιότητα και να περιορίσει την παρουσία του στα τηλεοπτικά πρωινάδικα, η τέλος παντων να την προσαρμόσει στην νέα του ιδιότητα? Και να πάψει να είναι το αντίπαλο δέος του συμπατριώτη μου κυρίου Μανώλη? Εκτός κι αν αυτή η εκλογή , είναι ένα βήμα στην επίμονη πορεία του προς το κοινοβούλιο και αδιαφορεί για ότι δήποτε άλλο. Είναι αυτό στάση πολιτική? Υπερ της κοινωνίας και των πολιτών?

tractatus είπε...

Ναι Στέφανε αλλά ποιός τελικά είναι διαθέσιμος ν' αλλάξει μια συνταγή που πιάνει...έτσι ξέρουν κάποιοι κι έτσι πορεύονται...και κυρίως έτσι εκλέγονται.
Τώρα σκέφτομαι τελικά γιατί είναι αποκλεισμένος ο 'απλός'πολίτης...γιατί μέσω του επαγγλέλματός του που είναι μια 'κανονική' δουλειά δεν έχει τον χρόνο και τη πρόσβαση να τρέχει σε εκπομπές οπότε το δημόσιο χώρο, τον 'αξιοποιούν' ακόμα και ταξικά όσοι έχουν λύσει τα της επιβίωσης και της καθημερινότητας κάτω απο όρους που άλλοι είναι απλά δέσμιοι....επομένως τα αίτια του πομπού και του δέκτη είναι σαφώς κοινωνικο-οικονομικά...Δεν νομίζεις; Κατά τα άλλα αναζητούμε ισότητα...:)

xristos είπε...

Αγαπητέ στέφανε, όπως καλά γνωρίζεις ο απογαλακτισμός, από ένα κόμμα δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Πολύ περισσότερο για κάποιους που με ενθουσιασμό έδωσαν την μάχη για την επικράτηση του ΓΑΠ.
Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν γιατί θα πρέπει να πάνε κόντρα στην επιλογή που έκανε το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ για τη θεση στο δημοψήφισμα.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου οτι ο ρόλος του καθενός που θέλει να λέγεται ενεργός πολίτης, είναι μέσα στην κοινωνία,ακόμη και κόντρα στον πολιτικό φορέα στον οποίο πιθανά ανήκει.
Αυτό βέβαια απαιτεί και ένα μίνιμουμ πολιτικής παιδείας,ώστε κάθε φορά να ερμηνεύει γεγονότα, και θέσεις, για να μπορεί να καθορίζει και την δική του στάση.

tractatus είπε...

xristo πράγματι "Αυτό βέβαια απαιτεί και ένα μίνιμουμ πολιτικής παιδείας,ώστε κάθε φορά να ερμηνεύει γεγονότα, και θέσεις, για να μπορεί να καθορίζει και την δική του στάση" και ξέρεις με όλες αυτές τις εσωτερικές κόντρες που καταναλώνουν ανακύκλωση προσώπων και μηχανισμούς δεν υπάρχει χώρος για αυτο το μίνιμουμ πολιτικής παιδείας. Ο καθένας ερμηνεύει με ο,τι μπορεί και σύμφωνα με εμμονές που του έχουν γίνει 'θέσεις' παντός τύπου...Για ν' αλλάξει αυτό δεν φθάνει ο Γραμματέας αλλά και τα μέλη κάθε οργάνου απο τη βάση μέχρι και την κορυφή...

Πέτρος ΚΟΥΠΕΓΚΟΣ είπε...

Stefan, νομίζω ότι αυτός ο προβληματισμός σου και μόνο θα αρκούσε για να είναι μόνιμο ποστ για πολύ καιρό. Τόσο μεγάλη είναι η συζήτηση που ανοίγει και τόσο σπουδαίο το θέμα.

Θα έχεις παρατηρήσει ότι όποτε ένα ποστ δίνει περιθώριο για μια άρνηση, για ένα χλευασμό, μια εύκολη κοινοτυπία, κάτι που ικανοποιεί την οργή ή την ήσυχη συνείδηση πολλών, οι αυθόρμητες απαντήσεις έρχονται εύκολα, είναι στα χείλη όλων. Είναι όπως στο καφενείο..., κουβέντα να γίνεται, και όλοι έχουν κάτι να πουν... Δεν θέλω να θίξω κανέναν αλλά έτσι γίνεται, και μάλλον όχι εδώ στο δικό σου, αλλά σε εκατοντάδες άλλα με ιδιαίτερη μάλιστα απήχηση...

Συμφωνώ με τον προβληματισμό για το δημοψήφισμα στο ασφαλιστικό και καταθέτω ευθέως την αντίθεση μου στη σκοπιμότητα, την χρησιμότητα και τη πολιτική "σοφία" μιας τέτοιας ενέργειας. Ας όψονται όσοι προτείνουν και αποφασίζουν...

Σε σχέση δε με άλλα μείζονα ζητήματα και πως αντιδρά η κοινή γνώμη, σου υπενθυμίζω ότι η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα ήταν "πίσω" και από τη διαδήλωση για το ασφαλιστικό και από τη διαδήλωση για την ειρήνη... Πόσοι ανταποκρίθηκαν στο ένα θέμα και πόσοι στο άλλο...
Ανεξάρτητα από την κακόγουστη αφίσα, γιατί άραγε οι "εργαζόμενοι" θεώρησαν λιγότερο ουσιώδες το ζήτημα της ειρήνης από την αυθόρμητη και ομόθυμη συμφωνία τους στην τελματωμένη κατάσταση των ταμείων και ιδιαίτερα σε ότι διατηρεί ότι στρεβλώνει την ίση μεταχείριση και μετακυλά στο μέλλον ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πόσοι θα μαζευόντουσαν αν επρόκειτο για την Παλαιστίνη ή τις σφαγές στο Νταρφουρ.

Κι αν επρόκειτο για το νερό, πόσοι θα μαζευόντουσαν για το νερό της Γης και όχι μόνο της γειτονιάς τους ακόμα και αν ξέρουν ή πρέπει να ξέρουν ότι τώρα, σήμερα 6000 παιδιά πεθαίνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ από έλλειψη πόσιμου νερού.

Φοβάμαι ότι οι κορυφαίοι φορείς συλλογικής έκφρασης της κοινωνίας μας, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες στη βάση ατομικών ή συντεχνιακών συμφερόντων ή και επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, έχουν υπερβεί τα πλαίσια των θεμελιακών αξιών κυνηγώντας με κάθε μέσο το μερίδιο τους στην εξουσία...

spallantzas είπε...

@ΠΟΛΙΣ
Πέτρο δεν ξερω τι θα κάνουν άλλοι. εμείς θα συνεχίσουμε να ...περπατάμε...και νομίζω πως πρέπει πια να επιταχύνουμε!