30 Απρ 2008

Southstream : Υπάρχει εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός?


Για την επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον Αγωγό Αερίου Southstream ακούμε αυτές τις ημέρες πολλά , περισσότερο επικοινωνιακά και λιγότερο ουσιαστικά. Η επιλογή "ενεργειακής συμμαχίας" με τον Πούτιν και την Gazprom μοιάζει να είναι περισσότερο πολιτική παρά απόρροια ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα είναι εξ αντικειμένου ο τελευταίος τροχός της αμάξης στα σχέδια της Ρωσίας να ελέγξει τους ενεργειακούς διαδρόμους προς την ΕΕ, αλλά και να κυριαρχήσει (και ενεργειακά) στα Βαλκάνια.

Γιατί πως αλλιώς εξηγείται, την ώρα που αποφασίζονται τέτοιας κλίμακας επιλογές στον ενεργειακό τομέα της χώρας, όσον αφορά το φυσικό αέριο, η "εθνική" ΔΕΗ να προγραμματίζει επενδύσεις σε λιθάνθρακα? Και πόση σοβαρότητα υπάρχει τελικά, όταν -κάτω από την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών - η ΔΕΗ τα παίρνει σε ένα βράδυ πίσω ?

Ποια είναι τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση?

  • Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν 25% τα τελευταία 3,5 χρόνια.Παρόλα αυτά η ΔΕΗ από κερδοφόρα έγινε ζημιογόνα, αυξάνοντας παράλληλα υπέρογκα τον δανεισμό της.
  • Από το 2005 δεν έχει επενδυθεί ούτε μισό ευρώ στο ενεργειακό δίκτυο της ΔΕΗ.
  • Η χώρα μας δεν έχει καταθέσει - ως όφειλε - στην ΕΕ εθνικό σχέδιο για τη μείωση των ρύπων από την παραγωγή ενέργειας και κινδυνεύει σήμερα παραπέμπεται σε προδικαστική διαδικασία.
  • Η μόνη "κινητικότητα" στα ενεργειακά θέματα εξαντλήθηκε τα τελευταία χρόνια σε "μνημόνια συνεργασίας" για τον Αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης , τώρα για τον souhstream και στις "σκοτεινές" προθέσεις συνεργασίας με την RWE - τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή της Ευρώπης - για την κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα.
  • Ακόμη και το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίστηκε επιδερμικά , κάποιοι αετονύχηδες τα άρπαξαν πάλι και τελικά οδηγήθηκε η ιστορία σε αδιέξοδο με πρόσφατο παράδειγμα την αδυναμία απορρόφησης επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά.
  • Και βέβαια πρόσφατα είχαμε και τον πρωτοφανή παγκόσμια εξευτελισμό με την αποπομπή μας από το πρωτόκολλο του Κιότο.
Αν λάβουμε όλα τα παραπάνω σοβαρά υπόψη μας , είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να χειροκροτήσουμε ανεπιφύλακτα τις πρόσφατες ενεργειακές επιλογές, όσο κι αν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μένει να δούμε το σύνολο και το ουσιαστικό περιεχόμενο των συμφωνιών και το πραγματικό όφελος που θα προσφέρουν στον εθνικό κλάδο ενέργειας αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα , πέρα από κάποια έσοδα τελών διέλευσης.

Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω γιατί δεν είμαι ειδικός. Θέλω όμως να το συζητήσουμε. Μου έκανε εντύπωση, για να είμαι ειλικρινής, ότι η ελληνική blogoσφαιρα ελάχιστα έχει ασχοληθεί με το θέμα! Τα μόνα κείμενα που βρήκα προέρχονται από δημοσιογραφικά site, τα οποία στην ουσία αναπαράγουν - με θαυμαστή ομοιότητα είναι γεγονός - το "επικοινωνιακό παιχνίδι" της κυβέρνησης επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά τα περί κυβερνητικών "παπαγάλων" ...

Δείτε μερικά παραδείγματα εδώ , εδώ και εδώ.

Τέλος να πω πως η ατζέντα Καραμανλή -Πούτιν δεν είχε μόνο south stream kαι Σκοπιανό , αλλά και "εμπόριο όπλων" και συγκεκριμένα 450 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-3. Αλλά για αυτά δεν είδα να ...πανηγυρίζει κανείς!

10 σχόλια:

tractatus είπε...

Αναρωτιέμαι
-εάν τελικά έχει εγκαταληφθεί
ο αγωγός Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη;
-τι έχει γίνει με την πολιτική ασφάλειας, αξιοποίησης ή ανασύνταξης των περιοχών απ'όπου θα περνάει ο νέος αγωγός;
-ποιός είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός των ιθυνόντων (30 χρόνια θα ισχύσει η συμφωνία);
-έχουν ληφθεί τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα;
-Θα υπάξουν ανάλογα παρατηρητήρια τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Β. Ελλάδα σχετικά με τη παρακολούθηση των εργασιών και των επιπτώσεων στο υποθαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον;
ή μήπως τελικά απλά ο ένας διάβαζε απο μέσα ότι υπέγραφε ενώ ο άλλος έκανε απλά πολιτική;

Ανώνυμος είπε...

Kαλή η συζήτηση για τους αγωγούς και το αέριο. Αφορούν μια κοινωνία που θα εξακολουθήσει να ρυπαίνει και να καταστρέφει. Τα ορυκτά καύσιμα, λιγότερο ή περισσότερο είναι επιβαρυντικά. Σοσιαλιστική προοπτική, που δεν στηρίζεται στην ανάπτυξη της επιστήμης και την εξάπλωση των ήπιων μορφών ενέργειας είναι υποκρισία και θάνατος. Είναι συνεισφορά στο κάψιμο της ζωής. Τα άλλα είναι διαχείριση ενός καταρρέοντος συστήματος. Συζητάμε για το πόσο φτηνότερα θα μας κοστίσει ο θάνατος.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Στέλιος είπε...

Πάντως εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι ο "καθιστός βούδας" και τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν βρήκαν άλλη μία ευκαιρία να τονώσουν το ... ηγετικό του προφίλ και να μας το βγάλουν πάλι ασπροπρόσωπο! Δείτε τις επόμενες δημοσκοπήσεις. εμείς μπορεί να αναδεικνύουμε την πραγματικότητα, αλλά στους έλληνες εκλογείς μετρά ο εντυπωσιασμός...

Στέλιος είπε...

Α, και κάτι άλλο. Εγώ Στέφανε απορρίπτω τέτοια σχόλια ανωνύμων. Είπαμε, πολυφωνία-πολυφωνία, αλλά όχι να αφήνω και κάθε λοβοτομημένο νεοδημοκράτη ή κνίτη να με βρίζει...

dzach είπε...

What's in a name?

Ένα άρθρο στο ΣΚΑΪ.gr σχετικά με το όνομα "southstream": Αρχοντοχωριάτες του παγκόσμιου χωριού

Το όνομα "ΣΚΑΪ" λέει πάντως κι αυτό κάτι :-)

spallantzas είπε...

το σχόλιο διαγράφηκε (τώρα το είδα), γιατί πέρα από τη χυδαιότητα απεχθάνομαι αφάνταστα τα κεφαλαία και την ανορθογραφία

leon είπε...

Η θέση του ΠΑΣΟΚ, επί του θέματος ποια είναι;

Armonistas είπε...

Μακάρι να υπήρχε ενεργειακό σχέδιο της χώρας. Μες στα όλα καραμπόλα, φαίνεται ότι το πάμε, μπλέκοντας εθνικές πολιτικές και ισορροπίες με ΗΠΑ και Ρωσία, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και συνεργασία με RWE, Σουφλιά επί των ρύπων και λοιπές ανθρακούχες ιστορίες. Στο μεταξύ σε αυτό το μπάχαλο έχουν πάρει θέση οι ύαινες (βλ. πολυεθνικές που έχουν έρθει όλες) και ετοιμάζονται για μεγάλο φαγοπότι.
Τώρα για το αν είναι αυτά Στέφανε προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι μεγάλη κουβέντα και δεν είναι της ώρας.
Απ' ότι φαίνεται ενεργειακά deals και παγκόσμια παιχνίδια εξουσίας είναι σιαμαία για τους μεγάλους της γης. Εμείς όμως νομίζω ότι μόνο το πολιτικό κομμάτι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε, γιατί από ενεργειακούς σχεδιασμούς δε βλέπω να έχουμε.
Δυστυχώς, κατά άλλους ευτυχώς, έχουμε βαθιά ριζωμένη στο πετσί μας τη φιλοσοφία του "θα δούμε μέχρι τότε. Τώρα τι κάνουμε;" κι έτσι πορευόμαστε. Συνήθως γινόμαστε ρόμπες (βλ. ρύποι, Κιότο) αλλά δε μασάμε.
Μέσα σ' αυτό το μπάχαλο παλεύουμε να μη μπει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ο λιθάνθρακας και να αποφασίσουμε επιτέλους τι ενέργεια, πόση και γιατί τη θέλουμε...
Μεγάλες κουβέντες πιάσαμε νυχτιάτικα. Να είστε όλοι καλά και 12-18 Μαΐου που οργανώνεται η εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα να έρθετε όπου μπορείτε. Σύντομα θα αναρτηθεί το πρόγραμμα στα ιστολόγια. Γεια χαρά.
http://lithanthrakas.wordpress.com
http://politeskorinthias.blogspot.com.

Στέλιος είπε...

Και πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, ήρθε η δημοσκόπιση του κυριακάτικου Εθνους: πάνω η δημοτικότητα του "Καθιστού Βούδα" λόγω της ...συμμαχίας με τον Πούτιν. Αυτός ο λαός δε θα μάθει ποτέ!