14 Σεπ 2007

Δυο μέρες για να πάμε ταμείο (Προεκλογικό Τεφτέρι 14.9.07)


Στις 17 Αυγούστου , μια ημέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών, και πολύ πριν την καταστροφή στην Πελοπόννησο, έγραφα σ αυτό το ιστολόγιο :

Θα βγάλω το καπέλο σε εκείνο τον σοβαρό και νηφάλιο πολιτικό αναλυτή που θα μου αποδείξει ότι η επιλογή προκήρυξης (παρωδίας στην ουσία) εκλογών σε 28 (μείον 13 αυγουστιάτικες = 15) μέρες είναι η ασφαλής πολιτική επιλογή της ΝΔ , αλλά (το κυριότερο) και του ίδιου του Καραμανλή ώστε να ξανακερδίσει και να κυβερνήσει με ισχυρή κυβέρνηση για μια τετραετία ακόμη.

Μήπως βρέθηκε σήμερα, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ο πολιτικός αναλυτής που αναζητούσα?

Στις 22 Αυγούστου, πριν ακόμη από τις φωτιές, έγραφα :

Με αυτά τα δεδομένα η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει ουσιαστικά στις 3-5 Σεπτέμβρη. Θυμηθείτε με , από εκεί και πέρα το προεκλογικό σκηνικό θα αλλάξει προς το πολύ "αγριότερο". Θα μου πείτε "είναι κάτι που συμβαίνει πάντοτε" . Εμ δεν θάναι το ίδιο ...θα το δείτε!
Έχει κανείς σήμερα αντίθετη άποψη?

Μια μέρα αργότερα, στις 23 Αυγούστου, έγραφα :

... σε αυτές τις εκλογές φαίνεται να κατεβαίνουν τρία μεγάλα κόμματα , η ΝΔ , το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος. Η ΝΔ ψάχνει να βρει ποια δύο από τα πέντε δάκτυλα του χεριού της τη βολεύουν καλύτερα για να βγάλει τα μάτια της, ο Γιώργος συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ΤΩΡΑ (και όχι μετά απο 4 - 6 χρόνια) και τα δίνει όλα και το ΠΑΣΟΚ ...παρακολουθεί από τις παραλίες! Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει τον Πρόεδρο του ξυπνώντας από την καλοκαιρινή αφασία και την ηττοπάθεια. Σε αυτό το τελευταίο ποντάρει και η ΝΔ για να κερδίσει

Ξύπνησε το ΠΑΣΟΚ? Ε ...εντάξει άνοιξε το ...ένα μάτι ...και χασμουριέται... έχει δύο μέρες ακόμη να ξυπνήσει...

Στις 27 Αυγούστου, μέσα στην καρδιά της καταστροφής στην Πελοπόννησο, έγραφα :

Στην επόμενη κάλπη καλούμαστε να επιλέξουμε ξανά ηγεσίες να μας κυβερνήσουν. Αν πειστήκαμε από αυτή την καταστροφή (και θάναι απορίας άξιο , να μην πειστήκαμε) ότι αυτοί που διαχειρίστηκαν αυτή την κρίση απέτυχαν και είναι ανίκανοι να μας κυβερνούν ας τους τιμωρήσουμε με τον πιο παραδειγματικό τρόπο. Και ατομικά και σαν κόμμα!Αν αποφασίσουμε να επιλέξουμε άλλη ηγεσία να μας κυβερνήσει , τότε ας φροντίσουμε και τότε με την ψήφο μας να προειδοποιήσουμε (έχουμε τη δύναμη του σταυρού) σαφέστατα ότι δεν θα ανεχτούμε ανικανότητες και "λαμογιές" του παρελθόντος. Και δεν θα τις ανεχτούμε γιατί θα είμαστε παρόντες σαν ενεργοί πολίτες και θα απαιτούμε και θα πάρουμε το μερίδιο της συμμετοχής που δικαιούμαστε και μας υποσχέθηκαν.

Έχει κάποιος σήμερα την άποψη ότι αυτό ΔΕΝ είναι το πραγματικό δείλημμα των εκλογών σε 2 μέρες? Προσωπικά το διατύπωσα στις 10 Σεπτεμβρίου :

Το δίλημμα λοιπόν δεν είναι "Καραμανλής ή χάος" . Το δίλημμα είναι "το χάος του Καραμανλή και της μεταπολίτευσης ή ισχυρή προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία για νέα πραγματική αλλαγή και δίκαιη κοινωνία". Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα είναι στοχευμένη προοδευτική ψήφος και σε πολιτικές και σε πρόσωπα. Η επόμενη μέρα θα αποδείξει την ορθότητα της επιλογής.


Σήμερα , 48 ώρες πριν " πάμε ταμείο" (και από ότι φαίνεται από τα στοιχήματα θα γεμίσουμε τον "κουβά") έχω να πω τα εξής :

  1. Οι προβληματισμοί μου όλες αυτές τις περίεργες, καταστροφικές, απολίτικες φαινομενικά και αληθινά "βουβές" 30 μέρες της προεκλογικής περιόδου, δεν ήταν ούτε η "κομματική γραμμή", ούτε η "γκρίζα προπαγάνδα", ούτε η "δημοσιογραφική ανοησία". Αν και δεν έκρυψα την κομματική μου προτίμηση, προσπάθησα να είναι προβληματισμοί ενός μέσου σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη. Και θέλω να πιστεύω της πλειοψηφίας των σκεπτόμενων πολιτών. Και επομένως η επιλογή όλων μας είναι ξεκάθαρη.
  2. Τα διλήμματα ήταν και θα είναι πάντοτε το αλατοπίπερο κάθε εκλογικής διαδικασίας. Είναι το βασικό όπλο επιβίωσης των κομματικών σχηματισμών. Όμως κάθε φορά όλα τα διλήμματα - θέλουμε δε θέλουμε - συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό : Πρόοδος ή Συντήρηση. Σε κάθε εκλογή αντικειμενικά η επιλογή μας καταχωρείται σαν προοδευτική ή συντηρητική, ανεξάρτητα από το κόμμα που επιλέγουμε. Θεωρώ πως την ερχόμενη Κυριακή η προοδευτική επιλογή είναι, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Έχει συγκεκριμένο Ονοματεπώνυμο : Γιώργος Παπανδρέου.
  3. Κάποιοι βιάζονται να μιλήσουν για την επόμενη μέρα, στέλνουν "Καληνύχτες και Καλημέρες", απαιτούν παραιτήσεις και Ευάγγελους. Κάποιοι άλλοι ευελπιστούν για το τέλος του δικομματισμού, χαίρονται για την αδύναμη κυβέρνηση που θα προκύψει, καλούν τους πολίτες να τιμωρήσουν (ποιον αλήθεια? μήπως τον ίδιο τους τον εαυτό)? Την απάντηση δεν θα τη δώσω αναλυτικά σήμερα, αλλά την Κυριακή το πρωί. Τότε είναι η ώρα. Σήμερα θα πω μονάχα το εξής :
Την Κυριακή το βράδυ η μεταπολίτευση ολοκληρώνεται και μαζί της ολοκληρώνονται και απορρίπτονται όλες ανεξαίρετα οι κλινικά νεκρές κομματικές δομές και το ξεπερασμένο μοντέλο διακυβέρνησης.

Την Κυριακή το βράδυ η Ελλάδα αλλάζει οριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: